Δημιουργία έκθεσης για την ανάδειξη του Αρκαδικού ιδεώδους στην Αγία Φωτεινή

Δημιουργία έκθεσης για την ανάδειξη του Αρκαδικού ιδεώδους στην Αγία Φωτεινή

Απρίλιος 04, 2011 - 15:29

Photos

Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011 στο αμφιθέατρο του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Τριπόλεως η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης παρουσίασαν την έκδοση «Αγία Φωτεινή Αρχαίας Μαντινείας», που αφορά τον ομώνυμο ναό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, ο καθηγητής Νικόλαος Μουστόπουλος και η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα.  

Φωτογραφικό υλικό εδώ : http://www.arcadiaportal.gr/news/fotoreportaz-apo-tin-parousiasi-tis-ekdosis-%C2%ABagia-foteini-arxaias-mantineias%C2%BB

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναγνωρίσθηκαν ως επίτιμα μέλη από τη Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία και βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο κ. Σωτήριο Μπρέγιαννο ο διακεκριμένος «δάσκαλος» της Αρχιτεκτονικής Καθηγητής κος Νικόλαος Μουστόπουλος, ο δημιουργός  του Ναού της Αγίας Φωτεινής αρχιτέκτονας κος Κων/νος Παπαθεοδώρου, ο πρώτος Αρκάς καλλιτέχνης - απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Τριπολίτης ζωγράφος και αγιογράφος κος Νικόλαος Μπίσιας και ο επιχειρηματίας με διεθνή δραστηριότητα κος Αθανάσιος Γκλίνος. Μάλιστα ο κύριος Νικόλαος Μπίσιας δώρισε όλα τα έργα του και τα βιβλία του στη Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία για την αξιοποίηση και προβολή τους στο μέλλον. Τέλος, ανακοινώθηκε σε συνεργασία με το Μαντινειακό Σύνδεσμο ότι η αίθουσα πλησίον του ναού που λειτουργούσε ως αναψυκτήριο θα λειτουργεί εφεξής ως χώρος έκθεσης για την ανάδειξη του αρκαδικού ιδεώδους.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Λυκουρέντζος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βαλασόπουλος και άλλοι πολιτευτές της περιοχής.

 

Δηλώσεις από το  http://kalimera-arkadia.blogspot.com

Δήμαρχος Τρίπολης: “Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, με την ευκαιρία της οποίας συναντώνται κορυφαίες προσωπικότητες με σημαντικές διαδρομές στους χώρους τους, που κοινή όμως συνισταμένη έχουν τη σχέση τους με την Τρίπολη και την Αρκαδία, θα βρίσκονται πάντα υπό την αιγίδα του δήμου μας”.

 

Εύη Μεντή (Πρόεδρος ΦΟΤ): “Το 1934, μια ομάδα απλών αλλά εμπνευσμένων ανθρώπων, καταγόμενων από ένα ήρεμο κάμπο, στον οποίο άνθισε μια αρχαία πόλη, η Μαντίνεια, ίδρυσαν το Μαντινειακό Σύνδεσμο. Η ημέρα που πήραν την απόφαση να κτίσουν σ’ αυτό το γαλήνιο τόπο μια εκκλησία, για να υμνήσουν το μεγαλείο του Θείου Δημιουργού, ήταν Κυριακή και το ημερολόγιο έγραφε της Σαμαρείτιδος. Η Σαμαρείτις είναι η γυναίκα που συναντήθηκε στο πηγάδι του Ιακώβ με τον Ιησού, φωτίστηκε από το Θείο Του Μεγαλείο και τον ακολούθησε, μετονομαζόμενη πλέον σε Φωτεινή. Η εκκλησία λοιπόν, είπαν οι ιδρυτές του Μαντινειακού Συνδέσμου, θα αφιερωθεί στην Αγία Φωτεινή”.

 

Σωτήρης Μπρέγιαννος (πρόεδρος Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας): “Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία γεννήθηκε με το φιλόδοξο στόχο να δημιουργηθεί ένας δίαυλος, μεταξύ της Αρκαδίας ως τόπου και οικουμενικής ιδέας και του κόσμου στον οποίο αυτός ο τόπος και αυτή η ιδέα απηχούν. Να έρθει η νοερή Αρκαδία, πιο κοντά στην πραγματική”.

 

Ρίτσα Μασούρα (Δημοσιογράφος): “ Όταν για πρώτη φορά αντίκρισα την Αγία Φωτεινή, να κείται μοναδική φιγούρα μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας, ένιωσα ένα δέος. Και όταν την περιεργάστηκα από κοντά, παρατηρώντας τα σημάδια – σχήματα που τη συνέδεαν με το παρελθόν, σκέφτηκα ότι αυτό το δέος δεν έχει να κάνει τόσο με το Θείο, τον απόμακρο Θεό, αλλά με την ευφυΐα και το θάρρος του εμπνευστή της ιδέας αυτής της εκκλησίας”.

 

Νικ. Καλτεζιώτης (εμπνευστής & χορήγός της έκδοσης): “Έχω πολύ μεγάλες αναμνήσεις από την τρομερή προσπάθεια, από την αγωνία, όλου του Μαντινειακού Συνδέσμου, για να πετύχουν τα οράματά τους και τα σχέδιά τους: να κάνουν ένα πολιτιστικό πάρκο θα λέγαμε σήμερα, των χώρων της αρχαίας Μαντινείας, που θα αξιοποιούσε και θα πρόβαλλε την ιστορία αυτού του τόπου και θα έδινε πολιτιστική ανάταση στην τοπική κοινωνία. Απ’ όλα αυτά τα μεγάλα σχέδια και οράματα, δύο πραγματοποιήθηκαν: το ένα είναι η Αγία Φωτεινή και το άλλο είναι το Τουριστικό Περίπτερο”.