Διατροφή εγκύου στα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης

Διατροφή εγκύου στα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης

Σεπτέμβριος 16, 2015 - 20:28
0 σχόλια

Τροφές που ωφελούν και τροφές που βλάπτουν

Μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, συνεπώς η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να πληροφορήσουμε για τις διατροφικές ανάγκες που έχουν οι έγκυες γυναίκες σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης:

Α΄ Τρίμηνο

-Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης οι ανάγκες της εγκύου δεν αυξάνονται σε ενέργεια (θερμίδες), που σημαίνει ότι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν δεν διαφέρει κατά πολύ από τη φάση προ εγκυμοσύνης.

-Υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ (Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή ) και το σίδηρο (Πηγές: Συκώτι, μοσχάρι, όσπρια).

-Η διατροφή επίσης θα πρέπει να είναι επαρκής σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι απαραίτητα λιπαρά γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα παράγει και θα πρέπει να τα προσλαμβάνει με τις τροφές (Πηγές: λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί).

-Κρατήστε ενυδατωμένο τον οργανισμό καταναλώνοντας αρκετή ποσότητα υγρών (8-10 ποτήρια υγρών / ημέρα). Συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητο σε γυναίκες που στο άμεσο παρελθόν τους εφάρμοζαν χορτοφαγικές δίαιτες. Λάβετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

Β΄ Τρίμηνο

-Κατά το δεύτερο τρίμηνο καθότι το έμβρυο αναπτύσσεται με γρηγορότερο ρυθμό, έχουμε αύξηση των αναγκών σε ενέργεια από τη μητέρα.

-Υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι ημερήσιες ανάγκες της εγκύου κατά 330 θερμίδες περίπου επιπλέον.

-Θα πρέπει τα γεύματα να καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος (ισορροπημένη διατροφή).

-Αύξηση πρόσληψης υδατοδιαλυτών βιταμινών: Β1,Β2,Β3 και Β6 (Πηγές: χοιρινό μοσχάρι, δημητριακά και παράγωγά τους).

-Αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D (Πηγές: γαλακτοκομικά, τυριά).

-Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

-Οι αυξημένες ανάγκες σε φυλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά παραμένουν.

-Λάβετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

Γ΄ Τρίμηνο

-Κατά το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ραγδαία, για αυτό και η μητέρα κατά τη φάση αυτή βλέπει σημαντική αλλαγή σε κάθε μέτρηση του εβδομαδιαίου σωματικού της βάρους.

-Οι ανάγκες της σε ενέργεια αυξάνονται μέχρι 450 θερμίδες ημερησίως και καλύπτονται από όλες τις πηγές ενέργειας (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος).

-Είναι απαραίτητος ένας διατροφικός σχεδιασμός προκειμένου να υπάρχουν ισορροπημένα γεύματα που θα καλύπτουν τα μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά.

-Οι αυξημένες ανάγκες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες παραμένουν.

-Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απαραίτητη για την κάλυψη του ασβεστίου και του μαγνησίου, πλην των περιπτώσεων όπου λαμβάνεται ειδικό συμπλήρωμα.

-Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

-Οι αυξημένες ανάγκες σε φυλικό οξύ, σίδηρο και ω-3 λιπαρά παραμένουν.

-Λάβετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα μόνο αν υπάρχει ανάγκη και πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.

-Στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γενικότερα, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως τις παρακάτω οδηγίες:

-Καθιερώστε συχνά και μικρά γεύματα. Μην παραλείπετε γεύματα, (τουλάχιστον 3 γεύματα καθημερινά).

-Καταναλώστε ποικιλία τροφίμων σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, διατροφική πυραμίδα.

-Αν χρειαστεί θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη και έγκαιρη συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

-Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στην ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή των τροφίμων.

-Παρακολουθείτε την αύξηση του σωματικού σας βάρους (μόνο το 30% με 40% καταφέρνει να αυξήσει το βάρος εντός του συνιστώμενου εύρους).

-Αποφεύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και άλλες επιβλαβείς ουσίες, (δημιουργούν κινδύνους για τη μητέρα αλλά και το παιδί).

-Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό τρώει ... ό,τι και η μαμά!

Γι' αυτό, για να δώσετε στο μικρούλι σας ένα γερό ξεκίνημα από την... κοιλιά, καλό θα ήταν να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, αποφεύγοντας όλα εκείνα που μπορεί να βλάψουν το μικρό πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα σας. Ένα φρούτο, για παράδειγμα, είναι υγιεινό, έχει λιγότερες θερμίδες και θα σας δώσει περισσότερες βιταμίνες απ’ ότι ένα κρουασάν ή ένα παγωτό!

Αυτό δε σημαίνει ότι θα στερηθούμε αυτές τις μικρές γευστικές απολαύσεις για αυτούς τους 9 μαγικούς μήνες! Ούτως ή άλλως δεν είναι κατάλληλη εποχή για αυστηρή δίαιτα. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο όμως, θα σας βοηθήσει να μην πάρετε περιττό βάρος αλλά και να δώσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο μωράκι σας.

Μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα παίζει σημαντικότερο ρόλο από την ποσότητα της τροφής που περιλαμβάνει το διαιτολόγιό σας.

Αν η διατροφή σας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ελλιπής, όσα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στον οργανισμό σας, χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του μωρού σας και οι ελλείψεις εμφανίζονται σε εσάς!

Επίσης, αρκετές έγκυες αντιμετωπίζουν μικρό ή και... μεγάλο πρόβλημα δυσκοιλιότητας που σε συνδυασμό με το επιπλέον βάρος χαλάει μερικές φορές την καλή σας διάθεση. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά και πιείτε αρκετό νερό και χυμούς όπου θα βοηθήσουν σίγουρα να λυθεί αυτό το μικρό πρόβλημα. Μια καλή ιδέα είναι να εντάξετε 2 ακτινίδια ή 2-3 δαμάσκηνα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Επίσης το περπάτημα είναι μια ευχάριστη λύση, καθώς βοηθά στην καλή λειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα.

Ομάδες τροφών

Γαλακτοκομικά: Προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον 4-5 είδη την ημέρα από αυτή την ομάδα τροφών (2 ποτήρια γάλα, 1 γιαούρτι, 1 ρυζόγαλο, τυρί φέτα κτλ.). Αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας διαλέξτε γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.

Φρούτα και λαχανικά: Τρώτε τουλάχιστον 3 με 4 φρούτα ή χυμούς ανά ημέρα. Ένα πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C ενώ 2 ακτινίδια θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Προσπαθήστε να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα (π.χ. μήλο, αχλάδι), γιατί εκεί βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος βιταμινών και φυτικών ινών.

Προσπαθήστε καθημερινά να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο κτλ.) κατά προτίμηση κομμένα ωμά σε σαλάτα ή μαγειρεμένα στον ατμό για να αποφύγετε την απώλεια βιταμινών.

Κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά & όσπρια: Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο 2 μερίδες από αυτή την ομάδα τροφών. Προτιμήστε το άπαχο κρέας και αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κοτόπουλο. Τα αυγά καλό θα είναι να μην ξεπερνούν τα 3 την εβδομάδα.

Ψωμί και δημητριακά: Μπορείτε να καταναλώνετε 1 με 2 είδη σε κάθε γεύμα σας, από αυτή την ομάδα τροφών. Π.χ. 5 με 6 κουταλιές της σούπας δημητριακά με το γάλα σας το πρωϊ και 1-2 φέτες ψωμί με το φαγητό σας καλύπτουν την ανάγκη του οργανισμού σας, χωρίς να σας προσθέσουν παραπανίσια κιλά. Δημητριακά, πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα.

Λάδι και λίπη: Προτιμήστε ωμό ελαιόλαδο στη σαλάτα σας (1-2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετό) που αναμφισβήτητα είναι ό,τι πιο υγιεινό!

Στο λάδι, όταν τηγανίζεται, καταστρέφονται αρκετές από τις βιταμίνες του και μπορεί να γίνει περισσότερο βλαβερό παρά ωφέλιμο για την υγεία σας.

Τροφές που μπορεί να είναι βλαβερές

 Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να βλάψουν εσάς και το αγέννητο μωράκι σας λόγω του ότι μπορεί να περιέχουν βακτήρια ή τοξίνες.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα μη-παστεριωμένα τυριά και γάλατα, σάλτσες (π.χ. μαγιονέζα κτλ.) φτιαγμένες με ωμά αυγά, ωμά οστρακοειδή καθώς και τροφές (π.χ. κοτόπουλο, μπριζόλες, αυγά κτλ.) που δεν είναι καλά ψημένες και έχουν αίμα.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση σε καφεΐνη (συμπεριλαμβανομένων και των αναψυκτικών τύπου κόλα), και αλκοόλ στο ελάχιστο δυνατόν
Πλένετε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε
Προσέχετε την ημερομηνία λήξεως των προϊόντων
Ψήνετε καλά τα κρεατικά που καταναλώνετε, ώστε να μην έχουν αίμα
Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας
Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς, για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξει το μωρό σας κάποια αλλεργία. Αν δεν είστε σίγουρες για το πόσο ένα τρόφιμο είναι ασφαλές, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Τέλος, μία μικρή συμβουλή που πιστεύουμε ότι και από μόνες σας σίγουρα την εφαρμόζετε!

Αποφεύγετε το κάπνισμα και την έκθεσή σας σε περιβάλλον καπνιζόντων, όσον καιρό έχετε την ευθύνη της ζωούλας που μεγαλώνει μέσα σας (προστατέψτε το όμως και.. εκτός κοιλιάς)! Είναι κρίμα να του στερήσετε το δικαίωμα επιλογής μιας υγιούς και φυσιολογικής ανάπτυξης! Μην ξεχνάτε ότι ένα μεγάλο μέρος γεννήσεων σε λιποβαρή μωρά ή μωρά με αναπνευστικά προβλήματα οφείλεται στην «κακή» αυτή συνήθεια της μαμάς ή και του άμεσου περιβάλλοντός της. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε αυτούς τους 9 μήνες να δώσετε το καλύτερο στο μωράκι που θα φέρετε στον κόσμο. Απαιτήστε λοιπόν από τους ανθρώπους που κρατούν τσιγάρο κοντά σας, να σας σεβαστούν! Προέχει τώρα η υγεία του μωρού σας αλλά και η δική σας και όχι η απολαυστική συνήθεια των ανθρώπων που σας περιβάλλουν.

Συμπληρώματα Διατροφής

Εκτός από τα συμπληρώματα ασβεστίου, σιδήρου και φυλικού οξέος που θα σας δώσει ο γιατρός σας, μπορείτε και μόνη σας, μέσω των τροφών που καταναλώνετε, να βοηθήσετε στη λήψη των θρεπτικών αυτών συστατικών.

Καλή πηγή φυλικού οξέος είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα και το συκώτι.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα βρείτε όσο ασβέστιο χρειάζεστε και εσείς και το μωράκι για γερά οστά και δόντια.

Η βιταμίνη D διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στην απόκτηση γερών οστών και δοντιών. Έτσι καλό θα ήταν την επόμενη φορά να ...σερβιριστείτε μια γενναία μερίδα σπανάκι ή να κόψετε μια μπανάνα μέσα στο γιαούρτι σας.

Ο σίδηρος είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την εγκυμοσύνη. Η μέλλουσα μαμά παίρνει μικρή ποσότητα σιδήρου από τις τροφές η οποία αποθηκεύεται στο ήπαρ της. Το έμβρυο αντλεί από αυτά τα αποθέματα για να δημιουργήσει τα δικά του. Τα αποθέματα αυτά επαρκούν για το μωρό ως την ηλικία των τεσσάρων με έξι μηνών μετά τη γέννησή του. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχουν καθημερινά στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, ωμό σπανάκι, φακές κτλ.

Βαρεθήκατε να σας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η διατροφή σας αλλάζει παντελώς όταν είστε έγκυος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η υγιεινή διατροφή βοηθάει στην ανάπτυξη του αγέννητου μωρού σας, όμως οι ορμόνες που έχετε κατά την εγκυμοσύνη σας αποτρέπουν πολλές φορές από το να το ακολουθήσετε την σωστή διατροφή. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βρεθείτε εν μέσω αντιφατικών συμβουλών, όπως για παράδειγμα πως καλό θα ήταν να καταναλώνετε πολλά  ψάρια, αλλά και πως η υπερβολική κατανάλωση ψαριού είναι ενδεχομένως βλαβερή για το μωρό σας.

Επομένως, πώς γνωρίζετε ότι τρώτε αρκετά από τα κατάλληλα φαγητά; Υπάρχει ένας κανόνας πάνω στον οποίο πρέπει να βασίσετε τη διατροφή σας, λέει η Φιόνα Φορντ, ερευνήτρια διαιτολόγος με ειδικότητα στην εγκυμοσύνη: «βασίστε τη δίαιτά σας πάνω στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής με τους υδατάνθρακες στη βάση για τα περισσότερα γεύματα, εν συνεχεία τα φρούτα και τα λαχανικά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και μικρές ποσότητες λίπους. Η πυραμίδα πρέπει να ακολουθείται με ποικιλία και ισορροπία, παρά τις όποιες τρομακτικές ιστορίες και αν έχετε ακούσει για αυτό».  Αξίζει επίσης να καταναλώνετε τα βασικά φαγητά που έχουν αποδεδειγμένη θετική επίδραση πάνω στο μωρό σας. Παρακάτω σας προτείνουμε τα απόλυτα φαγητά για την εγκυμοσύνη, τα οποία θα εξοπλίσουν το μωρό σας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Ψάρια

Το μαγικό συστατικό: ωμέγα3 λιπαρά οξέα

Σε τι σας χρησιμεύει: τα ωμέγα3 είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας. Σας προτείνουμε να τρώτε δυο μερίδες την εβδομάδα (η μερίδα αποτελείται από ένα φιλέτο σολομό, τόνο ή σαρδέλα).

Φασόλια και όσπρια

Το μαγικό συστατικό: πρωτεΐνη

Σε τι σας χρησιμεύει: η πρωτεΐνη βοηθάει στη δημιουργία ιστών για τα οστά, τους μύες και τα όργανα του μωρού σας. Τα φασόλια και τα όσπρια επίσης περιέχουν φώσφορο (καλό για τα δόντια και τα κόκκαλα του μωρού σας), βιταμίνη Β6, ίνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση: το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα καρύδια είναι όλα πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Ψωμί ολικής αλέσεως

Το μαγικό συστατικό: σύνθετοι υδατάνθρακες

Σε τι σας χρησιμεύει: οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν τα καύσιμα για όλη την ανάπτυξη που συντελείται στο σώμα του αγέννητου μωρού σας. Είναι επίσης καλύτεροι από τους απλούς υδατάνθρακες (αυτοί που βρίσκονται στο άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φαγητά που περιέχουν ζάχαρη) διότι παρέχουν περισσότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση: ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και δημητριακά για πρωινό. Τρώτε τουλάχιστον πέντε σερβιρίσματα υδατανθράκων την ημέρα. Ένα σερβίρισμα είναι μισή κούπα ζυμαρικά ή ένα κομμάτι ψωμί.

Κόκκινο κρέας

Το μαγικό συστατικό: σίδηρος

Σε τι σας χρησιμεύει: ο σίδηρος εφοδιάζει με οξυγόνο τα κύτταρα του οργανισμού του μωρού σας, τα κόκκαλα για την ανάπτυξή τους καθώς και τα δόντια. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σιδήρου επίσης μειώνει τια πιθανότητες της αναιμίας. Χρειάζεστε 14.8mg την ημέρα όταν είστε έγκυος - ένα σερβίρισμα από κόκκινο κρέας παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση: ρεβύθια, σκούρα πράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, ψημένα φασόλια, ψωμί ολικής αλέσεως, ξερά βερύκοκα και δημητριακά για πρωινό.

Γιαούρτι

Το μαγικό συστατικό: ασβέστιο

Σε τι σας χρησιμεύει: το ασβέστιο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, καθώς και του νευρικού συστήματος, των μυών και της καρδιάς. Το γιαούρτι περιέχει ακόμη κάποια βακτήρια που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ποια είναι η εναλλακτική λύση: το γάλα και το τυρί. Χρειάζεστε δυο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (η μια μερίδα είναι γιαούρτι, γάλα 280ml ή 30g τυρί).

Μπανάνες

Το μαγικό συστατικό: βιταμίνη Β6

Σε τι σας χρησιμεύει: η βιταμίνη Β βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μια μπανάνα περιέχει όλη σχεδόν την ποσότητα της βιταμίνης Β6 που χρειάζεστε ημερησίως. Είναι εμπλουτισμένη με ίνες (που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα) και ενέργεια (για την καταπολέμηση της κούρασης και της αδιαθεσίας).

Ποια είναι η εναλλακτική λύση: τρώτε το λιγότερο πέντε μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Διαλέξτε μια ποικιλία φρούτων διαφόρων χρωμάτων καθώς το καθένα παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Δημητριακά για πρωινό

Το μαγικό συστατικό: φυλλικό οξύ

Σε τι σας χρησιμεύει: Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B, γνωστό και ως B9, και βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, πράσινων λαχανικών και ενισχυμένων δημητριακών. Το σώμα σας χρειάζεται φυλλικό οξύ για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια καθώς και νοραδρεναλίνη και σεροτονίνη (χημικά συστατικά του νευρικού συστήματος). Βοηθάει να σχηματιστεί το DNA (το γενετικό υλικό του σώματος),  το όποιο ομαλοποιεί τις λειτουργίες του  εγκεφάλου, και αποτελεί επίσης ένα σημαντικό συστατικό του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η βιταμίνη B έχει συνδεθεί με χαμηλότερη εμφάνιση καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου και διαβήτη για αυτό όλοι επωφελούμαστε από τη λήψη φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο γεννητικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου, που ονομάζονται ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη (μια σοβαρή γενετική κατάσταση, που εμφανίζεται όταν αποτυγχάνει να κλείσει εντελώς ο σωλήνας γύρω από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως στη σπονδυλική στήλη).

Ποια είναι η εναλλακτική λύση: πορτοκάλια, σκουροπράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

Προσοχή! Μείνετε μακριά από…

Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υποστεί κάποια βλάβη το μωρό σας λόγω κατανάλωσης ενός απαγορευμένου φαγητού, αλλά αν πάθετε λοίμωξη λόγω φαγητού, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Καλύτερα είναι να αποφευχθούν τα φαγητά εκείνα που είναι γνωστό πως μπορούν να σας βάλουν σε κίνδυνο:

Τυρί που έχει πιάσει μούχλα ή μη-παστεριωμένο, όπως το brie ή τυρί κατσίκας, τα οποία ενδεχομένως μπορούν να σας μολύνουν με το τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας.
Το σπιτικό παγωτό ή το πατέ μπορούν να περιέχουν λιστέρια. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο να κολλήσουν λιστερίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολή, γέννηση νεκρού εμβρύου αλλά και πολύ σοβαρά προβλήματα στα νεογέννητα μωρά.
Το ωμό ή το μη-καλά μαγειρεμένο αυγό μπορεί να περιέχει το βακτήριο της σαλμονέλας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σε γέννηση νεκρού εμβρύου.
Το ωμό ή το μη-καλώς μαγειρεμένο κρέας, όπως ζαμπόν ή μπιφτέκι, καθώς και ωμά θαλασσινά, όπως το σούσι και ο καπνιστός σολομός, τα οποία μπορεί να έχουν τοξοπλάσμωση. Άπλυτα φρούτα, λαχανικά και πακεταρισμένες σαλάτες φέρουν επίσης αυτό το ρίσκο, για αυτό σιγουρευτείτε ότι τα πλένετε καλά πριν τα καταναλώσετε (έστω κι αν πωλούνται πλυμένα).
Ο ξιφίας, ο τόνος, ο ξιφίας ωκεανού και ο καρχαρίας περιέχουν μεγάλα επίπεδα υδράργυρου, τα οποία έχουν συσχετιστεί με ανωμαλίες στη διάπλαση των εμβρύων. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μαμάδες να περιορίσουν την κατανάλωση του τόνου σε δυο μεσαίου μεγέθους κονσέρβες, ή μια φέτα τόνου, την εβδομάδα.
Το συκώτι περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία έχει επίσης συσχετιστεί με ανωμαλίες διάπλασης.
Το αλκοόλ είναι συνδεδεμένο με πολλά προβλήματα της εγκυμοσύνης, οπότε προσπαθήστε να το κόψετε τελείως ή τουλάχιστον να το περιορίσετε σε ένα ή δυο ποτήρια την εβδομάδα.

Τα σνακ του πρώτου τριμήνου

Μπισκότα από αρμπαρόριζα, ψωμί και τσάι από αρμπαρόριζα
Ξερά φρούτα
Ζεστό νερό και φρέσκια λεμονάδα

Τα σνακ του δεύτερου τριμήνου

Γάλα και γιαούρτια
Τυρί (μόνο σκληρό και παστεριωμένο)
Αβοκάντο (υψηλό σε ίνες, κάλιο και βιταμίνες C και E)

Τα σνακ του τρίτου τριμήνου

Σμέουρα
Ψωμί
Σαλάτα από πράσινα φύλλα

Κρατήστε μακριά την ναυτία

Περίπου το 75% των γυναικών υποφέρουν από ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εγκυμονούσες λένε πως η ναυτία είναι χειρότερη το πρωί, η ναυτία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η ναυτία της εγκυμοσύνης συνήθως ξεκινάει γύρω στις 6 εβδομάδες και διαρκεί περίπου έως τις 12 βδομάδες. Και όμως, δε χρειάζεται να υποφέρετε – προσπαθήσετε να διώξετε τη ναυτία, ακλουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Προσπαθήστε να τρώτε μικρές ποσότητες κάθε φορά και πολλές φορές την ημέρα
Επιλέξτε ήπια φαγητά, υψηλά σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως τα κράκερ, τα απλά μπισκότα και το γιαούρτι
Αποφεύγετε πλουσιοπάροχα, πικάντικα και λιπαρά γεύματα
Η πιπερόριζα (τζίντζερ)  βοηθά – εάν η πιπερόριζα ανακατέψει το στομάχι σας, δοκιμάστε τσάι ή καραμέλες από δυόσμο
Πριν πάτε για ύπνο, προτιμήστε τα σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως τα βραστά αυγά ή το σάντουιτς γαλοπούλας) και έχετε ένα πακέτο με κράκερ ή φρυγανιές δίπλα στο κρεβάτι σας για να φάτε πριν σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι
Πιείτε ζεστό νερό με λεμόνι
Κρατήστε ένα φρέσκο λεμόνι σε μια πλαστική τσάντα, και μυρίστε το κάθε φορά που νιώθετε αναγούλα
Μην πάτε πουθενά χωρίς το σακουλάκι σας με κάποιο σνάκ

Ανδρέας Κόμης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης τμήματος Ιατρικής Εμβρύου & Υπερήχων νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ
Εξειδικευμένος στον Προγεννητικό Έλεγχο, στην Ιατρική Εμβρύου και στον Υπέρηχο

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.