Γιόρτασαν το έθιμο του Κλήδονα στα Αλώνια της Μεταμόρφωσης στην Τρίπολη (pics,vid)

Γιόρτασαν το έθιμο του Κλήδονα στα Αλώνια της Μεταμόρφωσης στην Τρίπολη (pics,vid)

Ιούνιος 23, 2017 - 22:32
0 σχόλια

Πολλοί ήταν οι Τριπολιτσιώτες που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα, που πραγματοποιήθηκε, για μία ακόμη χρονιά την Παρασκευή 23 Ιουνίου , στα Αλώνια της Μεταμόρφωσης.

Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα, γι' αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά, ή του Λαμπαδάρη. Οι φωτιές ανάβονται σε σταυροδρόμια κατά γειτονιές, παλαιότερα με ανταγωνιστική διάθεση, ποια γειτονιά θ' ανάψει μεγαλύτερη φωτιά από την άλλη.

Οι άνθρωποι την ημέρα του Κλήδονα πηδάνε πάνω από φωτιές που ανάβουν με τα στεφάνια που έχουν φτιαχτεί την Πρωτομαγιά. Η κίνηση συμβολίζει ότι θέλουν να διώξουν το κακό.

Ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης Τρίπολης είχε ετοιμάσει ένα γλέντι που τα είχε όλα: κέφι, χορό και φυσικά μια πολύ μεγάλη φωτιά από την οποία περνούσαν από μέσα μόνο οι πολύ θαρραλέοι.

Και τους χρόνου!

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Tο έθιμο του Κλήδονα στα Αλώνια της Μεταμόρφωσης στην Τρίπολη


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.