Ευθύνες στην ΕΕ επιρρίπτει ο Γ. Μουζάλας για τα αδιέξοδα του προσφυγικού στην Ελλάδα

Ευθύνες στην ΕΕ επιρρίπτει ο Γ. Μουζάλας για τα αδιέξοδα του προσφυγικού στην Ελλάδα

Νοέμβριος 10, 2016 - 12:31
0 σχόλια

Επεισόδια σε καταυλισμούς προσφύγων σε Χίο και Σάμο

Επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη στη Χίο και στη Σάμο, σε καταυλισμούς. Στη Χίο, στον καταυλισμό της Σούδας όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, περί τις 3 μετά το μεσημέρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, όταν νεαροί έκλεισαν με κάδους απορριμμάτων τον δρόμο και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν τρεις οικίσκοι όπου λειτουργούσαν το ιατρείο του καταυλισμού, η αποθήκη παραϊατρικών υλικών αλλά και ο χώρος διανομής των φαγητών. Η τάξη αποκαταστάθηκε από την παρέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ και ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Στη Σάμο. λίγο μετά τις 8 το βράδυ και μετά από την έντονη βροχόπτωση, μετανάστες διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας στεγνά ρούχα καθώς, όπως υποστήριζαν, η βροχή παρέσυρε τις σκηνές και το νερό κατέστρεψε τα υπάρχοντά τους. Η διαμαρτυρία έληξε με παρέμβαση της Αστυνομίας.

Σύμφωνα πάντα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της Σάμου δήλωσαν πως «όσοι από τους εκπροσώπους των ΜΚΟ ή της Ύπατης Αρμοστείας θέλουν να δραστηριοποιούνται εντός του Κέντρου θα πρέπει να έχουν και την ευθιξία στις δύσκολες ώρες να βρίσκονται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθούν».

Δεν ισχυριζόμαστε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι η καλύτερη που μπορεί να υπάρξει. Είναι η καλύτερη που καταφέραμε να φέρουμε.

Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τόσο για τα μεγάλα προβλήματα στην χορήγηση ασύλου και τις πολύ κάτω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα της Ευρώπης, μιλώντας στο «The Press Project».

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στο γεγονός πως, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει περισσότερα χρήματα από ό,τι η χώρα μας, όπως και στο γεγονός πως βρίσκονται ακόμα σε αναζήτηση του μοντέλου εφαρμογής σε μία Ευρωπαϊκή χώρα.

Ακόμη, παραδέχτηκε, τόσο πως οι άνθρωποι που φτάνουν πλέον στη χώρα έχουν πολύ χειρότερη ψυχολογία απ' ότι μέχρι τώρα, δεδομένων των κλειστών συνόρων, ενώ στηλίτευσε τις ακροδεξιές και λαϊκίστικες απόψεις που ερίζουν στις τοπικές κοινωνίες.

«Μόνο η συμφωνία μπορεί να κρατήσει τον τόπο. Έχουμε δυσκολίες, αλλά πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες» τόνισε. Παράλληλα, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα κίνημα που να μην έχει απλώς καταγγελτικό χαρακτήρα για τη συμφωνία, αλλά να απαιτεί να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση ουσιαστικά. «Αυτό θα είναι ένα προοδευτικό κίνημα» υποστήριξε.

Όπως υποστήριξε ο Γ. Μουζάλας, οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου λειτουργούν μόλις τρία χρόνια, και εκεί αποδίδει τις δυσκολίες που προκύπτουν. «Με δική μου πρωτοβουλία αλλάξανε οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου. Βάλαμε δύο δικαστές και από ένα μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της UNHR, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς απαρτίζονταν από δύο νομικούς και έναν δημόσιο υπάλληλο», ενώ αποκάλυψε πως στη θέση του υπαλλήλου έχει βρεθεί μέχρι και φυσικοθεραπευτής.

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΒΟΥΔΟΥΡΗ»

Παράλληλα, σχετικά με την παραίτηση Βουδούρη, ο υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει πως όσα υποστηρίζει ο πρώην γγ Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι «κατασκευές», εξηγόντας πως «εγώ είμαι ένας υπουργός, δεν διαχειρίζομαι ούτε μια δραχμή, δεν έχω δικαίωμα υπογραφής, ούτε προκήρυξης διαγωνισμού ή ανάθεσης έργου. Του ζητήθηκε η παραίτηση, κάποια στιγμή παραιτήθηκε, η ιστορία τελείωσε».

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.