Και πάντων των Αγίων...

Και πάντων των Αγίων...

Μάιος 15, 2017 - 19:50
0 σχόλια

Ο πεφωτισμένος από τις αξίες της χριστιανοσύνης δυτικός πολιτισμός μας επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του τόπου να συμμετέχει στην υποδοχή, στην περιφορά και στην έκθεση σε λαϊκό προσκύνημα του σκηνώματος των Αγίων της Εκκλησίας. Πώς αλλιώς θα νιώθαμε ακριβώς όπως ένιωθαν οι πιστοί και υπήκοοι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ο Δόγης το πάλαι ποτέ, δεν ήταν παρών στην υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Ελένης, η οποία από το 1211 «κατοικεί» στη Βενετία;..

Αυτοκράτειρα ήταν, στο κάτω-κάτω!

Έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρών στην υποδοχή της Αγίας Ελένης, ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος (με... μαζεμένο το μεσαίο του δάχτυλο και αφού είχε -πολύ «χριστιανικά»- ξεθυμάνει στον αγώνα πόλο Βουλιαγμένη - Ολυμπιακός βρίζοντας τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας) υποδέχθηκε το λείψανο επίσης. Και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υποδέχθηκε την Αγία Μαρία Μαγδαληνή, το χέρι της, δηλαδή, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν θα με ένοιαζε καθόλου το πού περνούν την ώρα τους ο Παυλόπουλος, ο Καμμένος και ο Κουρουμπλής αν είχαν αποδείξει οι πολιτικοί ότι πρώτα κάνουν τη δουλειά τους και μετά συμμετέχουν στα πράγματα που δεν αφορούν στον θεσμικό τους ρόλο.

Οι Αρχές μας έχουν τελειώσει με τις πολιτικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Σύνταγμα, και το έχουν ρίξει στις εκδηλώσεις ανάλαφροι και ωραίοι, ακολουθώντας ένα εθιμοτυπικό που κάποτε ίσως θα έπρεπε να αλλάξει;

Ας πούμε: Δεν θα ήταν πιο χρήσιμο οι υπουργοί, από το να τρέχουν τα Σαββατοκύριακα στους ναούς, να επισκέπτονται κάποιο νοσοκομείο; Κάποιο ίδρυμα; Να δείχνουν στους υφισταμένους τους στα υπουργεία ότι είναι εκεί και ότι παρακολουθούν τη δουλειά που γίνεται ή δεν γίνεται; Να κάνουν μια «έφοδο» αραιά και πού, έστω, να ζητούν στοιχεία εσόδων-εξόδων, να ελέγχουν τα του χαρτοφυλακίου τους;

Διότι, ενώ η Αγία Ελένη και η Αγία Μαρία Μαγδαληνή τιμώνται δεόντως, ένας άλλος Άγιος υποφέρει: άγνωστοι έκαναν τη διάρρηξη του αιώνα στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», αφού «σήκωσαν» πολύτιμα μηχανήματα, όπως κολοκοσκόπια και βρογχοσκόπια, από τη γαστρεντερολογική και την πνευμονολογική κλινική. Ακριβά μηχανήματα, αξίας 400.000 ευρώ. Δεν θα αντικατασταθούν εύκολα, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ήδη ταλαιπωρημένους ασθενείς που περιμένουν μήνες στην ουρά για μία εξέταση.

Η εταιρία σεκιούριτι που φυλάει το νοσοκομείο σηκώνει τα χέρια ψηλά, καθώς, λέει, όλο το προσωπικό εκείνη την ώρα είχε μεταβεί στον χώρο φύλαξης του φαρμακευτικού υλικού που -όλως τυχαίως;- πλημμύρισε. Η δουλειά φαίνεται να έγινε «από μέσα».

Και ούτε μία παραίτηση! Τετρακόσια χιλιάρικα ζημιά είναι μικρή για τον διευθυντή του νοσοκομείου; Για τον υπουργό και τους υφυπουργούς δεν σημαίνει τίποτε το ότι βούτηξαν κάτω από τη μύτη όλων σημαντικό ιατρικό εξοπλισμό που ίσως για καιρό μείνει αναντικατάστατος;

(Η παραίτηση είναι μια πράξη που έχει καταργηθεί από τη δημόσια ζωή. Οι πάντες δικαιολογούνται για σφάλματα και παραλείψεις, ουδείς όμως παραιτείται. Και όταν παραιτείται, τα ακούει κι από πάνω επειδή χαλάει την πιάτσα, όπως ο επόπτης στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ...)

Αν η ηγεσία του τόπου δεν μπορεί να προστατεύσει τα νοσοκομεία μας από το πλιάτσικο -το οργανωμένο, μάλιστα, από μέσα- καμία προσκύνηση στα οστά της Αγίας Ελένης δεν την σώζει.

...καὶ πάντων τῶν Ἁγίων, ἐλεήσαι καὶ σώσαι ἡμᾶς, ὡς ἀγαθὸς καὶ φιλάνθρωπος καὶ ἐλεήμων Θεός.

(Ο πίνακας «Γελωτοποιός Στάντσικ», Γιαν Ματέικο, 1862)

Γαλανιάδη Εύα

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.