Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος, αναστηλωτής της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος, αναστηλωτής της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης

Οκτώβριος 27, 2023 - 20:40
0 σχόλια

Eurokinissi

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Πέτρος Θέμελης, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες αρχαιολόγους και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, γνωστός για το πλούσιο ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο, που, μεταξύ άλλων, έφερε στο φως την Αρχαία Μεσσήνη. Τα τελευταία 24ωρα έδινε μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε το 1936 στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1962 προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της πόλης. Το διάστημα 1963-1980 ήταν επιμελητής και έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977-1980 ήταν διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών.

Από το 1980 ως το 1984, ήταν προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 ως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Από το 1987, υπήρξε διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία είχε συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Έλαβε επίσης μέρος και διηύθυνε ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια και στο Κάλλιο.

Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Δελτίο Τύπου από το ΤΙΑΔΠΑ για τον αδόκητο θάνατο του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη

Ο σπουδαίος Aρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, αφυπηρετήσας Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, απεβίωσε σήμερα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.
 
Το ΤΙΑΔΠΑ πενθεί την απώλεια και τιμά την προσφορά και τη μνήμη του σημαντικού αυτού Ανθρώπου, ανασκαφέα και αναστηλωτή της Αρχαίας Μεσσήνης και φωτισμένου Ακαδημαϊκού  Δασκάλου.

Καθηγητής Θανάσης Χρήστου
Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας 
και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών 
του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.