ΦΟΔΣΑ: Είναι πολλά τα λεφτά... (pics)

ΦΟΔΣΑ: Είναι πολλά τα λεφτά... (pics)

Φεβρουάριος 18, 2020 - 11:39
0 σχόλια

Παρακολούθησα χθες το απόγευμα τη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, το πιο σημαντικό ήταν η γνωμοδότηση του ΔΣ για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη ΣΔΙΤ. Ας το κρατήσουμε αυτό: γνωμοδότηση. Ήτοι, εμείςως δήμος θεωρούμε ότι τόσα πρέπει να πληρώνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά θα πληρώσουμε στο τέλος...

Αλλά, ας ξεκινήσει η διαχείριση με το καλό, διότι πλέον κινδυνεύουμε από χωματερές και ιδιωτικές μονάδες ανακύκλωσης που παίρνουν φωτιά σε διάφορους νομούς της Πελοποννήσου, και βλέπουμε.

Οφείλουμε να πούμε ότι η ογκώδης εισήγηση δεν ήταν αρκετά θελκτική για να μπουν στον κόπο να την διαβάσουν όλοι οι σύμβουλοι. Από εκείνους δε που πήραν τον λόγο, μόνον ο κ. Γούργαρης της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε διαβάσει μέχρι κεραίας το έγγραφο. Το οποίο έγγραφο, πέρα από τα σενάρια Α, Α1 Β, Β1 και τα λοιπά, περί ΣΜΑ και κόστους, περιείχε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το κόστος του ίδιου του ΦΟΔΣΑ.

Τα οποία, ασφαλώς, ουδείς άλλος σχολίασε στο ΔΣ, λες και «λεφτά υπάρχουν»...

Στα οικονομικά στοιχεία του ΦΟΔΣΑ, λοιπόν, υπάρχουν 800.0000 ευρώ οφειλές παρελθόντων ετών για την κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης στη Λαακωνία και για δύο ΧΥΤΑ, έναν στη Λακωνία και έναν στη Μεσσηνία. Πρόκειται για μελέτες τουλάχιστον δεκαετίας που πρέπει να πληρωθούν, ακόμα κι αν με την ολοκληρωμένη διαχείριση δεν προβλέπονται ΧΥΤΑ. Αμοιβές προσωπικού 200.000 ευρώ, και άλλες 200.000 ευρώ για αμοιβές αιρετών. Αμοιβές 75.000 ευρώ για τεχνικούς συμβούλους, νομικούς συμβούλους και λογιστικές εργασίες. Αμοιβή προέδρου ΦΟΔΣΑ και αμοιβή αντιπροέδρου ΦΟΔΣΑ 70.000 ευρώ.

Με αυτές τις αμοιβές, λογικά πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα πρέπει να εργάζονται καθημερινά στον ΦΟΔΣΑ και να μην κάνουν τίποτα άλλο. Προκειται για αμοιβές, εξάλλου, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ούτε για αντιμισθίες ούτε για αποζημιώσεις.

Δεν γνωρίζω τι γίνεται σε άλλους ΦΟΔΣΑ ανά την Ελλάδα. Ο δικός μας, πάντως, ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχθεί τραγικά ανεπαρκής. Αλήστου μνήμης οι μπερδεμένες δηλώσεις της προηγούμενης διοίκησης, όταν το 2015 τα σκουπίδια είχαν φτιάξει βουνά ολόκληρα στους δρόμους της Τρίπολης. Τότε, ο ΦΟΔΣΑ δεν ήξερε ούτε τα «χωράφια» του, και αδυνατούσε να απαντήσει επαρκώς ακόμα και σε ζητήματα αρμοδιοτήτων δήμων και περιφερειών, που θα έπρεπε να είναι κουκιά μετρημένα. Ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου συνεδριάζει μία στο τόσο, ενώ πρόσφατα ακόμα ένα πρόστιμο ήρθε να προστεθεί στη λίστα των προστίμων που κατά καιρούς του επιβάλλονται.

Μέσα σε όλα αυτά, ο ΦΟΔΣΑ χρωστάει και 118.000 ευρώ για εισφορές πριν από το 2014.

Ο ΦΟΔΣΑ εισπράττει εισφορές και τέλη από τους Δήμους, δηλαδή τους πολίτες. Το ερώτημα είναι: Λειτουργεί; Είναι χρήσιμος; Προσφέρει κάτι, όταν ενώ εισπράττει εισφορές και τέλη, χρωστάει εισφορές από το 2014; Ή απλώς πρόκειται για ακόμα ένα μέσο διοχέτευσης πόρων, που δεν περισσεύουν στους Έλληνες πολίτες;

Μάλλον πρόκειται για το δεύτερο. Ακόμα ένα βαρέλι δίχως πάτο, λοιπόν.
 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.