Δακοκτονία, μεταφορά μαθητών και διαχείριση κονδυλίων στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δακοκτονία, μεταφορά μαθητών και διαχείριση κονδυλίων στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Νοέμβριος 15, 2018 - 17:30
0 σχόλια

Η «Έγκριση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου οικονομικού Έτους 2019 και έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2019» ήθε στο ΠεΣυ Πελοποννήσου στην ειδική συνεδρίαση που προηγήθηκε της τακτικής την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Η εισηγήτρια του θέματος κυρία Ντίνα Νικολάκου είπε ότι ο προϋπολογισμός έρχεται στο ΠεΣυ κατόπιν εορτής, αφού έχει ήδη πάρει την έγκριση του Παρατηρητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι έχει έρθει η στιγμή να έρθει η περιφερειακή διακυβέρνηση, ώστε κάθε περιφέρεια να κανονίζει τον προϋπολογισμό της βάσει των αναγκών των πολιτών της.

Ακόμα, δήλωσε ότι καμία παρατήρηση δεν έχει γίνει από το Παρατηρητήριο για τον προϋπολογισμό και συνεχάρη την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την εξαιρετική δουλειά που έκανε.

Στην Αρκαδία, όπως εξήγησε, έχουν εγγραφεί τα χρήματα του περιφερειακού ταμείου, και γι' αυτό είναι διαφορετικά εκεί τα ποσά σε σχεση με άλλες περιφερειακές ενότητες. Υπάρχουν ποσά για τη μεταφορά των μαθητών και για τη δακοκτονία, στα οποία υπάρχουν δικαιολογημένα κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως είπε. Επίσης, επεσήμανε ότι κάποιοι πόροι από χρηματορροές θα έρθουν στο τέλος του χρόνου, δηλαδή τον Δεκέμβριο. Ο προϋπολογισμός είναι μέσα στα όρια των πινάκων από το υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε.

Τα έσοδα είναι περίπου 121 εκατ. ευρώκαι τα έξοδα περίπου 173 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε, και εξήγησε ότι δεν υπάρχει έλλειμμα, αλλά ταμειακό υπόλοιπο 52 εκατ. ευρώ τα οποία συνυπολογίζονται στα έσοδα.

Ακόμη, η κυρία Νικολάκου επεσήμανε ότι σύμφωνα με νόμο του Ιουλίου του 2018, πρέπει όχι μόνο να προϋπολογίζεται, αλλά να προβλέπεται πώς θα γίνεται η διαχείριση του προϋπολογισμού, τακτικά, προκειμένου να σημειώνεται αν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

«Στη δομή των πινάκων αυτών, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτοδίκαια άκυρος κρίνεται ο προϋπολογισμός αν γίνει κάποια διαφοροποίηση», υπογράμμισε, τέλος, η κυρία Νικολάκου.

Για τη μεταφορά των μαθητών και για το πρόγραμμα δακοκτονίας ρώτησε ο κ. Χρυσαδάκος, επισημαίνοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μια εμπειρία για το πώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της δακοκτονίας, και ρώτησε αν τα χρήματα αρκούν για να είναι το έργο αποτελεσματικό.

Ως προς τη μεταφορά μαθητών στην Πελοπόννησο, η κυρία Νικολάκου είπε ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν σχεδόν ασχοληθείμε ένα-ένα τα δρομολόγια και ότι ξεκίνησε η σχολική χρονιά με τα λιγότερα προβλήματα. Έστω και ένα παιδί να μην μεταφέρεται, υπάρχει πρόβλημα. Θεωρώ αισχρό το να χρησιμοποιούνται τα παιδιά για να γίνονται επιθέσεις στην περιφερειακή αρχή.

«Δυστυχώς, η ΚΥΑ, που δεν είχατε την τόλμη να την καταγγείλετε, έλεγε ότι τα παιδιά οτυ Δημοτικού πρέπει να περιμένουν 90 λεπτά, που έγιναν 60 λεπτά, κάτι που πολεμάμε.»

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι 100%, βέβαια. Όταν  υπάρχουν πειδιά σε ορεινά χωριά που δεν εξυπηρετούνται επειδή δεν υπάρχει κανένας ανάδοχος για τα δρομολόγια, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία.

«Γίνονται τα πάντα και μακάρι το υπουργείο έγκαιρα θα έχει την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για να γίνονται στον χρόνο που πρέπει οι διαγωνισμοί. Αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος, ούτε καν η επίταξη πλέον, όταν δεν ενδιαφέρονται ή δεν συμφέρουν τα δρομολόγια τους μεταφορείς».

Για τη δακοκτονία, απάντησε στον κ. Χρυσαδάκο ότι η εκτίμηση για το 2018 είαι 3 εκατ ευρώ. Ο κ. Τατούλης έχει ζητήσει από το υπουργείο και από τα συναρμόδια υπουργεία να αλλάξει η διαδικασία, δηλαδή το μοντέλο. λέγοντας ότι η Περιφέρεια έχει προτείνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Οι συνθήκες που επικρατούν πλέον, λόγω των κλιματικών αλλαγών, επιβάλλουν την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου.

Ο αγροτικός κόσμος έχει πάθει μεγάλη ζημιά και ο περιφερειάρχης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να μην αποζημιωθούν οι καλλιεργητές.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Πατσαρίνος υπογράμμισε ότι η χώρα απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις των μνημονίων και ότι πρέπει να χαιρετίσουμε τη μη μείωση των συντάξεων. Έκανε λόγο για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι πρέπει πλέον οι πορϋπολογισμοί να αντιμετωπίζονται και από αυτό το πρίσμα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην μη αποτελεσματικότητα της πρακτικής όλα να αποφασίζονται στο κέντρο. Σε σχέση με το ταμειακό υπόλοιπο, επεσήμανε ότι ο πίνακας όπως είναι καταρτισμένος, δεν βοηθά κανέναν να καταλάβει τι είναι αυτό το ποσό.

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο κ. Πατσαρίνος ζήτησε να υπάρξει άλλος προγραμματισμός, και επανήλθε στο ζήτημα των απορριμμάτων, στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ενώ ως προς τον δάκο υπάρχει έλλειμμα τόσο από το υπουργείο όσο και από την Περιφέρεια στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται το πρόβλημα.

Ο κ. Αλευράς από την πλευρά του, αναφέρθηκε επίσης στο τέλος των μνημονίων, αλλά και στο τέλος της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης. Ακόμα, είπε ότι τώρα πια οι πόροι που η Αυτοδιοίκηση είχε στερηθεί, θα της αποδοθούν, ώστε να εξυπηρετήσει έναν καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό. Ακολούθως, έκανε λόγο για έναν προβληματικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι πόροι από το ΕΣΠΑ και από το ΠΕΔ είναι επιχορηγήσεις.

Να σταματήσει η φάμπρικα εκχώρησης χρηματοδοτήσεων στις Περφιέρειες χωρίς πόρους και χωρίς προσωπικό.

Ο κ. Γόντικας κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι τα κόμματα που κυβερνούσαν ή κυβερνούν έχουν την ίδια πολιτική, καθώς έφεραν μνημόνια πράσινα, μπλε και ροζ. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για τους ελάχιστους μόνιμους υπαλλήλους στις Υπηρεσίες και στους πολλούς συμβασιούχους, οι οποίοι πληρώνονται με αδιαφάνεια.

Μειώσατε στο 1/3 τις δαπάνες για τη δακοκτονία και για τη μεταφορά των μαθητών.

Ακόμα, παρατήρησε ότι ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, τα χρήματα σπαταλώνται σε τουριστικά συνέδρια, για να κλείνουν δουλειές οι επιχειρηματίες.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.