Η γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα και τα μυστικά της (video)

Η γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα και τα μυστικά της (video)

Ιούλιος 15, 2015 - 10:02
0 σχόλια

Η παραγωγή της τσακώνικης μελιτζάνας και οι ιδιαιτερότητές της

Ο υψηλής παραγωγικότητας κάμπος του Λεωνιδίου, εκτάσεως περίπου 6.000 στρεμμάτων, παράγει τα πλέον εύγευστα προϊόντα, όπως τομάτες, κηπευτικά, εσπεριδοειδή. Το χαρακτηριστικότερο όμως προϊόν του Λεωνιδίου είναι η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα που συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως.

Ο κ. Νικόλαος Τρούμπας, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λεωνιδίου, μίλησε στην κάμερα του Arcadia Portal για το ΠΟΠ αυτό προϊόν το οποίο έχει κάνει γνωστή την περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για αυτό το πολύ γνωστό προϊόν, τη μελιτζάνα, έχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις όπως η Γιορτή Μελιτζάνας η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου, αλλά και το γνωστό σε όλους Μελιτζάzz.

Η τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και της μη χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Επίσης, ωριμάζει πιο πρώιμα απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Το χώμα στο οποίο καλλιεργείται είναι αμμόχωμα, από τη θάλασσα. Όπως μας είπε ο κ. Νίκος, όταν ήταν μικρό παιδί κουβαλούσε άμμο με τον πατέρα του για το χωράφι.

Ευρύτερα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού το μελιτζανάκι που παρασκευάζεται από μικρές μελιτζάνες, η μαρμελάδα μελιτζάνας αλλά και το λικέρ μελιτζάνας το οποίο τείνει να λάβει μία επάξια θέση στο είδος των λικέρ.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, ο κ. Νίκος μάς μιλά για την ιδιαιτερότητα της μελιτζάνας, μας δίνει μια γρήγορη συνταγή με βάση αυτόν τον μοναδικό καρπό του Λεωνιδίου και μας μιλά και για την καλλιέργεια της.
Η τσακώνικη μελιτζάνα διατίθεται σε λαϊκές αγορές της Αττικής, της Τρίπολης, του Άργους, του Άστρους και σε σουπερμάρκετ σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουν γίνει εξαγωγές του προϊόντος.

Το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται τόνισε ο κ, Τρούμπας, ενώ οι αγρότες τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Οι τιμές έχουν πέσει αισθητά στα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, με αποτέλεσμα οι αγρότες να σκέπτονται να μην καλλιεργήσου την επόμενη χρόνια αν τα πράγματα δεν αλλάξουν.

Προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους, οι Τσάκωνες καλλιεργητές έχουν ενταχθεί και στο πρόγραμμα του αργοτουρσιμού της ΕΕ, δημιουργώντας μικρές τουριστικές μονάδες δίπλα στα χωράφια τους, χαρίζοντας ήσυχες και παραδοσιακές διακοπές τους επισκέπτες.
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Παραγωγή Τσακώνικης Μελιτζάνας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.