Εκδήλωση για τα Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου στην Τρίπολη (pics,vid)

Εκδήλωση για τα Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου στην Τρίπολη (pics,vid)

Νοέμβριος 03, 2019 - 12:56
0 σχόλια

Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των ΙΦΝΕ (ΕΟΜΙΦΝΕ) υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας διοργάνωσε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ανοικτή επιστημονική εκδήλωση για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στην Τρίπολη.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων της ομάδας μελέτης και είχε τίτλο «Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου.

Στην έναρξη της εκδήλωση Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Βασίλειος Ψυχογυιός έκανε χαιρετισμό και έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο του Σεβασμιώτατου Μαντινείας & Κυνουρίας και στον δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη.

Τον συντονισμό των πρώτων ομιλιών της εκδήλωσης έκανε το Προεδρείο αποτελούμενο από τους Π. Παπαντωνίου, Ι. Καλαφατά –Κ. Δέναξα.

Τα θέματα που αναλύθηκαν  ήταν πρώτων η «Επιδημιολογία και Παθογένεια των ΙΦΝΕ» από τον κ. Αναστάσιο Ρούσσο, ενώ για την «Κλινική Εκδήλωση των ΙΦΝΕ» μίλησε ο κ. Γεώργιος Καραμανώλης.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές πρόκειται για δύο συγγενή αλλά ξεχωριστά νοσήματα, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, που είναι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού συστήματος μη μικροβιακής αιτιολογίας, με πορεία που περιλαμβάνει εξάρσεις και υφέσεις.

Η νόσος του Crohn προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα από το στόμα μέχρι το ορθό, προκαλεί τμηματική φλεγμονή που όμως διαπερνάει και τους βαθύτερους χιτώνες. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει μόνο το παχύ έντερο και προκαλεί διάχυτη αλλά επιφανειακή φλεγμονή, περιοριζόμενη στο βλεννογόνο του εντέρου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωση υπό το προεδρείο του κ. Ψαθά και κ. Ξουρή αναλύθηκαν τα θέματα «Βασικές αρχές φαρμακευτικής θεραπείας» από την κυρία Ευανθία Ζαμπέλη και «Βασικές αρχές χειρουργικής θεραπείας» από την κυρία Αγγελική Χρηστίδου.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ενημέρωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.