ΕΝΦΙΑ: Σε 10 δόσεις, η πρώτη τον Απρίλιο

ΕΝΦΙΑ: Σε 10 δόσεις, η πρώτη τον Απρίλιο

Ιανουάριος 24, 2022 - 16:22
0 σχόλια

EUROKINISSI

Αλλαγές θα γίνουν στον αριθμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα αυξηθούν στις 10 με την πρώτη τελικά να καταβάλλεται τον Απρίλιο και όχι τον Μάρτιο, όπως έλεγε ο αρχικός προγραμματισμός. Αιτία της αλλαγής αυτής είναι το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και πλέον αναμένεται να κατατεθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.  

Σε ό,τι αφορά το ύψος του λογαριασμού ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες είναι αυξημένες σε χιλιάδες περιοχές της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Ήδη στον προϋπολογισμό αποκαλύφθηκε ότι από τα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθούν 60 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Δηλαδή η μείωση θα είναι της τάξης του 3,5% σε σχέση με το 2021.

Ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές. Η κλιμάκωση των συντελεστών θα γίνεται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης και θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή. Σημαντικό ρόλο στον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα παίξουν οι οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.