Η κρίση θέλει νέες καλλιέργειες και καινοτομία και στον αγροτικό τομέα

Η κρίση θέλει νέες καλλιέργειες και καινοτομία και στον αγροτικό τομέα

Φεβρουάριος 16, 2012 - 12:41
5 σχόλια

-Ημερίδα ενημέρωσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

-Κατάμεστο το πνευματικό κέντρο- πρωτοφανές ενδιαφέρον από αγρότες και νέους

- πολλοί ενδιαφερόμενοι όρθιοι και στα σκαλοπάτια του αμφιθεάτρου

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου στην Τρίπολη στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Πελοποννήσου (αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάστηκαν από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο νέες καλλιέργειες και καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων "Είμαστε δώ για να παρουσιάσουμε το καινούριο στη γεωργία, το αγροτικό μοντέλο που υπήρχε μέχρι σήμερα το σεβόμαστε, ασφαλώς το συνεχίζουμε πάνω στα προϊόντα που παράγουμε μέχρι σήμερα. Χρειαζόμαστε όμως και κάτι άλλο, αυτό το καινούριο για το οποίο είμαστε εδώ σήμερα. Για να γίνει αναλυτική παρουσίαση από ανθρώπους που γνωρίζουν. Θα μπουν στο αγροτικό λεξιλόγιο νέες λέξεις και νομίζω ότι αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σκεπτικισμό, με ενθουσιασμό, με ταχύτητα και με προσμονή αλλά και ταυτόχρονα και με μία συγκράτηση. Ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με σταθερά βήμαα, ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με βεβαιότητα. Σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας μετά από ένα "βαθύ ύπνο" δυστυχώς για πρώτη φορά βγαίνει αυτές τις μέρες στη χώρα για να πει στους αγρότες για τις δυνατότητες που έχουν οι νέες καλλιέργειες. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή η ενημέρωση ξεκινά από την Τρίπολη - δείχνει την αγωνία του περιφερειάρχη Τατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Γιαννακούρα να δώσουν μία προοπτική στους αγρότες, στον πληθυσμό της Πελοποννήσου και να βοηθήσουν την τοπική ανάπτυξη. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα οποία θα κουβεντιάσουμε θα βοηθήσουν τους αγρότες δίπλα σε αυτά που τόσο καιρό έκαναν να μπορούν να κάνουν και καινούρια πράγματα, τα οποία θα βελτιώσουν το εισόδημά τους, θα βοηθήσουν τη στήριξή τους, την τσέπη τους". Απαντώντας σε ερώτησή μας "αν αυτό αποτελεί και απάντηση στην κρίση" σημείωσε πως "θα λέγα ότι δεν έχουμε στο μυαλό μας συνεχώς την κρίση. Εμείς στο Υπουργείο Γεωργίας φροντίζουμε να δημιουργούμε  και το μικρό και μεγάλο. Τώρα αν αυτό είναι και μία απάντηση στην κρίση ακόμα καλύτερα".

Από τη δική του πλευρά ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για την παρουσία τους καθώς και τον γραμματέα του Υπουργείου κ. Κανελλόπουλο και ανέφερε πως "όλα αυτά τα χρόνια η επαρχία εγκαταλήφθηκε αφού όλοι πήγαν να ζήσουν στην Αθήνα με αποτέλεσμα η οικονομία μας να έχει την κατάσταση που έχει σήμερα. Πρέπει λοιπόν να ανασκουμπωθούμε, να κοιτάξουμε μπροστά. Πιστεύω ότι αυτά που θα ακουστούν σήμερα θα μας δώσουν μία ώθηση για κάτι καινούριο στον τόπο μας. Η κρίση θέλει καινοτομία. Η κρίση θέλει ανάπτυξη. Για να γίνει ανάπτυξη πρέπει να καλλιεργήσουμε περισσότερο αλλά να καλλιεργήσουμε και σωστά. Να στραφούμε σε νέες καλλιέργειες οι οποίες να αποδίδουν στον τόπο και πάνω από όλα να έχουν τα προϊόντα ζήτηση. Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική ημερίδα και τα αποτελέσματά της θα φανούν στο μέλλον και θα είναι σημαντικά.

 

 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η επαναδραστηριοποίηση της αγροτικής οικονομίας σημαντικός παράγοντα για έξοδο της χώρας από την κρίση 

 

 

Ως βασικό πρόβλημα της αγροτικής ανάπτυξης χαρακτήρισε την έλλειψη στήριξης των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να πέσει το βάρος της προσπάθειας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα για τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 15 Φεβρουαρίου 2012 μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργίου Κανελλόπουλου και εκπροσώπους εταιρειών καλλυντικών.

 

«Η επαναδραστηριοποίηση της αγροτικής οικονομίας και  της κτηνοτροφίας θα αποτελέσουν  σημαντικό παράγοντα για έξοδο  της χώρας από την κρίση. Για  το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτιμώντας τον ως εξαιρετικά σημαντικό πυλώνα για τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό της, θα διαθέσει το 30% του τεχνικού προγράμματός της στις υποδομές για την αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία», δήλωσε ο κ. Τατούλης. Πέραν τούτου, κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για να συμπεριληφθούν σε αυτό χρηματοδοτήσεις για αγροτικές υποδομές, όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

Εξαιρετικά σημαντική  χαρακτήρισε επίσης ο κ. Τατούλης την προσπάθεια να ενισχυθεί το brand name «Πελοπόννησος» και ταυτόχρονα να αποδειχθεί ότι διαθέτουμε εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα.

 

Στην προσπάθεια ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας καθοριστική θα είναι και η  συμβολή του δημοπρατηρίου, το οποίο, όπως ανέφερε για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Κορινθίας λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η περιοχή και θα είναι το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Ως σημαντικό θεσμό για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της αγροτικής πολιτικής ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε την αγροδιατροφική σύμπραξη, με καίριο ρόλο αυτό της Περιφέρειας.

 

Σύμφωνα δε με την  ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο  Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και  Ναυτιλίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέχθηκε πιλοτικά για τη δημιουργία του πρώτου cluster αγροτικών προϊόντων. Προωθείται επίσης και η συγκρότηση νέων θυλάκων για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ιδιαίτερη βαρύτητα στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

 

Για όλη αυτή την προσπάθεια, ωστόσο, ο κ. Τατούλης εκτίμησε ως απαραίτητες τις συνεργασίες και τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών για αποδοτικότερη προσπάθεια.   


5 Σχόλια

Εντυπωσιακή προσέλευση.... δεν χωρούσαμε να μπούμε και δεν ακούσαμε τι είπαν...δεν πειράζει ας γίνονται τέτοιες ενημερώσεις και ας τα μαθαίνουμε τελευταίοι. Από αυτούς που πήγαν, άξιζε έμαθαν κάτι νέο ?

Τίποτα νέο γι'αυτούς που ασχολούνται και έχουν διαβάσει πέντε πράγματα και γενικότερα ψάχνονται λίγο. Και οι περισσότεροι από τους ακροατές άνηκαν στην παραπάνω κατηγορία. Γενικά πράγματα ειπώθηκαν. Παρόλα αυτά τέτοιες ημερίδες είναι καλό να γίνονται γιατί δίνουν μια παραπάνω ώθηση σε κάποιους οι οποίοι έχουν δημιουργικές ανησυχίες, να τις πραγματοποιήσουν. Τέλος η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ακροατών είναι πάντα χρήσιμη σε τέτοιες συναντήσεις.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει πρωτίστως από την ενασχόληση με τη γή. Χιλιάδες νέοι συνωστίζονται στις καφετέριες και κλαίνε τη μοίρα τους αντι να πάρουν τα χωράφια του παππού και του μπαμπά και να στίψουν την πέτρα... Εχουμε μάθει όλοι να κάνουμε κριτική αφ' υψηλού στη κυβέρνηση και στους ευρωπαίους και από αυτοκριτική και δραστηριοποίηση ΜΗΔΕΝ...

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ,ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΠΟΡΟ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ(ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ)ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ!!!Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΦΕΥΓΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕ...ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ,ΤΟΥΣ ΞΕΝΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!!

ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΝΕΨΗ............ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!!!