Γεώργιος Τερτσέτης: Ο λόγιος Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης

Γεώργιος Τερτσέτης: Ο λόγιος Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης

Φεβρουάριος 21, 2014 - 10:47

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στα μνημεία της πόλης μας, αυτή τη φορά αναπτύσσοντας την πολύ ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία του Γεωργίου Τερτσέτη (1800-1873), το άγαλμα του οποίου βρίσκεται μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης.

Πολλά τα ενδιαφέροντά του. Υπήρξε ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, απομνημονευματογράφος και νομικός. Είχε διοριστεί αρχειοφύλακας στη βιβλιοθήκη της Βουλής στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, θέση που κράτησε μέχρι τον θάνατό του.

Σπούδασε νομική στην Μπολώνια και την Πάντοβα, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα ιταλικής φιλολογίας και εντάχθηκε στο κίνημα του καρμποναρισμού. Ήταν όμως και Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, καθώς μυήθηκε στη «Φιλική Εταιρεία» και στάλθηκε στην Πελοπόννησο για την οργάνωση του Αγώνα.

Κατά την Αντιβασιλεία του Όθωνα, έγινε δικαστής και πήρε μέρος στη δίκη του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, το 1833. Παραπέμφθηκε σε δίκη, επειδή αρνήθηκε με γενναιότητα μαζί με τον συνάδελφό του, Αναστάσιο Πολυζωΐδη, να προσυπογράψει την καταδίκη του «Γέρου» και άλλων αγωνιστών σε καταδίκη σε θάνατο «δια αποκεφαλισμού για εσχάτη προδοσία», διώχτηκε, αθωώθηκε όμως το 1834. Ωστόσο, η κίνησή τους αυτή, προκάλεσε την οριστική τους παύση , τη φυλάκιση και την άγρια κακοποίηση τους από την Αντιβασιλεία.

Ο Τερτσέτης είναι γνωστός κυρίως για τα απομνημονεύματα που συνέγραψε καθ’ υπαγόρευση πολλών αγωνιστών, κυρίως όμως εκείνα του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά. Επιδράσεις δέχτηκε στην ποίησή του απ’ τον Σολωμό αλλά και από το δημοτικό τραγούδι. Στάθηκε ένας απ’ τους λόγιους που συνέδεσαν την Επτανησιακή Σχολή με την Α’ Αθηναϊκή.

Σε ό, τι αφορά την επιλογή θρησκεύματος, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο από πατέρα καθολικό και μητέρα ορθόδοξη, που άρχισαν να καυγαδίζουν αν τον γιο τους θα τον είχε θρησκευτικό υπήκοο ο Πάπας ή ο Πατριάρχης. Ο πατέρας του τον βάφτισε καθολικό, μα η μητέρα του βούτηξε κρυφά στην Ορθόδοξη κολυμπήθρα. Όταν το έμαθε ο πατέρας του, τον ξαναβάφτισε για Τρίτη φορά καθολικό. Όταν μεγάλωσε ο Τερτσέτης, προτίμησε το ορθόδοξο βάπτισμα.

Αυτή η πολυδιάστατη, πολυσχιδής, λόγια προσωπικότητα της Επανάστασης, σημάδεψε την Ιστορία της κυρίως για τη μεγάλη συνεισφορά της αλλά και το ήθος της. Ο Γεώργιος Τερτσέτης, πέθανε στην Αθήνα το 1873.