Η "Κλέφτικο (γάστρας)" από τις συνταγές της κ. Ρούλας

Η "Κλέφτικο (γάστρας)" από τις συνταγές της κ. Ρούλας

Σεπτέμβριος 18, 2010 - 19:35

Όλοι γνωρίζουμε την Ταβέρνα "Σίδερης" στο δρόμο προς τον Άγιο Κωνσταντίνο. Η κα Ρούλα είναι η υπεύθυνη για τις ωραίες γεύσεις και τα παραδοσιακά πιάτα που δοκιμάζουμε στην ταβέρνα. Σήμερα παρουσιάζουμε την "Κλέφτικο (γάστρας)" η οποία είναι μια από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Κλέφτικο (γάστρας)

½ κιλό αρνί, ½ κιλό μοσχάρι, ½ κιλό κατσίκι, ½ κιλό συκωταριά από αρνί ή κατσίκι, ½ φλιτζάνι λάδι, 1 φλιτζάνι νερό, 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι ρίγανη, Αλάτι, πιπέρι

Πλένετε τα κρέατα, το κόβετε σε μικρά κομμάτια, τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύετε και τα βάζετε σε σειρά στη γάστρα, τη βάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ½ - 3 ώρες. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν οι γυναίκες των κλεφτών στην Επανάσταση του 1821 (εξ ου και το όνομα «κλέφτικο»), επειδή οι κλέφτες δεν μπορούσαν να κατεβούν εύκολα από το βουνό στα σπίτια τους για να πάρουν φαγητό. Σκέφτηκαν, οι γυναίκες να μαγειρεύουν στη στάμνα, ώστε, όταν πήγαιναν στη βρύση με τις στάμνες για νερό είχαν και μία για φαγητό.

Αυτή την άφηναν σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος, το οποίο γνώριζαν και οι άντρες τους. Έτσι τροφοδοτούσαν τους κλέφτες, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τους Τούρκους.

Πηγή: http://www.taverna-sideris.gr/rec2.html

Ειδήσεις: