Το δεξί και το αριστερό χέρι..

Το δεξί και το αριστερό χέρι..

Νοέμβριος 14, 2013 - 13:32
1 σχόλια

‘..I think that the left hand of the state has the sense that the right hand no longer knows, or, worse, no longer really wants to know what the left hand does..’ (‘..Νομίζω ότι το αριστερό χέρι του κράτους έχει την αίσθηση ότι το δεξί χέρι δεν ξέρει ή ακόμη χειρότερα δεν θέλει πραγματικά να ξέρει τι κάνει το αριστερό χέρι..’)*

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Πιέρ Μπουρντιέ (Pierre Bourdieu), ο οποίος σε μια συνέντευξή του το 1992 μίλησε για το αριστερό και το δεξί χέρι.

Στην εξήγηση των πολιτικών πραγμάτων της εποχής –εποχή που δε διαφέρει και πολύ με το σήμερα, απλά τέτοιες αναλύσεις γίνονταν εδώ και 20 χρόνια στη Γαλλία, στη Μ. Βρετανία, τα χρόνια της απερίσκεπτης ανεμελιάς μας- ο Μπουρντιέ εισάγει την ακόλουθη αναγωγή:

-το αριστερό χέρι του κράτους είναι το σύνολο των υπουργείων που αφορούν τις κοινωνικές δαπάνες (στέγαση, σχολεία, δημόσια ραδιοτηλεόραση, νοσοκομεία κα)

-το δεξί χέρι του κράτους είναι «οι τεχνοκράτες» του Υπουργείου Οικονομικών, των ιδιωτικών και δημόσιων τραπεζών κα.

Τα δύο χέρια είναι σε έναν διαρκή ‘ανταγωνισμό’ και ισορροπούν εν τέλει, οπότε και υπάρχει κυβερνητική συνέχεια, διότι αν δεν ισορροπούν πιθανότατα η κυβέρνηση μετράει μέρες. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: «Ποιο είναι το σημείο ισορροπίας μεταξύ δεξιού και αριστερού χεριού;» Γιατί το σημείο ισορροπίας είναι εκείνο που αντικατοπτρίζει τις ‘ισορροπίες’ που κυριαρχούν, είναι εκείνο που προσδιορίζει τις προθέσεις και τα προτάγματα.

Για παράδειγμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ακούγεται συχνά να πάψουν οι ‘σπάταλες’ δαπάνες. Τα ερωτήματα όμως είναι αφετηριακά και αφορούν τη σύγκρουση που πρέπει να γίνει μεταξύ δύο κόσμων σήμερα:

-Ποιες δαπάνες θεωρούνται ‘σπάταλες’;

-Η απόσυρση του κοινωνικού κράτους από πολλούς τομείς πόσο μπορεί να επηρεάζει σήμερα τη ζωή μας και μετέπειτα τη ζωή των νεότερων γενιών;

-Τι συνιστά το μεγάλωμα της ψαλίδας των πλουσιότερων από τα φτωχά εισοδήματα (δείκτης Gini), με ταυτόχρονο άδειασμα των μεσαίων εισοδημάτων;

Το ότι χρειάζεται ένα αποφασιστικό ‘δεξί χέρι’ (υπουργεία οικονομικών, τεχνοκράτες κα) δε πρέπει αυτόματα να σημαίνει κοινωνική εξαθλίωση,  απόσυρση του κοινωνικού κράτους και αύξηση της απόστασης των υψηλών από τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο Γ. Στουρνάρας στη Βουλή (10-11-2013) είπε ότι οι ‘αγορές’ θα κρίνουν το πότε θα βγούμε από το μνημόνιο. Εκεί ακόμα και στην ίδια κυβέρνηση να είναι κανείς θα έπρεπε αντανακλαστικά να απαντήσει ή ρητορικά να ρωτήσει: “οι άνθρωποι και οι επόμενες γενιές τι; αν είναι να βγούμε από το μνημόνιο έτσι με τους αριθμούς, αλλά χωρίς το λαό και τους ανθρώπους, τότε κάναμε μια τρύπα στο νερό”. Χρειάζεται λοιπόν κι ένα αποφασιστικό ‘αριστερό χέρι’, που μιλά για ανθρώπους.

 

*οι εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα μπορούν να ανατρέξουν
στο παρακάτω λινκ και να διαβάσουν τη συνέντευξη του Μπουρντιέ (1992):
http://www.variant.org.uk/32texts/bourdieu32.html

**ένας καλός φίλος μου συνέστησε το παρακάτω τραγούδι, κάντε κλικ
στο:
http://www.youtube.com/watch?v=Btn_gTLD_Fk

openpolitics

leftprint

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ο νεοφιλελευθερισμός διαφωνεί με την πάσης φύσεως φορολόγηση κάτω από ένα κοινωνικοδαρβινικό σκεπτικό της ελευθερίας. Με την κανιβαλιστική διάθεση αδιαφορίας για κρατικές δομές πρόνοιας και υποστήριξης του συνόλου της κοινωνίας και με βασικό στόχο την αύξηση των κερδών των ατομικών, καταδικάζει την κοινωνία εν συνόλω σε υποβάθμιση και επιτρέπει να αυξάνουν τα κέρδη τους οι ανώτερες κοινωνικές ομάδες. Και τούτη η αύξηση κερδών στηρίζεται στην οικονομική τους ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε προβληματικές καταστάσεις που απαιτούν αξιόλογα ποσά (εκπαίδευση, υγεία, ασφάλιση), αλλά εξαιρετικά μικρά μπροστά στα κέρδη τους από την απουσία μιας προοδευτικής φορολόγησης. Βέβαια, από την άλλη ο ακραίος φιλελευθερισμός απαιτεί και τη μείωση του κράτους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Βέβαια, όχι το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, αλλά μόνο εκείνες που μπορούν να παραγάγουν κέρδος. Η εκπαίδευση για παράδειγμα είναι πολύ ακριβή για να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια των ιδιωτών, αλλά η εκπαίδευση σε πλουσιότερες περιοχές μπορεί να αποφέρει κέρδη έμμεσα ή άμεσα. Και τούτο διότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει ανάγκη ένα ποσοστό ειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να εργαστεί σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις, αλλά θέλει και ένα ποσοστό καταρτισμένων εργαζομένων (χειρωνακτικό δυναμικό ή μορφωμένο σε χαμηλότερες θέσεις). Έχει όμως αποδειχθεί ότι, όπου επικράτησε ο νεοφιλελευθερισμός και η απουσία φορολόγησης παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις, αυξήθηκε κατά κόρον η αγοραστική αδυναμία των καταναλωτών, επηρεάζοντας όλη την εθνική οικονομία και την όποια εθνική βιομηχανία και εμπόριο. Επίσης, αποδείχθηκε από την ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική ότι στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο ήταν άτεγκτος προς τα χαμηλότερα στρώματα, αλλά ουσιαστικά ήταν ανίκανος να διαχειριστεί τα δημόσια αγαθά (νερό, ηλεκτρισμός, υγεία, διαχείριση περιβάλλοντος).