΄΄Είμαστε προτεκτοράτο της Ευρώπης΄΄

΄΄Είμαστε προτεκτοράτο της Ευρώπης΄΄

Ιούλιος 06, 2011 - 11:50
5 σχόλια

Της Γιούλης Παπαδοπούλου.

Τάδε έφη ο γνωστός Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Βαρουφάκης, σήμερα το πρωί, σε γνωστό ιδιωτικό κανάλι.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας, διότι, όπως τόνισε, οι κινήσεις και οι λήψεις μέτρων της κυβέρνησης, εκτός του ότι κινούνται στη σφαίρα του παραλόγου, έχουν τραγική σπασμωδικότητα. Όλα δείχνουν, όπως είπε, σα να γίνονται για να σχηματίσουν καλή γνώμη για τον κάθε υπουργό, οι Ευρωπαίοι κι όχι για να έχει βιωσιμότητα η Ελληνική οικονομία, η οποία κατασπαράσσεται.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην όξυνση του προβλήματος της χώρας και στην διόγκωση του χρέους, στα οποία συμβάλλουν οι περικοπές στο δημόσιο, αλλά και οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ.

Δεν έχει υπάρξει περίπτωση οικονομίας που ανέκαμψε, στα 200 χρόνια του καπιταλιμσού στον κόσμο, με συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών του πολίτη. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, μεγεθύνει το χρέος και η οικονομία βουλιάζει όλο και περισσότερο. Αν οι αποχωρούντες από το δημόσιο ενεργοί πολίτες, δεν μπορούν να είναι απορροφήσιμοι από τον ιδιωτικό τομέα και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και αν η αγορά μαστίζεται από φόρους, φτώχεια και ανεργία και συνεπώς αδράνεια και πτώση της παραγωγικότητας και του εμπορίου, πως βλέπουν οι κυβερνώντες ανάκαμψη, είναι πραγματικά για γέλια. Μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα, όχι και με το 2ο μνημόνιο, αλλά και με άλλα εκατό. Η λύση είναι μόνον η άρνηση πληρωμής της επόμενης δόσης και τότε θα δούμε όλοι μας την Ευρώπη, να τρέχει να προτείνει και διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και διαπραγμάτευση της αποπληρωμής του υπολοίπου.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η οικονομία είναι απλή λογική και πρακτική και όχι συναισθηματισμοί και εκβιασμοί, πολιτικά κόλπα και άλλα εφευρήματα. Σε αυτές τις θέσεις κινήθηκε ο λόγος του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος μάλιστα ανέφερε, πως μαζί με άλλους ερευνητές οικονομολόγους Ευρωπαίους, έχουν κληθεί να αναλύσουν την λογική του ντόμινο, που θα επέλθει στις οικονομίες και των άλλων προβληματικών χωρών της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης, αν αφεθούν τα πράγματα να οδεύουν ως έχουν, με συνεχείς δανεισμούς και υπερχρεώσεις, από το Γερμανικό περιοδικό Spiegel. Γίνεται -είπε- μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης και των Γερμανών πολιτών, προκειμένου να κατανοήσουν πως το πρόβλημα της υπερχρέωσης της Ελλάδας με όλο και περισσότερα δάνεια, θα προκαλέσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη πτώση της οικονομίας, αφού δεν μιλάμε για ενα κρατικό νόμισμα, αλλά για μια λάθος οικονομική πολιτική της ΕΕ που συμπαρασύρει την Ελλάδα σε κακές ατραπούς και ΔΕΝ οδηγεί σε λύση και ανάκαμψη. Κι αυτό που σήμερα βιώνει η χώρα μας, θα κληθούν εντός ολίγου ν΄αντιμετωπίσουν και οι Γερμανοί.

Εμείς προσπαθούμε να πηγαίνουμε στην Ευρώπη, με πακέτα ξεζουμίσματος των πολιτών, για να κάνουμε εντύπωση στους Ευρωπαίους και τους Τροϊκανούς, ότι είμαστε σκληροί αλλά δεν είμαστε αποτελεσματικοί και έτσι δεν βοηθάμε ούτε σώζουμε τη χώρα. Απλά αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι προτεκτοράτο της Ευρώπης και η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις στην οικονομία, αλλά εξυπηρετεί τους δανειστές μας και μόνο.

Οι ανωτέρω θέσεις του κ Βαρουφάκη, καταξιωμένου παγκόσμια Οικονομολόγου, που συμπίπτουν και με τις απόψεις των περισσοτέρων συναδέλφων τους, ούτε που φθάνουν στα αυτιά των 300...

Νομίζουν ότι είναι παντογνώστες και δεν ζητάνε την συνδρομή των Ελλήνων ειδικών ή έχουν χάσει τον μπούσουλα από το μεθύσι της εξουσίας;

Πάντως ο κ. Βενιζέλος χθες σε δηλώσεις του, μίλησε στους εταίρους με στόμφο για τον απόλυτο εναρμονισμό των κυβερνητικών πρακτικών και του Ελληνικού λαού!! ΄΄Μιλώ εξ ονόματος ολοκλήρου του έθνους...΄΄ είπε και τρομάξαμε, γιατί ποτέ δεν δώσαμε και σε κανέναν την εξουσιοδότηση να μας κρεμάει με την συγκατάθεσή μας.

 

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

5 Σχόλια

Μια λάθος λέξη αλλάζει όλο το νόημα και θα προκαλέσει σύγχυση τουλάχιστον στους μη γνωρίζοντες οικονομικά. Στην 4η παράγραφο αναφέρεται ότι "δεν 'εχει υπάρξει περίπτωση οικονομίας που ανέκαμψε....με συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονη αύξηση των φορολογικών συντελεστών...Η σωστή φράση είναι ..... με συρρίκνωση του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ τομέα και όχι του δημοσίου. Του δημοσίου είναι αυτή που πρέπει να συμβεί. Και να μειωθεί και η φορολογία...κλπ..

Έτοιμος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για την αγορά τους δηλώνει ο Φ. Ινάν Αποφασισμένος να αγοράσει ελληνικά νησιά δηλώνει ο πρόεδρος της τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας FIYARI, Φικρέτ Ινάν. Όπως επεσήμανε στον τουρκικό Τύπο, έχει καταλήξει σε έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις νησιών που τον ενδιαφέρουν. Πρόκειται για: το Λυχνάρι, το Καλτσονήσι, τη Μικρή Αμοργό, τη Ναυσικά, τον Βούβαλο και την Καρδιώτισσα. Η έκταση των νησιών αυτών κυμαίνεται από δέκα χιλιάδες τ.μ. έως δύο εκατομμύρια τ.μ. Ο κ. Ινάν έχει ήδη ετοιμάσει μια προσφορά 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά τουλάχιστον τριών από τα έξι αυτά νησιά ενώ υπολογίζει πως οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας του στα νησιά πρόκειται να ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά τα χρήματα σχεδιάζει την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων καθώς και τη σύνδεση των τουρκικών νησιών με τα ελληνικά μέσω ενός ferry. «Σε περίπτωση που μας τονίσουν ότι δεν θα πουλήσουν τα νησιά σε Τούρκους, τότε θα ιδρύσουμε εταιρεία στην Ελλάδα και θα τα αγοράσουμε», δήλωσε σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου του ο Τούρκος κροίσος. Παρόμοιο όραμα υλοποιεί ήδη σε τουρκικό νησί έκτασης 400 χιλιάδων τ.μ. που αγόρασε έναντι 35 εκατομμυρίων δολαρίων. http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/196459/tourkos-epiheirimatias-glukokoitazei-ellinika-nisia/

Προτείνω δημοψήφισμα για να μετονομασθεί η “28ης Οκτωβρίου ” σε “Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ”

Το γραφείο του Θεόδωρου Πάγκαλου διέψευσε την ιστορία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία ένας νεαρός σε ψαροταβέρνα του Πειραιά, άρπαξε μια πιατέλα με ψάρια από το τραπέζι του αντιπροέδρου, λέγοντας του «μαζί τα φάγαμε και μαζί θα τα φάμε».Η ανακοίνωση έχει τον ποιητικό τίτλο “ψέμα στο ψέμα”, ενώ ο κ. Πάγκαλος υποστηρίζει πως πίσω από όλα αυτά τα δημοσιεύματα “κρύβεται” η Νέα Δημοκρατία. Να είμαστε σοβαροί. Ποιος να προλάβει να αρπάξει πιατέλα από το τραπέζι του Αντιπροέδρου; Για να μην προλαβαίνουν να του τρώνε τα ψάρια απαιτεί να είναι καθαρισμένα, ή ακόμη καλύτερα να έχουν περαστεί από το μπλέντερ… Η ορθή πληροφορία είναι ότι την πλήρωσαν οι αστακοί στη Τζια. Ένα ζευγάρι αστακών που παρέμεινε ζωντανό φέρονται διατεθειμένοι να φθάσουν ως τη Χάγη, προκειμένου να αναγνωριστεί το γεύμα του Αντιπροέδρου στο νησί ως «η γενοκτονία των αστακών». Που ο άνθρωπος λίγο να ξεσκάσει βγήκε, μιμούμενος τον Πρωθυπουργό που πήγε στην Πεύκη για ψαράκι. Άλλωστε για ότι στραβό γίνεται στη χώρα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δείτε που και τα ΜΑΤ μεταμφιεσμένα μέλη της Κουμουνδούρου είναι. Ευτυχώς που συμβαίνουν όλα αυτά και βγήκε ο Πεταλωτής να μας ενημερώσει. Το φιλοθεάμον τηλεοπτικό κοινό είχε πάθει μία στέρηση από την απουσία του. Αν και προσωπικά είχα πεισθεί από τις δηλώσεις του πρώην ντέντεκτιβ, νυν γραμματέα Μιχάλη Καρχιμάκη… Αυτά βλέπουν στην Ινδία και χαρίζουν αυτοκίνητα σε όσους κάνουν στείρωση. Έχουν μείνει πίσω. Αν ψήφιζαν ένα μεσοπρόθεσμο θα μείωναν τον πληθυσμό τάχιστα. Στην Ελλάδα θα οδηγούνται σε στείρωση όσοι δεν μπορούν να συναρμολογήσουν ένα έπιπλο από το ΙΚΕΑ, γιατί δεν είναι άντρες… http://www.antinews.gr/2011/07/05/110794/

<p> Αγαπητέ αναγνώστη Ανδρέα Τ. δεν είναι λάθος η λέξη. Μάλλον επιπόλαια ανάγνωση σε οδήγησε να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Η θέση του κ. Βαρουφάκη, όπως την αναλύει κάθε φορά που μιλάει, είναι πως όταν ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ τομέας συρρικνώνεται (που ασφαλώς και πρέπει να συρρικνωθεί) πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύεται η διεύρυνση του ιδιωτικού τομέα, η ενίσχυσή του και η στήριξη των αγορών, ώστε να επέλθει ανάκαμψη.Εδώ μιλάμε για συρρίκνωση του δημοσίου και ταυτόχρονη διόγκωση των φόρων και άνοδο του ΦΠΑ που σακατεύουν τον ιδιωτικό τομέα και επί πλέον δεν επιτρέπουν ούτε την ελάχιστη απορρόφηση, μέρους -έστω- των απολυμένων του δημοσίου. Ακόμα,&nbsp;αυξάνουν τις περικοπές του ιδιωτικού τομέα, λόγω της αχαλίνωτης φτώχειας.</p> <p> Για συρρίκνωση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ λοιπόν έκανε λόγο ο ομιλητής αλλά για να βγεί το σωστό νόημα, δεν μένουμε στη λέξη. Ολόκληρος ο συλλογισμός, οδηγεί στο νόημα. Και πιστεύω πως έχει αποδοθεί σωστά.</p> <p> Όπως πιστεύω να σας κάλυψα.</p> <p> Ευχαριστώ.</p> <p> Γιούλη Παπαδοπούλου</p>