Διαφωνίες στο ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Διαφωνίες στο ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Οκτώβριος 06, 2014 - 10:25
0 σχόλια

Από το astrosnews.gr

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια, ήταν σημείο διαφωνιών και αντεγκλίσων στο ΔΣ, στο θέμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγορών οικοπέδων για την εγκατάσταση δεματοποιητή στην περιοχή του Τάνου. Αν και το θέμα, λοιπόν, ήταν απλά η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που έχει αποφασιστεί σε παλιότερες συνεδριάσεις, η συζήτηση δεν μπορούσε να μην ξεφύγει σε κάτι που έχει αποτελέσει σημείο τριβής αρκετές φορές.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έχουν εκφράσει εδώ και καιρό της διαφωνίες τους, από διαφορετική σκοπιά. Συγκεκριμένα είναι ενάντιες στην τοποθέτηση δεματοποιητή στον Τάνο όπως και η παράταξης “Κυνουρίας Γη”, υποστηρίζοντας πως θα επιβαρυνθεί η ήδη βεβαρημένη περιοχή του Τάνου, φέρνοντας παραδείγματα από άλλες περιοχές που τοποθέτησαν δεματοποιητή και το πρόβλημα φαίνεται άλυτο. Η διαφορά στην αντιπολίτευση είναι πως η παράταξη “Κυνουρίας Γη” προτείνει εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση και ταφή των υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Η πρόταση, πάντως του Δημάρχου κ. Π. Μαντά δεν κάνει λόγο μόνο για δεματοποίηση. Ο Δήμος έχει πετύχει να εγκριθεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο σημείο κοντά στον Τάνο. Μια μονάδα με διαλογή για ανακύκλωση, όχι στην πηγή, αλλά σε εκείνο το σημείο, κομποστοποίηση και δεματοποίηση των υπολειμμάτων που θα είναι περίπου 15%-20% του σημερινού όγκου. Το οικόπεδο που ήταν χθες θέμα συζήτησης θα αγοραστεί μόνο και μόνο επειδή γειτνιάζει και διευκολύνει τη λειτουργικότητα του συνολικού χώρου που έχει ήδη επιλεγεί και αγοραστεί. Με αυτή τη λύση, είπε ο κ. Μαντάς, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται άμεσα, αφού η μονάδα θα είναι έτοιμη μέσα στο 2015.

Στην αρχή της συζήτησης το λόγο πήρε ο π/σ με τη Λαϊκή Συσπείρωση κ. Γούργαρης, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόταση της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμάτων, έκανε λόγο για λύση με κόστος για το περιβάλλον που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται ως αναγκαία στο αδιέξοδο που σκόπιμα δημιουργείται. Επίσης κάλεσε το Δήμο να εξετάσει προσεκτικά όλα γτα δεδομένα αλλά και το κόστος ανά τόνο που θα φτάσει περίπου τα 150 ευρώ.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.