Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - Καστρί Κυνουρίας

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου - Καστρί Κυνουρίας

Σεπτέμβριος 22, 2010 - 16:22

Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, στην καρδιά του Πάρνωνα, επιφυλάσσει στον επισκέπτη ιδιαίτερες εικόνες, καθώς είναι κτισμένη στον κόλπο ενός τεράστιου βράχου απ’ όπου μπορεί ο κάθε προσκυνητής της Μονής να θαυμάσει τη χαράδρα του ποταμού Τάνου αλλά ταυτόχρονα και την επιμονή των μοναχών που κατόρθωσαν να σκαλίσουν το βράχο και να θεμελιώσουν σε τόσο δύσβατο σημείο τον αρχικό πυρήνα της Μονής.

Η επιλογή απόκρημνης θέσης σε κομβικό σημείο ανάμεσα στα «Καστριτοχώρια», πιθανότατα δικαιολογείται από την αναζήτηση καταφυγίου από πληθυσμούς πού κατέφυγαν εκεί σε δύσκολες εποχές. Εικάζεται πώς ήταν κάτοικοι του οικισμού Δραγαλεβού, οι οποίοι αναζήτησαν εκεί ασφάλεια κατά τα τέλη της Φραγκοκρατίας και θεμελίωσαν τη Μονή περί το 930 μ.Χ., ενώ το 1126 μ.Χ. εγκαινιάσθηκε ο Ναός, αφιερωμένος στον διδάσκαλο της προσευχής και της μετανοίας, τον Βαπτιστή και Πρόδρομο του Σωτήρος Χριστού, ως κέντρο κοινής συνάντησης, προσευχής και παρηγοριάς.

Ωστόσο, η ιδιαίτερη θέση της Μονής και οι περιπέτειες που γνώρισε με το πέρασμα των χρόνων, την οδήγησαν σε εγκατάλειψη, φθορά και κίνδυνο κατάρρευσης. Χάρη στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, από το 2000 εξασφαλίσθηκαν οικονομικοί πόροι για την υποστύλωση και συντήρηση της Μονής, εργασίες οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Η πανήγυρη της Μονής ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς για χιλιάδες προσκυνητών. Κατά τα παλαιά χρόνια, όταν ακόμη δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα και η τεχνολογία, κατά την εορτή του Μοναστηριού την 5η και 6η Σεπτεμβρίου, κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και κυρίως από το Δήμο Κορυθίου ξεκινούσαν με τα ζώα τους και ύστερα από μία ολόκληρη μέρα πεζοπορίας έφθαναν στη Μονή για να αποδώσουν τιμή στο θαυματουργό Τίμιο Πρόδρομο.

Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που δεν ήταν δυνατόν να φιλοξενηθούν και να σιτιστούν όλοι εντός της Μονής, οπότε και κατασκήνωναν για δύο ή τρεις μέρες στον εκτός των τειχών του Μοναστηριού περιβάλλοντα χώρο και χάρη στους φούρνους που είχε κατασκευάσει το Μοναστήρι έψηναν και μαγείρευαν καλύπτοντας την ανάγκη των προσκυνητών για τροφή. Όλοι μαζί με ευλάβεια μετείχαν στις ιερές Ακολουθίες τιμώντας τον Άγιο. Μαζί με τις εργασίες αναστύλωσης και αποκατάστασης της Μονής, σημαντικές είναι οι προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ για την επάνδρωση της Μονής.

Στις 21 Αυγούστου 2010 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την μοναχική κουρά του νέου αδελφού της Ιεράς Μονής Προδρόμου Καστρίου π. Γερμανού. Ο π. Γερμανός (κατά κόσμον Γεώργιος Μίχος του Δημητρίου και της Παρασκευής), γεννήθηκε στην Τρίπολη την 1η Ιουλίου 1984. Είναι φοιτητής επί πτυχίῳ της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Θ.Μ.