Εspresso με την Αδαμαντία Γκάνιου

Εspresso με την Αδαμαντία Γκάνιου

Ιανουάριος 23, 2014 - 20:34
9 σχόλια

Το ArcadiaPortal συνεπές και αυτή την εβδομάδα σας παρουσιάζει στη στήλη ‘’Εspresso’’ ένα φρέσκο πρόσωπο από την Αρκαδία το οποίο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Euroscola με θέμα  «Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αδαμαντία Γκάνιου είναι μαθήτρια της Β’ Λυκείου κατάγεται από τις Ρίζες Τεγέας και ασχολείται με τη μουσική αλλά και τον αθλητισμό. Ελάτε να την γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξή της.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό του  Euroscola με θέμα  «Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση»;

Έναυσμα για τη συμμετοχή μου, αποτέλεσε η επιθυμία μου να εκφράσω τις απόψεις μου για την ορθή λειτουργία των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών.

Mε τι άλλο ασχολείσαι  αυτό τον καιρό  πέρα από τα μαθήματά σου;

Αν και οι σχολικές μου υποχρεώσεις περιορίζουν σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο μου, ασχολούμαι με τη μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα για οκτώ χρόνια και συμμετέχοντας στη Χορωδία “La Vita” της  Τρίπολης,  διασκεδάζω με τους φίλους μου και  αθλούμαι, ακολουθώντας την αρχαιοελληνική ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Συμμετείχες και σε κάποιους σχολικούς διαγωνισμούς;

Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ασχολούμαι με μαθηματικούς διαγωνισμούς, ενώ στη Α’ Λυκείου συμμετείχα σ’ έναν διαγωνισμό Ιστορικού Δοκιμίου, όπου έγραψα τη συνοπτική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Τεγέας. Και αυτή τη σχολική  χρονιά, αποφάσισα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό «Euroscola».

Είχες κάποια διάκριση;

Έχω συμμετάσχει δύο φορές στην Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», που οργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, αφού πρώτα πέρασα επιτυχώς τους διαγωνισμούς «Θαλής» και «Ευκλείδης», και στο έτος 2013 απέσπασα διάκριση στο διαγωνισμό «Euroscola».

Πώς βλέπει μια μαθήτρια του Λυκείου τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας;

Αναμφίβολα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης Ιστορίας της, κατά την οποία κυριαρχεί οικονομική κρίση,  ηθική σήψη και αναξιοκρατία, με γενεσιουργό αιτία την έλλειψη της ανθρωπιστικής παιδείας και της αίσθησης του μέτρου. Επικαλούμενη τα λόγια του νομπελίστα ποιητή  Γ. Σεφέρη «Δεν μένω τυφλός στα  ψεγάδια μας, αλλά έχω την  ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας» πιστεύω στη αναγέννηση της πατρίδας μου σε όλους τους τομείς .

Ποιες είναι οι σπουδές που θα ήθελες να ακολουθήσεις και αν σκέπτεσαι την επιλογή να τις κάνεις στο εξωτερικό;

Επιθυμώ να ακολουθήσω τον τομέα των Θετικών Επιστημών και καθώς η γνώση δεν έχει σύνορα, δεν αποκλείω και μελλοντικές  σπουδές στο εξωτερικό.

Θεωρείς ότι το Εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας βοηθά τους μαθητές ή τους δυσκολεύει στο έργο τους;

Τα προβλήματα που ταλανίζουν και προκαλούν ισχυρές δονήσεις στις εκπαιδευτικές δομές είναι πλείστα και αποτελούν τροχοπέδη στην βαρυσήμαντη αποστολή την οποία έχει επιφορτιστεί το σχολείο.
Πιστεύω ότι η ελληνική εκπαίδευση θα πρέπει να εναρμονίσει την τεχνοκρατική με την ανθρωπιστική διάσταση και να αποβάλλει τη νοοτροπία της βαθμοθηρίας και του ψιττακισμού. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να εστιάσει στην μετάγγιση ηθικών αξιών, παιδείας και γνώσης ώστε να γαλουχήσει αλώβητες προσωπικότητες και ενεργούς- υπεύθυνους  πολίτες,  με αυτενέργεια και κριτική ικανότητα.
Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας επιδέχεται βελτιώσεις. Ωστόσο, έπειτα από τη συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφέρω ότι η ελληνική αποστολή επέδειξε υψηλό επίπεδο γνώσεων και άριστο συντονισμό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ποια εμπειρία αποκόμισες από την πρόσφατη συμμετοχή σου στο Πρόγραμμα Euroscola;
Μέσα από τη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέκυψε εύλογα το συμπέρασμα, ότι κάθε νέος, ως ενεργός Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να  ενημερώνεται για τα θεσμικά και λειτουργικά όργανα της Ε.Ε. και για το «ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» ώστε  να συμμετέχει στην διαμόρφωσή του.

Η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα σε βοήθησε να κάνεις ένα βήμα για να εκφράσεις τις προσωπικές σου απόψεις;

Σαφέστατα η συμμετοχή αυτή με μύησε στην πανευρωπαϊκή ιδέα, με βοήθησε να συνεργαστώ δημιουργικά με συνομηλίκους  μου από άλλες χώρες, να εκφράσω τις προσωπικές μου απόψεις νιώθοντας υπερήφανη ως Ελληνίδα που βρέθηκα στην κοιτίδα της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Θα ήθελες να παίξεις ρόλο στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης;

Θεωρώ ότι όλοι οι νέοι οφείλουμε να αποβάλλουμε την νοοτροπία της αδιαφορίας και του εφησυχασμού και να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο, αγωνιζόμενοι για το όραμα μιας κοινωνικά δίκαιης, οικονομικά εύρωστης και δημοκρατικής Ευρώπης.

Πιστεύεις ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας;

Κάθε δημοκρατική συνειδητή επιλογή των πολιτών καθορίζει όχι μόνο την πορεία του Ευρωπαϊκού συνόλου, αλλά και την πορεία κάθε κράτους –μέλους της Ε.Ε..
«Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με την σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου, ενώ με την ψήφο σου μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου» είπε κάποτε ο Αμερικανός πρόεδρος,  Αβραάμ Λίνκολν. 

Ποιες είναι οι προσωπικές επιδιώξεις;

Με τη βοήθεια του Θεού, έχοντας υγεία πάνω απ’ όλα και αντλώντας δύναμη από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τις «Ρίζες μου», εύχομαι να ακολουθήσω ένα δημιουργικό ταξίδι με προορισμό την Ιθάκη μου….

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

9 Σχόλια

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Αρκαδίας που ταξιδέψαμε μαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και μοιραστήκαμε μια τόσο όμορφη εμπειρία!!!

Συγχαρητήρια πάντα επιτυχίες . Μας κάνεις περήφανους θα πρέπει να σε μιμηθούν και άλλα παιδιά από την περιοχή μας.

Ένα μεγάλο μπράβο στην Αδαμαντία που μας κάνουν υπερήφανους και μας δίνουν δύναμη για να πορευτούμε μπροστά. Το αξίζουν τα νέα παιδία.

Αδαμαντία, θερμά συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες στη ζωή σου!!! " Πάντα ψηλότερα να ανεβαίνεις, πάντα μακρύτερα να κοιτάζεις ".....

Συγχαρητήρια για τις επιτυχίες σου και κυρίως για το ήθος σου!!!!Εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σου! Να είσαι υγιής και δυνατή!!

Συγχαρητήρια για την εμβριθειά σου!!!!! Καλότυχη στη δύσκολη αλλά και όμρφη ζωή που εχεις μπροστά σου.

Μαζί με τους γονείς σου σε καμαρώνουμε και εμείς Αδαμαντία,καλή συνέχεια στα ονειρά σου.

Αδαμαντία, θερμά συγχαρητήρια σε σένα και σε όλα τα παιδιά, του διαγωνισμού.Εύχομαι να επιτύχεις όλους τους στόχους σου, να χαμογελάς και να κάνεις περήφανους γονείς, δασκάλους και όσους σε αγαπούν πραγματικά!!!!

Ξαδελφουλα μου ομορφη ποσο περηφανους μας κανεις!!!