Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία σύμβασης

Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία σύμβασης

Οκτώβριος 19, 2017 - 20:00
0 σχόλια

TO INE ΓΣΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία σύμβασης - Ταχεία εκδίκαση εργατικών διαφορών", που αφορά στις νέες διατάξεις  για τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και για τη δυνατότητα επιδότησης ανεργίας σε περιπτώσεις  καταγγελίας σύμβασης εργασίας λόγω μονομερούς (από τον εργοδότη) βλαπτικής μεταβολής  των όρων της.

1. Με το άρθρο 56 του Ν. 4487/2017 προβλέπεται πλέον ότι ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας θεωρείται και η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης. Με τη νομοθετική αυτή προσθήκη ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του από τον εργοδότη και να αξιώσει από αυτόν την προβλεπόμενη εκ του νόμου αποζημίωση απόλυσης που δικαιούται, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 7 του Ν. 2112/1920.

 

2 .Με το άρθρο 51 του Ν. 4488/2017 προβλέπεται η δυνατότητα επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και των εργαζομένων εκείνων που ασκούν το δικαίωµα που τους παρέχει το άρθρο 7 του Ν. 2112/1920 (Α΄ 67), θεωρώντας δηλαδή τη µονοµερή (από τον εργοδότη) βλαπτική µεταβολή των όρων εργασίας τους ως καταγγελία της σχέσης εργασίας τους από τον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον συντρέχουν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας, ο άνεργος επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ εάν, µαζί µε την αίτηση για επιδότηση, προσκοµίσει στον ΟΑΕΔ την εξώδικη δήλωση µε την οποία άσκησε το προαναφερόμενο δικαίωµά του, καθώς και αποδεικτικό έγγραφο της κοινοποίησής της στον εργοδότη. Η 60ήμερη προθεσµία για την υποβολή στον ΟΑΕΔ της αίτησης για επιδότηση ανεργίας ξεκινά από την κοινοποίηση της εξώδικης δήλωσης στον εργοδότη.

Επίσης, ο άνεργος οφείλει –εντός έξι (6) µηνών από την υποβολή της αίτησης για επιδότηση– να προσκοµίσει στην αρµόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ είτε έγγραφα που αποδεικνύουν την εξόφληση της αποζηµίωσης απόλυσης από τον εργοδότη είτε την αγωγή που άσκησε κατά του εργοδότη για τη δικαστική διεκδίκηση της αποζημίωσης απόλυσης, µε βάση το δικαίωµα που του παρέχει το άρθρο 7 του Ν. 2112/1920. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής, καθώς και εάν η ασκηθείσα αγωγή δεν γίνει τελεσίδικα δεκτή, η επιδότηση ανεργίας διακόπτεται και τα ήδη καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται αναδροµικά. Εντός προθεσµίας εξήντα (60) ηµερών από την τελεσιδικία της απόφασης που θα εκδοθεί επί της αγωγής, τόσο ο άνεργος όσο και ο εναγόµενος εργοδότης, εφόσον έχουν ενηµερωθεί από τον ΟΑΕΔ για την επιδότηση του ανέργου, υποχρεούνται να προσκοµίσουν στον ΟΑΕΔ την εκδοθείσα απόφαση, ειδάλλως επιβάλλεται πρόστιµο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ σε βάρος καθενός από τους υπόχρεους.

Τέλος, ο άνεργος µπορεί να επιλέξει µε σχετική αίτησή του προς τον ΟΑΕΔ, η οποία κατατίθεται ταυτόχρονα µε την προσκόµιση της εξώδικης δήλωσης που προαναφέραμε, αντί να λάβει το επίδοµα ανεργίας κατά τα ανωτέρω, να λάβει αναδροµικά το σύνολο της επιδότησης ανεργίας που δικαιούται, εφόσον προσκοµίσει στον ΟΑΕΔ δικαστική απόφαση η οποία κάνει τελεσίδικα δεκτή την αγωγή αποζημίωσης απόλυσης που άσκησε κατά του εργοδότη, µε βάση το δικαίωµα που του παρέχει το άρθρο 7 του Ν. 2112/1920.

3 .Προωθείται η ταχεία εκδίκαση των αγωγών και των τακτικών ένδικων µέσων επί των διαφορών για άκυρη απόλυση, µισθούς υπερηµερίας και καθυστερούµενους µισθούς, τα οποία προσδιορίζονται υποχρεωτικά µέσα σε εξήντα (60) ηµέρες από την κατάθεσή τους. Αν αναβληθεί η συζήτηση, αυτή προσδιορίζεται υποχρεωτικά µέσα σε τριάντα (30) ηµέρες. Η απόφαση του δικαστηρίου δηµοσιεύεται υποχρεωτικά µέσα σε τριάντα (30) ηµέρες από τη συζήτηση της αγωγής ή του τακτικού ένδικου µέσου (άρθρο 47 Ν. 4488/2017). Επίσης, προβλέπεται δικονομικά η δυνατότητα έκδοσης από τον εργαζόμενο διαταγής πληρωµής για οφειλόµενους µισθούς, εφόσον η σύναψη της σύµβασης εξαρτηµένης εργασίας και το ύψος του µισθού αποδεικνύονται µε δηµόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο ή µε απόφαση ασφαλιστικών µέτρων, η οποία εκδόθηκε έπειτα από οµολογία ή αποδοχή της αίτησης από τον οφειλέτη, και εφόσον έχει επιδοθεί έγγραφη όχληση µε δικαστικό επιµελητή δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ηµέρες πριν από την κατάθεση της αίτησης. Η εργασία που αντιστοιχεί στο µισθό για τον οποίο ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωµής τεκµαίρεται ότι έχει παρασχεθεί (άρθρα 636Α ΚΠολΔ και 48 Ν. 4488/2017).


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.