Χωρίς κοινή ανακοίνωση έληξε το έκτακτο Eurogroup

Χωρίς κοινή ανακοίνωση έληξε το έκτακτο Eurogroup

Φεβρουάριος 12, 2015 - 09:48
0 σχόλια

Υπομονή έως τη Δευτέρα, χωρίς συνέχιση των συζητήσεων κατά το Σαββατοκύριακο

Υπομονή έως το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας συνέστησε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του. Όπως είπε, δεν κατέστη εφικτό να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινά συμπεράσματα, ωστόσο χαρακτήρισε τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική». Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις έως τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε αρνητικά. Επίσης, δήλωσε ότι καλύφθηκαν αρκετά ζητήματα, αλλά όχι τόσα ώστε να φθάσουν σε ένα κοινό συμπέρασμα.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί με τη σειρά του, δήλωσε ότι η συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση ήταν χρήσιμη, ως προς την έκθεση των απόψεων της ελληνικής πλευράς. Ο Γάλλος επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ της πρόσφατης ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Περίπου για 3 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup υπήρξε προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Μετά τις πρώτες πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα έσπευσαν να τονίσουν ότι «στο Eurogroup δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή». Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγραψε στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή». Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μιλώντας στον ANT1, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους. Και προσδιόρισε ότι η λέξη «παράταση» για την οποία επέμεναν οι Ευρωπαίοι ήταν ο λόγος που δεν υπεγράφη κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί τη ρήξη και ξεκαθάρισε: «Το ζήτημα δεν είναι να βαφτίσουμε αλλιώς το μνημόνιο. Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» τόνισε.

«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πάμε για παράταση» του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε. Πρέπει να συνηθίσουμε ότι μια διαπραγμάτευση έχει πολλές πράξεις. Δεν θα κλείσουν όλα μεμιάς», υπογράμμισε.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.