Η υπηρεσιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό

Σεπτέμβριος 03, 2015 - 13:04
0 σχόλια

Το «όραμα» της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, για πρόσφυγες που θα γίνονταν δεκτοί ως φοιτητές και που θα εναρμονίζονταν με τις τοπικές κοινωνίες πνίγηκε στη Μεσόγειο. Ο μακρόπνοος σχεδιασμός της,  όπως και κάθε «όραμα» που δεν έχει σκοπό την άμεση αντιμετώπιση ενός προβλήματος αλλά την εξυπηρέτηση ανεδαφικών προσδοκιών, απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το τεράστιο πρόβλημα των προσφυγικών ροών.

Αυτό το επείγον ζήτημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε ύστερα από την προκήρυξη των εκλογών. Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου έχει δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η κυβέρνησή της θα θέσει ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό, ενώ την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει τις δράσεις σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα,  συνάντηση έχουν σήμερα και αύριο στη χώρα μας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος επίτροπος για το μεταναστευτικό, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Η νέα κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιταχύνει τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, αλλά και να κάνει λιγότερο χρονοβόρα και πιο αποτελεσματική τη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών. Ακόμη, σχεδιάζει να προωθήσει την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

Σημειωτέον ότι 250.000 άνθρωποι έχουν φθάσει ως μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στην εβδομάδα η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία συνεδριάζουν για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη, ωστόσο, έχει αργήσει πολύ -αξίζει να θυμίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο κρατούσε η διαπραγμάτευση κώφευαν στις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης- και συνειδητοποίησαν το πρόβλημα και κινητοποιήθηκαν περαιτέρω ως διά μαγείας, μετά την προκήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και τα επεισόδια στο Καλαί και στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουγγαρία. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερες ροές.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.