Εύσημα Χρυσοχοΐδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εύσημα Χρυσοχοΐδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ιανουάριος 17, 2012 - 12:01

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

«Καταφέραμε να πετύχουμε και να υπερβούμε το στόχο της απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2011, φέρνοντας, όπως δηλώσαμε και δεσμευθήκαμε στις αρχές του 2011, το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά, και απορροφώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσό που ξεπερνάει τα 3,3 δις ευρώ, εισροές οι οποίες ήρθαν στα Ταμεία του κράτους και στη συνέχεια έχουν διανεμηθεί στις επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης,

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων…

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«…Και τέλος, θέλω να σας πω ακόμη ένα στοιχείο για το οποίο δεν αισθάνομαι ευτυχής και δεν εκπληρώνουμε ως πολιτικοί το καθήκον μας όπως πρέπει, γιατί υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες εδώ. Έχουμε δυο μεγάλα θέματα τα οποία τρέχουν. Το ένα είναι τα σκουπίδια. Δυστυχώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τον Απρίλιο και μετά να πληρώνει 35.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμα. Γιατί ορισμένοι τοπικοί άρχοντες δεν αντιλαμβάνονται το χρέος τους και την αποστολή τους.
Όμως ο διάλογος στα ζητήματα αυτά έχει τελειώσει. Είναι εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα περιβάλλοντος, προστασίας του περιβάλλοντος μα κυρίως είναι ζήτημα ανάπτυξης. Γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό ζήτημα που το επόμενο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες, εξειδικευμένες από νέους σπουδαγμένους ανθρώπους που έχουν εξειδικευμένη γνώση πάνω στα ζητήματα της διαχείρισης του περιβάλλοντος και των απορριμμάτων.
Ξεκινάμε λοιπόν μια προσπάθεια, ήδη στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο προχωράει η προκήρυξη των συγκεκριμένων σχημάτων ΣΔΙΤ, συμπράξεις δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική ο κ. Σγουρός μαζί με τον Υπουργό τον κ. Παπακωνσταντίνου τρέχουν αυτή τη στιγμή πολύ γρήγορα και χαίρομαι γι΄ αυτό.
Όμως απευθύνω ένα μήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμα σε στιγμή ύφεσης και να πληρώνει τα σπασμένα απαράδεκτων συμπεριφορών, αντικοινωνικών συμπεριφορών, από εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες. Τους καλώ άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους, γιατί είναι δικά τους προβλήματα, από το Σύνταγμα τους Νόμους, αλλά και την αποστολή τους ως τοπικοί παράγοντες. Ως τοπικοί άρχοντες εκλεγμένοι από το λαό, οφείλουν να μας υποδείξουν άμεσα λύσεις. Διαφορετικά, θα εφαρμοστούν οι νόμοι και θα πληρώνουν οι δημότες τους, οι φτωχοί δημότες τους, οι εργαζόμενοι δημότες τους, τα πρόστιμα τα οποία θα υποστεί η χώρα και θα χάνουμε καθημερινά και θέσεις εργασίας.»

ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Πρέπει να σημειώσουμε ότι προσφάτως πάρθηκε ομόφωνη απόφαση των Περιφερειακών Συμβούλων για την έγκριση της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, μετά την σχετική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η πολιτική αυτή στη χώρα και μετατρέπει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από δακτυλοδεικτούμενη που ήταν έως τώρα, σε πρότυπο το οποίο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Τατούλης η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταδεικνύει τη δυνατότητά της για χάραξη κεντρικών πολιτικών για ολόκληρη τη χώρα.
«Εξαρχής προχωρήσαμε σε εποικοδομητικό διάλογο με ευρεία δημόσια διαβούλευση» για το κορυφαίο αυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης «και τώρα βρισκόμαστε στην  ευχάριστη θέση να ενσωματώσουμε την απόφαση της διυπουργικής στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».
Η χωροθεσία θα είναι το πρόβλημα μας στην πορεία υλοποίησης του έργου έχει σημειώσει ο κος Τατούλης ο όποιος όμως εξηγεί ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του έγινε από την αρχή με προσοχή και από την στιγμή που εκχωρείται η δυνατότητα να έρθει με δική προσφορά κτήματος ο ανάδοχος, αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος θα έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες διερευνήσεις ώστε η χωροθεσια να έχει ολοκληρώσει και τις αναγκαίες συναινέσεις.
Με αυτό τον τρόπο απεγκλωβίζεται η διαδικασία της χωροθεσίας αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της προκήρυξης και τις επιλογές για την τελική επιλογή. Η καινοτομία του ανταγωνιστικού διαλόγου και της διαβούλευσης αποτελεί μια νέα νοοτροπία για να μοχλεύσουμε επενδύσεις αλλά και μια άλλη κοινωνική συναίνεση.
Αναλύοντας τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου ο κ. Τατούλης έχει αναφέρει ότι εξαρχής θα επιλεγούν έξι υποψήφιοι με αντικειμενικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, οι οποίοι θα συνδιαμορφώσουν τις απόψεις τους με την Περιφέρεια να αποτελεί τον τελικό κριτή.

 

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις