Espresso με τον Αργύρη Σωτηρακόπουλο

Espresso με τον Αργύρη Σωτηρακόπουλο

Δεκέμβριος 12, 2013 - 19:39

Το ArcadiaPortal και η στήλη ‘’Espresso’’ αυτή την εβδομάδα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για να βρει τον Τριπολιτσιώτη Αργύρη Σωτηρακόπουλο,  που σπουδάζει και προπονείται στην Συμπρωτεύουσα. Ο Αργύρης είναι Πρωταθλητής ποδηλασίας είναι 21 ετών και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες την ποδηλασία;

Ξεκίνησα το 2005 με την ομάδα του Ποδηλατικού Ομίλου Τρίπολης όπου παράλληλα ήμουν και αθλητής του Τάε Κβο Ντο αλλά η ποδηλασία με κέρδισε και με τράβηξε κοντά της.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό;

Περίπου 1,5 χρόνο μετά όταν κατέκτησα την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μαζί με τον Χάρη Καστραντά στο ομαδικό αγώνισμα.

Ήταν εύκολη η πορεία σου ως εδώ;

Εύκολη δεν θα το έλεγα γιατί το αγώνισμά μου είναι η πίστα η οποία δεν υπάρχει στην Τρίπολη, ούτε στην Θεσσαλονίκη που είμαι τώρα, άρα καταλαβαίνετε ότι υπήρξε και υπάρχει μια μικρή δυσκολία στις προπονήσεις μου στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο.

Με ποιο αγώνισμα της ποδηλασίας ασχολείσαι;

Με τα αγωνίσματα σπρίντ στα 200m και το Κέριν που και τα δύο είναι αγωνίσματα Πίστας.

Ποιες είναι κάποιες από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου;

Η 6η θέση που κατέκτησα το 2010 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πίστας.

Πιστεύεις πως στην Ελλάδα υπάρχει μέλλον για έναν ποδηλάτη;

Αν δεν υπάρχει βοήθεια από κάπου μάλλον δεν υπάρχει αλλά εγώ έχω πείσμα και προσπαθώ ακόμα για το καλύτερο, όπως και όλοι οι συναθλητές μου.

Έχεις κάποια οικονομική βοήθεια από κάποιους χορηγούς;

Από κανέναν, αν και κατά καιρούς έχω ζητήσει την στήριξη άλλοτε από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο άλλοτε χορηγούς. Όλα τα έξοδα τα καλύπτω μόνος μου.

Αυτή τη στιγμή ανήκεις στον ΠΟΤ θα συνεχίσεις εκεί και φέτος;

Τώρα είμαι στον ΠΟΤ και συζητάω την μεταγραφή μου σε κάποια άλλη ομάδα, το πιθανότερο είναι να μεταβώ στην ομάδα της Σπάρτης, με τον Βασίλη Γιαννιώση προπονητή, που είναι και ο προσωπικός μου προπονητής.

Θα ήθελες να αγωνιστείς σε κάποια ομάδα του εξωτερικού;

Αν είχα την οικονομική άνεση θα πήγαινα και τώρα.

Ήρθε κάποια στιγμή που απογοητεύτηκες και τα παράτησες;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της και αρκετές είναι οι φορές που έχω απογοητευτεί, μια φορά τα παράτησα, δεν ήθελα να καβαλήσω ούτε για βόλτα ποδήλατο, αλλά κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτό και έτσι ξεκίνησα πάλι.

Ποιες οι επιδόσεις σου μετά την 7μήνη αποχή σου;

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάφερα να κάνω έναν από τους τρεις καλύτερους χρόνους οι οποίοι δύο έγιναν στους Ολυμπιακούς στα 200m όπου κατέβασα τον χρόνο μου στα 10.308.

Ποιος ο προσωπικός σου στόχος για την ποδηλατική νέα σεζόν;

Μια θέση στην 6αδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και σίγουρα να κυνηγήσω  το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, φυσικά ο στόχος μου είναι η Ολυμπιάδα του 2016.

Ποιον θα ήθελες να ευχαριστήσεις ;

Τους δικούς μου ανθρώπους γιατί χωρίς την στήριξή τους δε θα τα κατάφερνα, τον προπονητή μου Βασίλη Γιαννιώση γιατί μαζί βάζουμε στόχους και τους πλησιάζουμε και όλους μου τους φίλους.

Έφη Καστραντά