Ενημερωτική εκπαίδευση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις κατολισθήσεις

Ενημερωτική εκπαίδευση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις κατολισθήσεις

Απρίλιος 13, 2011 - 15:04

3ΗΜΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  LANDSLIDES (ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ)  ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑ.ΠΕΛ. ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ.

Σημαντική εκπαιδευτική συνάντηση, για την πρόληψη ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ  γίνεται στην πόλη μας, ως τελευταίο  στάδιο, ενός ερευνητικού προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε και στο  οποίο συμμετείχαν και συνεργάστηκαν  από το 2010, οι: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας  Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου και οι πρώην Νομαρχίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από σήμερα και για 3 ημέρες, λαμβάνει χώρα , η ανάπτυξη πλατφόρμας και υλικού εκπαίδευσης  από απόσταση, για την βελτίωση δεξιοτήτων των υπευθύνων λήψης  αποφάσεων και των στελεχών Τεχνικών Υπηρεσιών και δημοσίων αρχών  της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση της  αστάθειας κλιτύων, για την αποφυγή φαινομένων κατολισθήσεων αλλά και στην ορθή αντιμετώπιση του φαινομένου εν εξελίξει.

Η συνάντηση ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων γίνεται στο  Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, το οποίο συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα, μαζί με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα μιλάμε για μια Πρωτοβουλία για την  Προστασία των Πολιτών και  της Οικονομικής Ανάπτυξης της  Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το ανωτέρω αναφερόμενο  πρόγραμμα, είναι ένα φιλόδοξο έργο και βρίσκεται σε εξέλιξη, από  τον Απρίλιο του 2010.

Πρόκειται για το έργο ΕL0071 που υλοποιείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το έργο βρίσκεται  στην τελική φάση της εξέλιξής του  και υλοποιήθηκε σε δυο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, αναπτύχθηκε ένα μόνιμο πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης περιοχών της  Περιφέρειας Πελοποννήσου, που παρουσιάζουν προβλήματα αστάθειας πρανών, με τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών  και συγκεκριμένα με τη χρήση της  δορυφορικής γεωδαισίας, βάσει της  οποίας μετρώνται ταχύτητες εδαφικής κίνησης, υπολογίζεται η έκταση ασταθών  περιοχών και γίνεται η παρακολούθηση  παραμορφώσεων.

Στην δεύτερη φάση, διασφαλίζεται η λειτουργία και  ορθή αξιοποίηση του συστήματος, από  τους συμμετέχοντες δημόσιους φορείς, μέσα από την εκπαίδευση : α) των  στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών  των συμμετεχόντων δημοσίων φορέων, στη λειτουργία του συστήματος, την  κατανόηση των υπολογισμών του και των ενδείξεών του και τη διάγνωση των αναγκών παρέμβασης και β)  των εκπροσώπων του επιπέδου λήψης αποφάσεων (αιρετών και μη ) στη λήψη ορθών αποφάσεων, σε σχέση με την πληροφορία που θα λαμβάνουν, από τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών.

Αυτό το τελευταίο  μέρος της υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιείται από σήμερα και  για τρεις ημέρες, στο Τμήμα  Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην πόλη μας.

Στα πλαίσια του  ανωτέρω προγράμματος έχουν τοποθετηθεί  γωνιακοί ανακλαστήρες  και μόνιμοι  σταθμοί αναφοράς, όπου εντοπίστηκαν (μετά από αξιολόγηση ερευνητικών  στοιχείων) κατάλληλες εδαφικές τοποθεσίες για την υλοποίηση του έργου και την παρακολούθηση των φαινομένων των κατολισθήσεων και φυσικά την πρόληψη καταστροφών.

Τέτοιοι σταθμοί  και ανακλαστήρες, έχουν τοποθετηθεί  στο χωριό Σελλάς της Μεσσηνίας, στο χωριό Χαλκείο της Κορινθίας και σε άλλα σημεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς, φαινόμενα κατολισθήσεων.

Κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βρίσκεται από χθες στην πόλη μας και σε συνεργασία με τον  Πρόεδρο του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών  κ. Αντ. Μπουκουβάλα και στελέχη  των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας  Πελοποννήσου, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εως τώρα έρευνας και θα εκπαιδεύσουν του φορείς στην ορθή αξιολόγηση των δεδομένων.

Για την ενημέρωση  αναφέρουμε, πως έχει ήδη αναπτυχθεί Γεωγραφική Βάση Δεδομένων, με αναγνώριση των χρηστών της γεωγραφικής  πληροφορίας κι έχει δημιουργηθεί το βασικό υπόβαθρο του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, με την εισαγωγή δευτερογενών σεισμολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών και άλλων δεδομένων, από έτοιμα ψηφιακά αρχεία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την 4η Δεκεμβρίου του 2010, κατασκευάσθηκε στην ΤΡΙΠΟΛΗ, υπό την εποπτεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πιλοτικός ανακλαστήρας, ως προσχέδιο των 10 γωνιακών ανακλαστήρων του έργου.

της Γιούλης Παπαδοπούλου