Η Επίτροπος Συνοχής της ΕΕ στη Μεγαλόπολη: Η ΕΕ βάζει τα χρήματα, εσείς θα φέρετε τις δουλειές (vid)

Η Επίτροπος Συνοχής της ΕΕ στη Μεγαλόπολη: Η ΕΕ βάζει τα χρήματα, εσείς θα φέρετε τις δουλειές (vid)

Μάρτιος 23, 2024 - 12:08
0 σχόλια

Επίσκεψη στη Μεγαλόπολη πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαρτίου η Elisa Ferreira, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Η κυρία Ferreira έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Κώστα Μιχόπουλο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης επεσήμανε στην Επίτροπο το γεγονός ότι στον Δήμο Μεγαλόπολης με το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ χάθηκαν 1.500 θέσεις εργασίας και υπογράμμισε την προσφορά του τόπου τα προηγούμενα χρόνια, που λειτουργούσαν οι ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι πρέπει να αναληφθεί δράση, προκειμένου να αποκατασταθούν αυτές οι θέσεις εργασίας.

Η κυρία Ferreira απάντησε ότι έχει επίγνωση του γεγονότος ότι κλείνουν βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι είναι η φυσική εξέλιξη αυτή, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι πλέον κερδοφόρες. Ακόμα, επεσήμανε ότι για αυτό τον λόγο δίνεται επιπλέον χρηματοδότηση, σε 100 περιοχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα στις οποίες και στη Μεγαλόπολη, ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές, να επανεκπαιδευτεί το εργατικό δυναμικό, αλλά και για να έρθουν νέες επενδύσεις.

«Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω στους ανθρώπους, όπως έκανα και στην περιοχή της Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» είπε.

Στην συνέχεια της επίσκεψης της, πήγε στα γραφεία του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης , όπου την υποδέχθηκαν ο Διευθυντής κ. Βλάχος Θεόδωρος και ο διευθυντής Δ. Μελετών εκμετάλλευσης και περάτωσης ορυχείων κ. Ρούμπος Χρήστος.  Η επίτροπος ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης των εδαφών, στην συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων και έδωσε συν

Ο Παναγιώτης Αλεβίζος από το «Καφενείο της Μεγαλόπολης» κατά τη συνέντευξη Τύπου απηύθυνε την εξής ερώτηση: «Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τον δήμαρχο ως τους πολίτες. όλοι πιστεύουν ότι, παρόλο που γίνονται σχέδια και προσπάθειες, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, και αυτό επειδή οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται γίνονται εδώ, στον Δήμο, αλλά σε άλλες περιοχές και τα χρήματα πάνε σε άλλες περιοχές. Αποτέλεσμα, η πόλη της Μεγαλόπολης έχει υποστεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά. Εσείς γνωρίζετε αυτά τα παράπονα και τα προβλήματα που εκφράζονται από όλους; Έχετε σκεφτεί να διορθώσουμε κάποια από αυτά τα κακώς κείμενα;»

Η κυρία Ferreira απάντησε:
Εγώ ρωτώ εσάς, τι θέλετε να κάνετε, διότι δεν θα έρθουν εδώ οι Βρυξέλλες, και ως εκ θαύματος, θα λύσουν όλα σας τα προβλήματα. Λοιπόν, υπάρχει αυτή η τάση (του κλεισίματος των μονάδων) που γνωρίζετε και χάνουμε ταχύτητα , κατά κάποιον τρόπο.
Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο έχουμε αυτή την στήριξη, τη χρηματοδότηση από την επιτροπή, που είναι διαθέσιμη και εσείς έχετε κάνει τις επιλογές σας, είτε σε περιφερειακό, κεντρικό και τοπικό επίπεδο, και τώρα, λόγω αυτής της κατάστασης, αυτό που γίνεται είναι ότι εσείς έχετε διπλάσια χρηματοδότηση.
Η ερώτηση μου είναι: Τι θέλει αυτή η περιοχή να κάνει; Ποιο είναι το όραμα σας;  Και αυτό είναι που χρειάζεται να συζητηθεί μεταξύ σας, έτσι ώστε να φτιάξετε μία δυναμική βασισμένη σε αυτό το μέρος , με την εταιρεία (ΔΕΗ υποθέτω), τα εργατικά σωματεία , τους Δήμους, τα πανεπιστήμια και τις τεχνικές σχολές, μαζί, έχετε ένα σχέδιο και χρησιμοποιείτε αυτά τα χρήματα, χρήματα σπάνια, ακριβώς για να δείξετε στον κόσμο ότι είναι μία καλή επιλογή για τις εταιρείες να επενδύσουν εδώ και να απασχολήσουν εργαζόμενους. Γιατί οι εργαζόμενοι σας έχουν παράδοση στη βιομηχανία και είναι ειδικοί στις νέες τεχνολογίες.  Ας δουλέψουμε, λοιπόν σε αυτό. Αλλά εσείς, οι τοπικές κοινότητες είναι που πρέπει να έχετε την ενέργεια να βρείτε λύσεις και να προσελκύσετε νέους ανθρώπους και να δημιουργήσετε τις συνθήκες για νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν εδώ και να δημιουργήσουν, να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και να προτιμούν να μείνουν εδώ από το να πάνε σε πολύ συμφορημένες περιοχές που η ποιότητα ζωής δεν είναι καλή. Ας δουλέψουμε λοιπόν σε αυτό, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο επειδή εμείς προσφέρουμε και τη χρηματοδότηση και τα εργαλεία. Τώρα επαφίεται σε εσάς να αποφασίσετε που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Στην ουσία απάντησε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τα χρήματα, εσείς θα σχεδιάσετε , θα αποφασίσετε και θα φέρετε τις δουλειές!

Ο κ. Μιχόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που η Επίτροπος ήρθε στη Μεγαλόπολη για να ακούσει τον κόσμο της πόλης, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα για τη Μεγαλόπολη είναι ένα πρόγραμμα «άδικης μετάβασης» και όχι δίκαιης. «Αυτό το διαπίστωσε η Επίτροπος από πρώτο χέρι, καθώς πριν από λίγο κατάλαβε ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην περιοχή μας, καθώς τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί», είπε σε δηλώσεις του.

Ο κ. Δημήτρης Πτωχός επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης της Επιτρόπου, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις. «Το σημαντικό, είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το περιφερειακό χωροταξικό, ώστε να πάρει την τελική έγκριση, και να προγραμματίσουμε έργα υποδομής και επενδύσεων, ώστε να διαμορφώσουμε το ''μπουκέτο'' με όλα τα κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε επενδύεις».

Ο κ. Βλάχος Θεόδωρος, διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, μας ανέφερε ότι η επίτροπος κατά την επίσκεψη της, ζήτησε να μάθει για τα έργα της μεταλιγνιτικής εποχής που προετοιμάζει η ΔΕΗ και για τις μεταλιγνιτικές χρήσεις των εδαφών των ορυχείων. Οι επικεφαλείς την ενημέρωσαν για το μετασχηματισμό του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης σε ένα κέντρο όπου θα συνεχίζει να παράγεται ενέργεια με άλλες μορφές, από φωτοβολταικά και την αντλησιοταμίευση.

Δείτε το βίντεο του kafeneio_megalopolis.gr

Video: 

Η επίσκεψη στη Μεγαλόπολη της Elisa Ferreira, Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.