H Αίγυπτος «ακυρώνει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

H Αίγυπτος «ακυρώνει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δεκέμβριος 14, 2022 - 11:19
0 σχόλια

Eurokinissi

Η Αίγυπτος με το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε χθες, Τρίτη (13/12), με την υπογραφή του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθορίζει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.

Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 595/2022 η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα προς δυσμάς με τη Λιβύη με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής που κόβει νοητά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση.

Με την κίνηση αυτή η Αίγυπτος πρακτικά αγνοεί κάθε άποψη της Τουρκίας που περιλαμβάνονται στα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης είτε αυτό είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είτε η πρόσθηκη περί υδρογονανθράκων που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο.

H κίνηση αυτή έρχεται μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο αλλά και την υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας (Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης), ενέργειες που, επίσης, ακυρώνουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.