Gazprom: Έκλεισαν οι στρόφιγγες φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Gazprom: Έκλεισαν οι στρόφιγγες φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Απρίλιος 27, 2022 - 10:13
0 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη διακοπή στην Ευρώπη από το 2006 και το 2009, τότε που οι διαφωνίες για τις τιμές του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας οδήγησαν σε διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών κρατών. Η δεύτερη διακοπή, τον χειμώνα του 2009, διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες και μπλόκαρε τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω Ουκρανίας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom. Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι η διαμετακόμιση μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας θα διακοπεί σε περίπτωση παράνομης λήψης φυσικού αερίου από τους αγωγούς.

Οι συνέπειες για την Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα.

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει την δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. Ήδη ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας της νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αυτό θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ να υποδεχτούν περισσότερo LNG. Για το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου είναι προγραμματισμένα 11 φορτία ωστόσο οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις απαιτήσεις.

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

 

Με πληροφορίες από Reuters, Καθημερινή, protothema.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.