Διασφάλιση ασφαλών και υγιών συνθηκών εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής (pics,vid)

Διασφάλιση ασφαλών και υγιών συνθηκών εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής (pics,vid)

Οκτώβριος 06, 2016 - 09:35
0 σχόλια

Οι ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας σε όλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής συνεπάγονται οφέλη για τους εργαζομένους, για τις επιχειρήσεις και για την κοινωνία γενικότερα. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι εργασίας» για την περίοδο 2016-2017.

Το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network και το Επιμελητήριο Αρκαδίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας «ασφαλείς & υγιείς χώροι εργασίας» 2016-2017 διοργάνωσε  ημερίδα με κεντρικό θέμα: «ασφαλείς & υγιείς χώροι εργασίας για όλες τις ηλικίες» όπου και πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αρκαδίας την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Ο Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπεύθυνος του τεχνικού εστιακού πόλου ενημέρωσης για τα θέματα ασφάλειας στην εργασίας μίλησε για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και της κακής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια τη ζωής είναι καθοριστικής σημασίας, καθότι η υγεία στα μετέπειτα στάδια της ζωής επηρεάζεται από τις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν κατά τα προηγούμενα στάδια της ζωής. Οι νεαροί εργαζόμενοι του σήμερα είναι οι μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι του αύριο.

Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας (ΕΑΥ), η οποία να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια και την υγεία. Οι πολιτικές διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων, ιδίως των ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Η αποκατάσταση και οι πολιτικές για την υποστήριξη της επιστροφής στην εργασία μετά από άδεια ασθενείας αποκτούν επίσης ολοένα και μεγαλύτερη σημασία υπό το πρίσμα του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού.

Το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης γερνά καθώς ως το 2030, οι εργαζόμενοι ηλικίας 55–64 ετών αναμένεται να αποτελούν το 30% ή και περισσότερο του συνολικού εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες. Η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σε πολλά κράτη μέλη και επομένως πολλοί εργαζόμενοι είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με επιμήκυνση της επαγγελματικής τους ζωής, άρα και με μια πιο μακροχρόνια έκθεση σε κινδύνους στην εργασία, καθώς και με ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό πλαίσιο (π.χ. ευέλικτες μορφές εργασίας, ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον).

Η εργασία αποτελεί ωστόσο μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα, σε ότι αφορά το ζήτημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, αφού μπορεί να αποδειχτεί επωφελής τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Προκειμένου δε να αποτραπεί η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης περιστατικών ασθένειας ή άλλων προβλημάτων υγείας, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τη διασφάλιση ασφαλών και υγιών συνθηκών εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής. Η προαγωγή της βιώσιμης εργασίας και της υγιούς γήρανσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο υγιές και πιο ενθουσιώδες εργατικό δυναμικό, μείωση της εναλλαγής του προσωπικού και των απουσιών από την εργασία και αύξηση της επιχειρηματικής παραγωγικότητας.

Η εκστρατεία «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι εργασίας» για την περίοδο 2016–2017 επιδιώκει τέσσερις κύριους στόχους:

την προώθηση της βιώσιμης εργασίας και της υγιούς γήρανσης από την αρχή της εργασιακής ζωής
την πρόληψη των προβλημάτων υγείας σε όλη τη διάρκεια της εργασιακής ζωής
την παροχή δυνατοτήτων σε εργοδότες και εργαζομένους να διαχειρίζονται την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία υπό το πρίσμα ενός γηράσκοντος εργατικού δυναμικού
και την ενδυνάμωση της ανταλλαγής πληροφοριών και καλών πρακτικών.

Οι εργοδότες υποχρεούνται διά του νόμου να διενεργούν αξιολογήσεις κινδύνων οι οποίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που συνδέονται με την ηλικία. Εντούτοις, οι μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι δεν αποτελούν ομοιογενή ομάδα και οι διαφορές μεταξύ των ατόμων τόσο όσον αφορά τη λειτουργική ικανότητά τους όσο και την κατάσταση της υγείας τους αυξάνονται αναλογικά με την ηλικία. Ως εκ τούτου, κατά την αξιολόγηση των κινδύνων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ποικιλομορφία των εργαζομένων.

Οι μεταβολές των λειτουργικών ικανοτήτων ενός ατόμου μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της προσαρμογής της εργασίας, παραδείγματος χάριν με τη χρήση εξοπλισμού για τη μείωση του σωματικού φόρτου εργασίας ή με την παροχή εκπαίδευσης στις κατάλληλες τεχνικές ανύψωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο καλός σχεδιασμός και η οργάνωση του χώρου εργασίας ωφελούν όλες τις ηλιακές ομάδες.

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Ημερίδα στην Τρίπολη για την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.