«Αν χτυπήσει η καμπάνα στο χωριό λόγω μεγάλης πυρκαγιάς, πού πρέπει να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι, κ. Μέγα και κ. Κούλη;»

«Αν χτυπήσει η καμπάνα στο χωριό λόγω μεγάλης πυρκαγιάς, πού πρέπει να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι, κ. Μέγα και κ. Κούλη;»

Αύγουστος 24, 2023 - 12:58
0 σχόλια

Σε αυτό το βασικό ερώτημα, που δείχνει την ετοιμότητα ενός δήμου, ενός χωριού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η Γορτυνία δεν έχει απάντηση. Αποδεικνύεται δυστυχώς, ότι από το 2010 που συστάθηκε ο δήμος Γορτυνίας, με ευθύνη των μέχρι σήμερα δημοτικών αρχών και όσων είχαν διαδοχικά την ευθύνη διοίκησης (Μέγας, Κούλης κλπ) τα ζητήματα πολιτικής προστασίας όχι μόνο υποτιμήθηκαν αλλά αγνοήθηκαν τελείως.

Κανείς δε γνωρίζει πώς πρέπει να αντιδράσει σε μια τέτοια έκτακτη συνθήκη, πόσο μάλλον οι ηλικιωμένοι κάτοικοι που είναι η πλειοψηφία στα χωριά μας.

Η Γορτυνία βίωσε πριν λίγα χρόνια την καταστροφική εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συνεχίζουν να βιώνουν το άγχος μιας νέας καταστροφής. Η έως τώρα εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου με τις εκατοντάδες πυρκαγιές και τις τεράστιες απώλειες σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο σε όλη την επικράτεια ξεσκεπάζει τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί "ετοιμότητας".

Μια αγωνιστική, διεκδικητική δημοτική αρχή στη Γορτυνία, η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, δε θα άφηνε σε "χλωρό κλαρί" τους κυβερνώντες στα ζητήματα της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Θα ένωνε τη φωνή της με άλλους δήμους, με τον ίδιο το λαό, με στόχο:

1) Να σταματήσει η καταστροφική δασική πολιτική, που παραδίδει τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως "φιλέτα" στην επιχειρηματική δράση. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι πυρκαγιές που μπαίνουν ανά την επικράτεια έχουν να κάνουν και με τις ανεμογεννήτριες.
2) Να πάψει η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στον τομέα της πυρόσβεσης και της δασοπροστασίας. Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.
3) Να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση για τη συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση.
4) Να εκπονηθούν συγκεκριμένα και κατανοητά σχέδια πολιτικής προστασίας ανά τοπική κοινότητα, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στους δήμους με αντικείμενο τη συνεχή ενημέρωση των κατοίκων και τη διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας.
5) Να δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών ανά χωριό, καταγεγραμμένη, πλήρως εκπαιδευμένη, η οποία θα συνδράμει και δε θα υποκαθιστά τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει πρώτα απ' όλα προστασία από εκείνους που το απειλούν. Πολιτικό είναι το ζήτημα και δευτερευόντως επιχειρησιακό. Ο λαός της Γορτυνίας έχει τη δυνατότητα με την ψήφο του στη Λαϊκή Συσπείρωση να αναδείξει αυτά τα ζητήματα και να τα θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, απέναντι στη μέχρι σήμερα υποτονική πολιτική των δημοτικών αρχών της Γορτυνίας.

 

Δρ Βασίλης Σιοκορέλης
υπ. δημοτικός σύμβουλος Γορτυνίας
με τη Λαϊκή Συσπείρωση


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.