Η Αρχιτεκτονική καταγραφή της Ζάτουνας

Η Αρχιτεκτονική καταγραφή της Ζάτουνας

Απρίλιος 14, 2015 - 09:26
0 σχόλια

Την Ζάτουνα, επέλεξε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έστειλε επτά φοιτήτριες, της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών και πραγματοποίησαν την καταγραφή των παραδοσιακών της κτηρίων, σε πλήρη Αρχιτεκτονική Ανάλυση. Αυτή η μελέτη αποτελούσε το κύριο μάθημα στο Πολυτεχνείο, που διδάχτηκε στο 5ο εξάμηνο σπουδών. Έτσι οι επτά φοιτήτριες, κατέγραψαν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, τα λειτουργικά, κατασκευαστικά – μορφολογικά χαρακτηριστικά των Ζατουνίτικων κτηρίων της Ζάτουνας, στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, σε ένα υψηλής ποιότητας δομημένο περιβάλλον και, θα πρέπει να αποτελεί το άμεσο ενδιαφέρον της Πολιτείας / Δήμου, δεδομένου ότι αποτελεί αυτή η μελέτη αναδεικνύει της υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά του ιστορικού οικισμού Ζάτουνας, αλλά και των διπλανών οικισμών.

Για το Πολυτεχνείο η καταγραφές αυτές, είναι η ερμηνεία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, του κάθε τόπου, και αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα, γιατί μέσα από αυτές τις επιστημονικές μελέτες μπορούμε να προβούμε στην συντήρηση και αποκατάσταση των παλαιών κτηρίων – κατασκευών, έναντι της κατεδάφισης και της ανέγερσης νέων.

Η καταγραφή αυτή πραγματοποιήθηκε το 2011 και τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά από τις σχετικές μελέτες και επεξεργασίες.

 

Μέσα από αυτή την ψηφιοποιημένη μελέτη, έχουμε το ανάπτυγμα των δρόμων και κτηρίων και παράλληλα –διαβάζοντας τις διάφορες ενότητες- μπορούμε να έχουμε στοιχεία για την Γεωγραφική θέση της Ζάτουνας, Γενικές προσβάσεις, εικόνες σε σχέση με το περιβάλλον, ιστορικά στοιχεία, Πληθυσμιακά, Οικονομικά, αλλά και για τις δραστηριότητες των κατοίκων στο διάβα του χρόνου. Θα περιδιαβούμε, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, αυλές….

Στην φωτογραφία βλέπουμε την ομάδα των φοιτητριών, που φωτογραφήθηκαν στη Ζάτουνα, την περίοδο της εργασίας τους. Η δεύτερη από αριστερά είναι η Ζατουνίτισσα Μπούτσικα Παναγιώτα, κόρη του Τρύφωνα Δ. Μπούτσικα.

Δείτε τη μελέτη ΕΔΩ

Από το zatounanews.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.