Διαδραστικό σεμινάριο με θέμα «Η θεά Λουσία - Δήμητρα της Αρκαδίας: Στάρια και καθημερινό ψωμί» στην Τρίπολη

Διαδραστικό σεμινάριο με θέμα «Η θεά Λουσία - Δήμητρα της Αρκαδίας: Στάρια και καθημερινό ψωμί» στην Τρίπολη

Δεκέμβριος 16, 2019 - 12:03
0 σχόλια

Ο κύκλος διαδραστικών σεμιναρίων με θέμα τον Υλικό Πολιτισμό της Αρκαδίας συνεχίζεται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο καφέ Señor στην Τρίπολη (Δημητρίου Νεομάρτυρος 7) στις 18:00, με θέμα «Η θεά Λουσία - Δήμητρα της Αρκαδίας: Στάρια και καθημερινό ψωμί».

Το σεμινάριο είναι ανοικτό σε όλους. Φέρνουμε μαζί μας ένα αντικείμενο, εργαλείο φωτογραφία, εικόνα, που σχετίζεται με το θέμα και μιλάμε για τη σχέση μας ή για το βίωμά μας με αυτό. Έτσι συνδέουμε τα υλικά αγαθά με ποικίλες πτυχές της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Σε αυτό το σεμινάριο θα μιλήσουμε για τον βασιλιά των δημητριακών, το στάρι, για το κριθάρι και τη βρώμη, πολύτιμη τροφή των αλόγων του οθωμανικού στρατού. Ακόμα, θα αναφερθούμε σε  παλιές ποικιλίες που χάθηκαν. Στον αγροτικό χρόνο, από το όργωμα μέχρι το αλώνισμα. Θα γνωρίσουμε τα αγροτικά εργαλεία, και θα μάθουμε πώς περάσαμε από το ξύλινο αλέτρι στο σιδερένιο. Θα προχωρήσουμε στις γεωργικές μηχανές, στους νερόμυλους, στο αλεύρι. Θα αναφερθούμε στον αγώνα για το καθημερινό ψωμί, και θα μιλήσουμε για τα σύγχρονα άλευρα και μείγματα. Θα μας απασχολήσουν, ακόμη, ο παραδοσιακός φούρνος και τα σύγχρονα bakeries.

Η διοργάνωση των σεμιναρίων είναι συλλογική υπόθεση. Διοργανωτές είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, που αποφασίζουν για την επόμενη θεματική, την παρουσίαση, και τις δράσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα σεμινάρια χρειαστείτε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: ΖιζήΣαλίμπα (6972023223), Εύα Γαλανιάδη (694740155).


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.