Η προταθείσα συνεργασία της αριστεράς

Η προταθείσα συνεργασία της αριστεράς

Απρίλιος 12, 2012 - 13:08
8 σχόλια

Του Νίκου Δελφάκη,  δικηγόρου, δημοτικού συμβούλου Τρίπολης.

****

Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, πρότεινε τη συνεργασία της αριστεράς ενόψει των εκλογών για αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας!!! Και εν πάση περιπτώσει αν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει πανελλαδικά, ας γίνει τουλάχιστον στις μονοεδρικές περιφέρειες!!!. Αποφεύγω τα αποτρεπτικά ενός τέτοιου εγχειρήματος - τεχνικά ζητήματα του εκλογικού νόμου, για να μην ταλανίζονται οι αναγνώστες και θέλω να μιλήσω για την ουσία της πρότασης.  Αποφεύγω, επίσης, να μπω στο θέμα (για το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις) για το ποιος είναι αριστερά ή όχι και παίρνω ως δεδομένο ότι η πρόταση αφορά (και έτσι έγινε) στα τρία κόμματα που, έστω συμβατικά, στον πολιτικό χάρτη αποτελούν την αριστερά δηλ. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ.

Βεβαίως η πρόταση αγγίζει ευαίσθητες χορδές των αριστερών ψηφοφόρων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα επιθυμούσαν να έχει επιτευχθεί μια ενότητα – συνεργασία   της αριστεράς. Όταν όμως μια τέτοια πρόταση γίνεται κατ΄ επανάληψη από κάποιον ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο  (δεν έχει σημασία προς το παρόν για ποιο λόγο), δεν μπορεί παρά η πρόταση να αποτελεί απλώς και μόνο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα – τρυκ προς άγραν ψήφων. Και ακόμα στοχεύει και σε κάτι άλλο πιο σημαντικό. Στο να αποφύγει να πάρει θέση για μια εφικτή στην παρούσα συγκυρία κυβέρνηση, προς όφελος της χώρας και του λαού και έτσι να έχει τη δυνατότητα να αερολογεί. Εξηγούμαι:

Ι. Στο βαθμό που η πρόταση αυτή απευθύνεται στη ΔΗΜΑΡ, απλώς υπενθυμίζω:

1) ότι μέχρι πρότινος   πολλοί που αποτελούν σήμερα μέλη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ ήσαν στον ΣΥΝ και καλώς ή κακώς δεν υπήρχε ούτε η στοιχειώδης συνεννόηση, αποκαλούνταν μάλιστα από τις κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ, ειρωνικά, ΠΑΣΟΚΟΙ!!!!.

2)  Στις δημοτικές εκλογές του 2006, είναι γνωστό ότι υπήρχε μια προσυμφωνία να στηρίξει ο ΣΥΝ τον μακαρίτη, τώρα, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, δηλ. ένα στέλεχός του!!!! (κατά την ταπεινή μου γνώμη έναν πολιτικό μεγάλης ολκής που η απουσία του είναι πράγματι πλήγμα για την πολιτική ζωή της χώρας)  ως υποψήφιο Δήμαρχο του Δήμου Αθήνας. Η προσυμφωνία ανετράπη από τις κυρίαρχες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ και στηρίχτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με την αιτιολογία ότι ο Μιχάλης δεν ήταν τόσο «αριστερός». Δηλαδή ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης δεν κρίθηκε ικανός «ως μη πολύ αριστερός» από τους κατέχοντες το «αριστερόμετρο», ούτε καν για υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας και απορεί κανείς: Σήμερα οι έχοντες παραπλήσιες απόψεις με τον Παπαγιαννάκη στελέχη της ΔΗΜΑΡ κρίνονται άραγε ικανοί να είναι υπουργοί μιάς «αριστερής κυβέρνησης»;

3) Αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά, ας έλθουμε στις δημοτικές εκλογές του 2010, όπου κατά τεκμήριο οι συνεργασίες είναι πολύ πιο εύκολες από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει τις περιπτώσεις ΚΑΜΙΝΗ στην Αθήνα και ΜΠΟΥΤΑΡΗ στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να αντιπροτείνει μάλιστα και κάτι διαφορετικό και επέλεξε την περίφημη «αυτόνομη κάθοδο», αφού Καμίνης και Μπουτάρης δεν κρίθηκαν, προφανώς, τόσο αριστεροί (από τους κατόχους του αριστερόμετρου, επαναλαμβάνω).

ΙΙ. Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα όταν η πρόταση αυτή απευθύνεται στο ΚΚΕ. Του οποίου, καλώς ή κακώς, η  ηγεσία εδώ και πολλά χρόνια όταν ακούει περί τέτοιας συνεργασίας «πετάει σπυριά». Και ερωτάται: Μπορεί να υπάρξει περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας σήμερα με το ΚΚΕ, το οποίο με απόλυτη σαφήνεια μιλάει π.χ. α) ότι οι εκλογές δεν φέρνουν καμιά λύση, β) περί εξόδου από την «Ευρώπη των μονοπωλίων», γ) περί κρατικοποίησης (ή κοινωνικοποίησης για να μην τα χαλάσουμε στους όρους) όλων σχεδόν των μέσων παραγωγής, δ) περί δικτατορίας του προλεταριάτου και άλλα τέτοια διάφορα σουρεαλιστικά!!!!, κλπ;. Αυτό θα ήταν, άραγε, το πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας; Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας αποδέχεται πράγματι τους παραπάνω στόχους του ΚΚΕ, αλλά αν είναι έτσι,     δεν έχει παρά να το πει ευθαρσώς. Όχι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, δεν γίνεται.

Ας μην κουράσω περαιτέρω. Ας καταλήξω: Τα γνωρίζει όλα όσα ανέφερα, ενδεικτικά,  ο κ. Τσίπρας, όπως και άλλα παρόμοια; Τα γνωρίζει βέβαια, πολύ καλά μάλιστα. Αποδεικνύεται, επομένως, ότι όταν κάνει την πρόταση αυτή γνωρίζει ταυτόχρονα το ανέφικτο, ανέφικτο που προέρχεται και από το ίδιο το εσωτερικό του κόμματός του.

Όταν λοιπόν προτείνει κανείς διάφορα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το ανέφικτο αυτών, τι άλλο κάνει εκτός από μικροπολιτική προς άγραν, επαναλαμβάνω, ψήφων; Μάλιστα σε μια συγκυρία όπου απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μέτρο.

Κουράστηκε ο λαός μας από δήθεν ευχές, ζητάει πιο πρακτικές λύσεις και εκεί θα κριθούν οι πολιτικές δυνάμεις και η χρησιμότητα της αριστεράς.

Τρίπολη 10 Απριλίου 2012

Νίκος Δελφάκης

Ειδήσεις: 

8 Σχόλια

τοκειμενο του κυριου Δελφάκη αποδεικνυει για άλλη μια φορά οτι τελικά τον άνθρωπο τον κρινουν οι πράξεις του...παντελής έλλειψη πολιτικής σκέψης και ορθότητας δεικνυει το κειμενο που μόλις διαβασα αφου απουσιάζουν παντελώς τα επιχειρήματα.Κάποιες σκέψεις που ακόμα και ένας έφηβος μαθητής μπορεί να κατανοήσει αλλά και με απλές ερωτησεις να καταρρίψει..αλλά όμως τι να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο που συνεχώς αλλάζει πολιτικές παρατάξεις? Σιγουρα όχι σοβαρότητα..ενας απλός ναρκισσος που θεωρει εαυτόν σπουδαιότερο απο ό,τι στην πραγματικότητα ειναι!!!!(δεν μπαινω καν στο κοπο να σχολιάσω τα γραφομενα του ..θα υποτιμουσα τον εαυτό μου και σίγουρα και τους αναγνωστες)

Δελφάκη με αυτό το άρθρο αποδεικνύεις περίτρανα ότι δεν είχες καμία επαφή ούτε πολιτικά με το χώρο, ούτε οργανικά αφού πραγματικά δεν έχεις ιδέα τι γινόταν στο εσωτερικό (ειδικά αυτό με τον Παπαγιαννάκη μεγάλη μπαρούφα). Αυτά που λες είναι ότι ακούγονταν στο επίπεδο κουτσομπολιού στα καφενεία. Μερικές φορές το σοβαροφανές ύφος δεν αρκεί να καλύψει το κενό που βρίσκεται πίσω. Άστο καλύτερα "μεγάλε"... θέλει και λίγο προσπάθεια η πολιτική, δε βγαίνει έτσι..

Ποιός ο σκοπός του κειμένου; Τίποτα παράλογο στις κινήσεις του Τσίπρα. Το άρθρο που κολλάει.Είναι από κομματικό στέλεχος αποτυχούσας κυβέρνησης; Έιναι από πρώην στέλεχος ανερχόμενου κόμματος; Είναι για μάζεμα ψήφων; Υπέρ ποίου; Κρίνουμε έτσι εύκολα αυτό που βλέπουμε κατά κόρον από όλους; Τι να πω; Φαίνεται ότι όλοι χάνουμε τη μπάλα σιγά σιγά. Καλό Πάσχα.

Πέστο απλά, κατανοητά και σύντομα. Θέλω να γίνω βουλευτής και αυτή τη φορά είναι ευκολότερο. Δεν είμαι αριστερό περιθώριο, δεν υπήρξα ποτέ πασοκ (αυτό είναι πράγματι ατού), διάγω εν γένει συντηρητικό βίο και νομίζω ότι ήρθε η σειρά μου. Το πρόβλημα είναι ποιός θα σε εμπιστευθεί, αφού δεν προτείνεις κάτι. Το περιθώριο εκατέρωθεν θα διώξει τη τρόϊκα και θα μας απαλλάξει απ'τα χρέη, οι κυβερνητικοί θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Εσείς οι πεΦΩΤΗΣμένοι, εκτός απ'τα ωραία λόγια, τα ωραία κοστούμια, τις στομφώδεις εκφράσεις και την δήθεν κατασταλαγμένη άποψη δεν λέτε τίποτα περί του πρακτέου, ευχολόγια σαν τους ιεροκήρυκες. Εγώ σου δίνω ένα δίκιο, αλλά πρέπει κα συ να πεις ξεκάθαρα ποιοί κατά τη γνώμη σου είναι εκτός κάδρου. Κοντολογίς -που έλεγε και Λεωνίδας- υπάρχει αριστερή χρυσή αυγή;

"αριστεροί" με δεξιές τσέπες ... αλήθεια ποια η άποψη του δελφάκη για την συνεργασία του συριζα με τουρκικές ακροδεξιές οργανώσεις στην θράκη?

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ.Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΑΛΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ-ΔΙΑΦΟΡΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ?ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗΑΜΕΣΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ?ΠΟΙΟΝ ΟΦΕΛΕΙ ΑΥΤΟ? Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΛΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΑΛΗΣ Η ΙΔΙΑ ΗΖΩΗ ΘΑ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΑΝΤΑΖΟΥΝ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΕΣ.

Πολυγραφότατος εσχάτως ο Ν. Δελφάκης στα τοπικά ΜΜΕ και με κύριο θέμα μάλιστα, την πολύπαθη αριστερά. Τυχαίο??? Δεν νομίζω. Δεν θα ασχοληθώ με τα άρθρα του, θα κάνω όμως κάποιες επισημάνσεις. Παραπονιέται καταρχήν, γιατί κάποιοι πρώην σύντροφοί του στο παρελθόν τον αποκαλούσαν ΠΑΣΟΚΟ , άδικο είχαν???? Οι αριστεροί απ ότι ξέρω, στηρίζουν τις αποφάσεις του κόμματός τους, όποια και αν είναι αυτή, εφόσον έχει παρθεί με δημοκρατικές διαδικασίες και δεν υποστηρίζουν υποψήφιους και αποφάσεις άλλου κόμματος. Ξέχασε πως καμάρωνε, όντας υποψήφιος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, όταν περιέφερε τα μισά μέλη του υπ. Συμβουλίου της κυβέρνησης του Μνημονίου και της χρεοκοπίας στην πόλη, χωρίς να λέει κουβέντα για το τι συνέβαινε και τι περίμενε τη χώρα…….. Οι αριστεροί επίσης, στη σημερινή συγκυρία, δεν παραλείπουν από το λεξιλογιό τους, κυρίως τις λέξεις που έχουν να κάνουν με το μνημόνιο, την χρεοκοπία, την εθνική ανεξαρτησία, την φτώχια, την ανεργία, την μετανάστευση των νέων ανθρώπων, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την περικοπή μισθών και συντάξεων, την κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και φυσικού πλούτου κλπ. Τώρα αν ο Δελφάκης, μετά από όλα αυτά έχει το «θάρρος» να δηλώνει αριστερός και να υπερασπίζεται την αριστερά, έναντι των επιθέσεων του Σαμαρά και του Βενιζέλου, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, το αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να του ευχηθούμε καλή επιτυχία…

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΠΡΩΤΑ Η ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΔΕΛΦΑΚΗΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΕΡΕΣΕΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΑΝ ΒΓΩ ΘΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΔΑΗΣ ΟΤΙ Η ΔΗΜΑΡ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ. ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΥΠΕΡΕΤΗΣΟΥΝ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΗΣΥΧΟ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΤΡΟΪΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ "ΑΠΕΙΛΗ" ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΗΜΜΕΝΩΝ ΓΚΑΛΟΠΠ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ. ΣΕ ΤΟΠΟΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΡΑ ΔΕΛΦΑΚΗ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ; ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΙΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΔΥΣΜΟΙΡΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΑΥΜΝΗΣΤΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΤΕ.