Δώρος Δημοσθένους: Εδώ που φτάσαμε φταίει η έλλειψη παιδείας, αισθητικής και πολιτισμού (video)

Δώρος Δημοσθένους: Εδώ που φτάσαμε φταίει η έλλειψη παιδείας, αισθητικής και πολιτισμού (video)

Αύγουστος 08, 2013 - 18:45

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι με τις μουσικές του στην Ασέα ο τραγουδιστής Δώρος Δημοσθένους μάς μίλησε για την κρίση που διέρχεται και ο πολιτισμός, για το μέλλον της μουσικής καθώς και για την προσωπική του πορεία στο τραγούδι.

Το πρώτο είναι να εξασφαλίζει την φαιά του ουσία, όταν δεν υπάρχει αυτή, αναγκαστικά θα κόψεις από παντού και συνεπώς και από τον πολιτισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής ο οποίος πιστεύει πως φτάσαμε σε καιρούς κρίσης λόγω έλλειψης παιδείας, πολιτισμού και αισθητικής.

Όσον αφορά το μέλλον του τραγουδιού ,της δημιουργίας, της ποίησης, της λογοτεχνίας με αφορμή την επίσκεψή του στην γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου σε ερώτηση μας αν εκτιμά ότι μπορούν να ξαναδημιουργηθούν τέτοια αριστουργήματα απαντά ότι τα καλύτερα έχουν γίνει, αν και υπαρχουν φωτεινές εξαιρέσεις για τις οποίες εύχεται να γίνουν περισσότερες.

Δείτε και ακούστε στο βίντεο που ακολουθεί όσα ενδιαφέροντα μας  αναφέρει ο τραγουδιστής.

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε θεωρητικά και είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών στη Μονωδία με καθηγήτρια τη Λέλλα Στάμος. Απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Βύρωνα Κολάση και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης.

Ξεκίνησε ως σολίστ στο φωνητικό σύνολο «Διάσταση» Λεμεσό, Κύπρου. Το 1994 τραγούδησε στην παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη Κύπρος-20 Χρόνια Μετά, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού. Το 1995 ερμήνευσε Τα τραγούδια της Αμαρτίας του Μάνου Χατζιδάκι στην παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου Ενός Λεπτού Σιγή.Επίσης τραγούδησε στη Λυρική Σκηνή Αθηνών, στην όπερα Διδώ και Αινείας του Percell.

Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε τραγούδια των Beatles και μπαλάντες. Εμφανίστηκε στα μεγάλα θέατρα του Λονδίνου, Her Majesty’s και Theatre Drury Lane πλάι στη Νάνα Μούσχουρη και στο θέατρο του Κρεμλίνο.

Το καλοκαίρι του 1997 ερμήνευσε τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στους Όρνιθες του Αριστοφάνη με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολο Κουν.

Το 1998-1999 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ Grease που ανέβηκε στο θέατρο Βέμπο στην Αθήνα.

Συνέπραξε με την ορχήστρα Ossipov της Ρωσίας σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε με τη Λένα Πλάτωνος ερμηνεύοντας τα τραγούδια του δίσκου Σαμποτάζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης μαζί με τη Σαββίνα Γιαννάτου.

Συνεργάστηκε επίσης με το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» στην παράσταση Η Εποχή της Μελισσάνθης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ερμήνευσε τα τραγούδια του έργου Ο Μεγάλος Ερωτικός μαζί με την Έλλη Πάπαλα

Την περίοδο 2001 -2003 συμμετείχε στην περιοδεία της Μαρίας Φαραντούρη σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε επίσης, σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο Αμοργός του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Ηρώδου Αττικού τον Ιούνιο 2003.

Το καλοκαίρι 2004 συμμετείχε στους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, μια διεθνή παραγωγή σε σκηνοθεσία του Claude Crespen.

Το χειμώνα 2005-2006-2007 συνέπραξε με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο Πατάρι του Θεάτρου Μεταξουργείου και το καλοκαίρι 2006 συμμετείχε στην περιοδεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ).

Έχει τραγουδήσει σε συναυλίες των Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Λάγιου, Χρήστου Λεοντή, Μιχάλη Γρηγορίου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Χρήστου Πίττα, Νίκου Πλάτανου, Ευαγόρα Καραγεώργη, κ.ά.

Στη δισκογραφία συμμετέχει στο Ίνατι του Δημήτρη Λάγιου, Των Αθανάτων και η Καρδία μου Πεθυμώντα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Τα μυστικά του Κήπου και Κηποθέατρο του Νίκου Κυπουργού,«Ο Τεμπέλης Δράκος» του Γιώργου Χατζηπιερή, “Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά» του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Ερμηνεύει, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Τάση Χρηστογιαννόπουλο το έργο «ΑΜΟΡΓΌΣ» του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 2005.

Χ.Μ.

Tags: 
Video: 

youtube://v/95AjFlNZSYY