Επικίνδυνα νιτρικά άλατα στα υπόγεια ύδατα του οροπεδίου της Τρίπολης

Επικίνδυνα νιτρικά άλατα στα υπόγεια ύδατα του οροπεδίου της Τρίπολης

Νοέμβριος 04, 2012 - 18:50
2 σχόλια

Έκθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- Φυτοφάρμακα και λιπάσματα έχουν προκαλέσει μεγάλη ρύπανση- Ερώτημα κατά πόσο είναι επικίνδυνο το πόσιμο νερό

Υπέρβαση των ορίων ασφαλείας που προβλέπει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία, όσον αφορά την περιεκτικότητα των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων σε νιτρικά, εντοπίστηκε σε επτά περιοχές της χώρας , σε επίσημη έκθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

η οποία εκπονήθηκε από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και την οποία σήμερα φέρνει στο φως το ένθετο «real planet» της εφημερίδας Real News.
Η έκθεση αφορά και στο οροπέδιο της Τρίπολης, στα ρέματα του Αργολικού κόλπου  και στον Ευρώτα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ οι άλλες περιοχές είναι το λεκανοπέδιο Αττικής, η Εύβοια, ο Βοιωτικός Κηφισός και ο Ασωπός.

Οι περιοχές αυτές βρέθηκαν να υπερβαίνουν το όριο των 50 mg/l. Που είναι το όριο και μάλιστα για το οροπέδιο της Τρίπολης και τα ρέματα του Αργολικού Κόλπου οι μετρήσεις φτάνουν στα 139,139mg/l για την πρώτη περιοχή και για τη δεύτερη 139,306mg/l. Ενώ για τον Ευρώτα είναι στο 70,852mg/l. Καταλαβαίνει κανείς ότι με βάση αυτά τα νούμερα η κατανάλωση νερού κρίνεται απαγορευτική, αφού επιδημιολογικές μελέτης συνδέουν άμεσα τα νιτρικά με καρκινογενέσεις.

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα για δημόσια υγεία και περιβαλλοντική επιβάρυνση
Μάλιστα επιστήμονες που μιλούν στην εφημερίδα αναφέρουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας είναι άκρως ανησυχητικά αφού η υδροδότηση κατοικημένων περιοχών με νερό που είναι μολυσμένο με νιτρικά είναι παράνομη και απαιτεί την παρέμβαση εισαγγελέα. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τα αγροτικά προϊόντα αφού έχει διαπιστωθεί στην Ευρώπη ότι τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή πρόσληψης νιτρικών από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα στοιχεία της έκθεσης- έρευνας υποδεικνύουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση των υπόγειων νερών της χώρας και όπως εύκολα εικάζει κανείς αυτό επήλθε από την υπερβολική χρήση γεωργικών λιπασμάτων.

Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πόσιμο νερό
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι οι τιμές που περιλαμβάνει η έκθεση αφορούν στον μέσο όρο δειγμάτων που ελήφθησαν σε βάθος δεκαετίας , τόσο από το αρδευτικό όσο και από το δίκτυο ύδρευσης. Επίσης αναφέρει πως στόχος της μελέτης ήταν η διάγνωση των τάσεων μείωσης ή αύξησης της υδατικής ρύπανσης με νιτρικά και φυτοφάρμακα, σημειώνοντας πως από την εν λόγω μελέτη δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την ασφάλεια του πόσιμου νερού.
 

Αλλού υπάρχει πρόβλημα αλλού δίνονται τα χρήματα…
Το όλο θέμα έχει και άλλη διάσταση αφού τα 892 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στο «πρόγραμμα απονιτροποίησης» του Αλέξανδρος Μπαλτατζής δίνονται σε περιοχές που δεν έχουν ουσιαστικό πρόβλημα για παράδειγμα στο Θεσσαλικό πεδίο, ενώ μόνο το Αργολικό Πεδίο συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις περιοχές που χρηματοδοτούνται έχοντας και πρόβλημα.
Επίσης επισημαίνεται από ειδικούς ότι θα πρέπει στις περιοχές που εντοπίζεται πρόβλημα να αυξηθούν οι έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα.
Οι γιατροί αναφέρουν δε πως «τα νιτρικά περιορίζουν το οξυγόνο που προσλαμβάνουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού που συνδέονται με τον καρκίνο. Επιπλέον αποτελούν πρόβλημα για την ποιότητα του νερού και του περιβάλλοντος».

Θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες
Η έκθεση του Διαβαλκανικού κέντρου περιβάλλοντος στο οποίο ανατέθηκε η μελέτη τον Δεκέμβριο του 2010 μετά από διαγωνισμό, έναντι του ποσού των 28χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες κρατικές αρχές, όχι μόνο για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς και ποιότητας των υπόγειων υδάτων της χώρας.

Ε.Τ.

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αν είναι έτσι επίσημη θέσητου δήμου υπάρχει?

αργά το θυμήθηκαν ... δεν βαζουν και κανα μετρητή στο Πλάτωμα να φανεί το έγκλημα που γίνεται εκεί τόσα χρόνια με ανοχή και εθελοτυφλία ;;;