Φωτιές ανάβει η Εξεταστική για τα μνημόνια

Φωτιές ανάβει η Εξεταστική για τα μνημόνια

Απρίλιος 01, 2015 - 13:29
0 σχόλια

Η κυβέρνηση ανοίγει πεδίον σύγκρουσης... λαμπρόν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την επεισοδιακή σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου ενημέρωσε τα κόμματα για τις προτάσεις που κατέθεσε στους εταίρους.

Την Τρίτη 31 Μαρτίου κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια. Η πρόταση αφορά στην περίοδο Οκτωβρίου 2009 - Ιανουαρίου 2015 και κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί τη Μ.Δευτέρα στη Βουλή, με τη ΝΔ να ζητεί να συμπεριληφθεί και η περίοδος μετά τις τελευταίες εκλογές και το ΠαΣοΚ να ζητεί την εξέταση των αιτίων της κρίσης από το 2004, δηλαδή να μην μείνει εκτός εξέτασης η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή, άποψη που συμμερίζεται και το -άφαντο, εν πολλοίς, μετά τις εκλογές- Κίνημσ Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου.

Κατά πολλούς, η κυβέρνηση με αυτή της την κίνηση ουσιαστικά δυναμιτίζει σε μια δύσκολη ώρα την πολυπόθητη συναίνεση επί της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάτι που, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται σε εξέλιξη, ίσως ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στο εσωτερικό, καθώς με την Εξεταστική για τα μνημόνια θα ικανοποιήσει ένα αίτημα των πολιτών.
Σημειωτέον ότι η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή δεν αναζητεί τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, αν προκύψει κάτι τέτοιο από την έρευνα, τότε η κυβέρνηση θα προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όπως γράφει «Το Έθνος», η απόφαση για την επίσπευση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια ελήφθη πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ενώ χθες Τρίτη άναψε το «πράσινο φως» και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει: «Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία. Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή. Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα. Αλλά "ξέχασαν" να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ από την πλευρά του μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι την Τρίτη 31 Μαρτίου χαρακτήρισε πολιτική πρόκληση την εξεταστική. «Χθες ζήτησε συναίνεση, σήμερα ζητεί εξεταστική επιτροπή που θέλει να την ξεκινήσει από το 2010, δηλαδή για το μνημόνιο και όχι για τα αίτια της κρίσης. Εμείς θέλουμε την εξεταστική για ένα βήμα διαλόγου, για να καταγραφούν οι θέσεις μας, τα όσα προσφέραμε στον τόπο» . 

Πάντως, η πρόταση έχει προκαλέσει συζήτηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε η Εξεταστική Επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των μνημονίων, αλλά και τη ρίζα του κακού: εξοπλισμοί, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, πάρτι δαπανών κτλ.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.