Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Νοέμβριος 28, 2014 - 20:27
0 σχόλια

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια  από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας,  τον  Σεπτέμβριο  του 1814 στην Οδησσό  της  Ρωσίας .

Για να τιμήσουν την επέτειο αυτή ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Γορτυνίας, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων και  η  ομάδα « Έλευσις» διοργανώνουν  εκδήλωση   με θέμα «Φιλική Εταιρεία και  Αρκάδες  Φιλικοί». Συμμετέχει η Xορωδία Τρίπολης.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 στο αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου  Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης  και ώρα 19.00 .

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Τρίπολης-Αρκαδίας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Εισηγητές είναι :

Βασίλης Καρδάσης, Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου

Κρήτης, με θέμα:

«Έμποροι και Φιλικοί: μια χαρτογράφηση νοοτροπιών»,

Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα:

«Η Φιλική Εταιρεία. Η περίπτωση (του Τριπολίτη) Παναγιώτη Σέκερη»,

Παναγιώτης Στάθης, Ιστορικός υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα:

"Η Φιλική Εταιρεία στην παραδοσιακή ιστοριογραφία και στη σύγχρονη έρευνα".

Ακολουθούν Βιογραφικά των εισηγητών

Βιογραφικό ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ

Ο Βασίλης  Καρδάσης  γεννήθηκε στη Δημητσάνα. Σπούδασε οικονομικά και οικονομική ιστορία στην Αθήνα και το Παρίσι. Είναι καθηγητής στο Τμ. Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο σήμερα είναι αναπληρωτής πρύτανη.

Βιογραφικό Σημείωμα  Παναγιώτη Δ. Μιχαηλάρη

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1948. To 1972 αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου το 1994 υποστήριξε την διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο το επιτίμιο του Αφορισμού και τη χρήση του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Από το 1976-1978 διετέλεσε υπότροφος-ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, όπου ασχολήθηκε με το εμπορικό αρχείο της αθηναϊκής οικογένειας Περούλη. Από το 1979 εργάζεται στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την ιδιότητα του Δόκιμου Ερευνητή (1990), Εντεταλμένου Ερευνητή (1995), Κύριου Ερευνητή (1998) και Διευθυντή Ερευνών (2003).

Έχει εργαστεί στο ερευνητικό έργο που οδήγησε στην έκδοση του Αρχείου Αλή πασά της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (υπεύθυνος Β. Παναγιωτόπουλος), στην επεξεργασία καταλόγου συνδρομητών βιβλίων της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1749-1821, υπεύθυνος Φ. Ηλιού), ενώ από το 1983 αποτελεί μέλος του Προγράμματος “Θεσμοί και Ιδεολογία στη νεοελληνική κοινωνία, 15ος-19ος αιώνας” (υπεύθυνος Δ. Γ. Αποστολόπουλος). Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικές αποστολές και έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες σχετικά με τα παραπάνω θέματα καθώς και με θέματα σχετικά με την ιστορία της Βενετοκρατίας και την ιστορία της Λέσβου. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ο Ερανιστής του Ομίλου Μελέτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από το 2003-2009 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο.

Βιογραφικό  Παναγιώτη Στάθη

Ο Παναγιώτης Γεωργίου Στάθης σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, από όπου το 2001 έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στη νεότερη ελληνική ιστορία με θέμα της διπλωματικής του διατριβής: «Από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους στους ‘‘κλεφταρματολούς’’: όψεις της εξέλιξης και ιστοριογραφικές αναγνώσεις του θεσμού». Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα τους κλέφτες και αρματολούς στα προεπαναστατικά χρόνια και στα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης του 1821. Εργάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Σπάνιων Εκδόσεων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διδάσκει Νεότερη Ελληνική Ιστορία στη Σχολή Ξεναγών του Ηρακλείου Κρήτης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Historein. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στις θεματικές της ληστείας και του αρματολισμού, της επανάστασης του 1821 και γενικότερα του επαναστατικού φαινομένου, καθώς επίσης και στην ιστορία της ελληνικής ιστοριογραφίας. Σχετικά άρθρα έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες, επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.