Η αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας και η σημασιολογία της

Η αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας και η σημασιολογία της

Ιανουάριος 27, 2014 - 08:48

Την Παρασκευή αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας επειδή η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως τον έλεγχο των τριών μελετών των τριών υπό συζήτηση θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ο Άγγελος Καμπύλης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε επιστολή του αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18:00, αναβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, επειδή η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως τον έλεγχο των τριών μελετών των τριών υπό συζήτηση θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Θα ενημερωθείτε εγκαίρως για τη νέα συνεδρίαση»

Με αυτό το λιτό e-mail ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας ενημέρωσε ότι η προαναφερόμενη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου αναβάλλεται.
Είναι επιβεβλημένο να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο τι λέει η παράγραφος 10 του άρθρου 3 του κανονισμού λειτουργίας: «Αν υφίστανται λόγοι ανωτέρας βίας, που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στο χρόνο που έχει ορισθεί με την πρόσκληση, τότε ο Πρόεδρος γνωστοποιεί στους συμβούλους εγγράφως ή με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο έγκαιρα την αναβολή της  συνεδρίασης αναφέροντας και τους λόγους της αναβολής (...)». 
Επίσης θα υπενθυμίσω στον κ. Πρόεδρο και την παράγραφο 7 του άρθρου 10  (Υποχρεώσεις και δικαιώματα δημοτικών συμβούλων) του ίδιου κανονισμού: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση, τουλάχιστον μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των εισηγήσεων και των στοιχείων που αφορούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης».
Και από τα παραπάνω προκύπτουν τα ερωτήματα:
1. Αφού δεν ήταν έτοιμα τα θέματα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τι οδήγησε  ή τι εξανάγκασε τον Πρόεδρο να συγκαλέσει αυτή τη συνεδρίαση; (Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 20-1-14 συνεδρίασε κανονικά το Δ.Σ.)
2. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι ανωτέρας βίας (ακραία καιρικά φαινόμενα;, τρομοκρατική ενέργεια;,  εμπόλεμη κατάσταση;) που ανάγκασαν τον Πρόεδρο στην αναβολή της συνεδρίασης; (Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση του ελέγχου των μελετών από την Τ.Υ. θεωρείται λόγος ανωτέρας βίας). 
3. Γιατί έφεραν βιαστικά ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης των μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία; Μήπως θεωρούν διακοσμητικό το ρόλο της Τεχνικής Υπηρεσίας  η οποία θα πρέπει, κατά την άποψή τους, να εγκρίνει οτιδήποτε προσκομίζει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μελετητής;  Γιατί συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την Τεχνική Υπηρεσία; Μήπως την υποβαθμίζουν συνειδητά προκειμένου όλο το πακέτο των μελετών να ανατίθεται  σε εξωτερικούς συνεργάτες-μελετητές;
4. Γιατί υποτιμούν όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους; Θεωρούν ότι οτιδήποτε προσκομίζουν (συνήθως χωρίς στοιχεία)  πρέπει να εγκρίνεται από αυτούς; Και όταν κάποιοι διαμαρτύρονται για τις διαδικασίες αυτές γιατί αναλαμβάνει δράση ο κ Δήμαρχος εκτοξεύοντας ύβρεις και κατηγορίες ένθεν κακείθεν;
Τα παραπάνω, αλλά και μια σειρά άλλων πρακτικών,  αναδεικνύουν το αναμφισβήτητο γεγονός της υποβάθμισης της  λειτουργίας  του Δημοτικού Συμβουλίου από την Δημοτική Αρχή. Η ευθύνη της υποβάθμισης χρεώνεται εξολοκλήρου στον  Πρόεδρο γιατί δεν έχει σταθεί στο ύψος του θεσμικού του ρόλου υποκύπτοντας στις αντιδημοκρατικές πρακτικές που κάποιοι του επιβάλλουν, και συνεχίζοντας  να λειτουργεί ως «Πρόεδρος της πλειοψηφίας» και όχι ως πρόεδρος ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης αναδεικνύουν και το γεγονός της κακής διοίκησης από την Δημοτική Αρχή των υπηρεσιών του Δήμου. Η συνεχής ανακατατάξεις στην Τ.Υ. (το φύγε εσύ-έλα εσύ) αναδεικνύουν την ανικανότητα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου από την ηγετική ομάδα της Δημοτικής Αρχής (Δήμαρχος & Αντιδήμαρχοι). Θέλω να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες υπάρχουν τρία κυρίαρχα μοντέλα ηγεσίας : α) το αυταρχικό (ο ηγέτης παίρνει μόνος του τις αποφάσεις και τις μεταβιβάζει στην ομάδα για εκτέλεση), β) το δημοκρατικό (ο ηγέτης σε κάθε του απόφαση λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις απόψεις, τις προτάσεις, τις ανάγκες των μελών της ομάδας και συχνά αναζητά την συμμετοχή τους στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων) και γ) το εξουσιοδοτικό (ο ρόλος του ηγέτη είναι περιορισμένος. Η ομάδα παίρνει τις αποφάσεις μόνη της χωρίς τον επηρεασμό του ηγέτη)
Προφανώς η ηγετική ομάδα του Δήμου μας είναι θιασώτες του πρώτου μοντέλου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Προσωπικά είμαι φανατικός λάτρης και υπερασπίζομαι το δεύτερο μοντέλο.

Άγγελος Καμπύλης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Ειδήσεις: