Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας από τις γυναίκες της Τρίπολης (pics,vid)

Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας από τις γυναίκες της Τρίπολης (pics,vid)

Μάρτιος 08, 2017 - 20:11
0 σχόλια

Η έμφυλη βία είναι κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη ζωή μιας κοινότητας αλλά και ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στη σωματική, σεξουαλική, αναπαραγωγική και ψυχική ζωή όλων των εμπλεκομένων (ανδρών-γυναικών και των παιδιών τους).

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο που μπορεί να συσχετιστεί με την οικονομική κρίση, αλλά και με το γεγονός ότι η έμφυλη βία έχει γίνει πιο «ορατή», μέσω της καταγραφής της.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γυναίκας την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Τρίπολης το Τοπικό Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τρίπολης σε συνεργασία με τα Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Τρίπολης παρουσίασαν το φαινόμενο της Έμφυλης Βίας.

Η μορφή αυτή βίας είναι μία από τις πιο θλιβερές και καταστρεπτικές συνέπειες της φυλετικής ανισότητας είναι η κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΙΑΣ

Eνδοοικογενειακή Bία 

Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και από μέλη της οικογένειάς του. Κύριες εκφάνσεις της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία μεταξύ συζύγων ή συντρόφων, οι επιθέσεις εφήβων προς τους γονείς, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας. 
Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.  Από τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτή που εκδηλώνεται από τον (πρώην ή νυν) σύζυγο ή σύντροφο προς τη σύζυγο ή σύντροφο αντίστοιχα. 

Βιασμός

Βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου,  σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της (άρθρο 336 παράγραφος 1  του Ποινικού Κώδικα). Ο βιασμός είναι το πιο αποτρόπαιο έγκλημα. Είναι ένα έγκλημα εξουσίας και επιβολής που προσβάλλει βάναυσα την  προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.   

Σεξουαλική Παρενόχληση

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκάστοτε συμπεριφορά σεξουαλικού περιεχομένου ή άλλη έμφυλη συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των προϊσταμένων και των συναδέλφων. 

Είναι μια ανυπόφορη παραβίαση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων ή των εκπαιδευομένων και είναι απαράδεκτη στις περιπτώσεις που:

• Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη, αθέμιτη και προσβλητική.
• Εργοδότες ή συνάδελφοι χρησιμοποιούν την απόρριψη ή την αποδοχή μιας τέτοιας συμπεριφοράς εκ μέρους ενός προσώπου ως βάση για μια απόφαση που επηρεάζει την πρόσβαση του εργαζομένου στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εργασία, στη συνέχιση της απασχόλησης, στην προαγωγή, στο μισθό ή και σε άλλες συνθήκες εργασίας.
• Τέτοιου είδους συμπεριφορά δημιουργεί ένα κλίμα εργασίας εκφοβιστικό, εχθρικό ή ταπεινωτικό για το εν λόγω άτομο.
• Η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με ένα ανασφαλές, αβέβαιο και επικίνδυνο ψυχοκοινωνικά εργασιακό περιβάλλον.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που εντάσσονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα  για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της  Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», η ΓΓΙΦ λειτουργεί  Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ:Κανονισμός Λειτουργίας Συμβουλευτικών Κέντρων ΓΓΙΦ και εδώ: Κώδικας Δεοντολογίας για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των γυναικών. 

• Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης. Λειτουργεί από τις 17/12/2012. Παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στους τομείς: α) ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας, β) νομική βοήθεια σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00 
Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, 221 31, Τρίπολη 
Τ: 2710 241814 / F: 2710 239592 
E:tripoli@isotita.gr

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις της κυρίας Μαρίας Κωνσταντίνου προέδρου του ΣΕΟ Τρίπολης και της κυρίας Τσαούση Θεοδώρας Ψυχολόγου στο Κέντρο συμβουλευτικής Τρίπολης.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας από της γυναίκες της Τρίπολης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.