Βυζαντινό: Το πρώτο café-club της Τρίπολης (photos)

Βυζαντινό: Το πρώτο café-club της Τρίπολης (photos)

Φεβρουάριος 28, 2014 - 11:19
18 σχόλια

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω στο ArcadiaPortal, για να τιμήσουμε ένα μαγαζί-σύμβολο για την πόλη της Τρίπολης. Όσοι το πρόλαβαν, το θυμούνται με ιδιαίτερη αγάπη και νοσταλγία με πολλές ωραίες αναμνήσεις, ξεφαντώματος, παρέας και μέχρι πρωίας διασκέδασης… Όσοι δεν το πρόλαβαν, σίγουρα έχουν ακούσει κάτι γι’ αυτό απ’ τους παλαιότερους. Μιλάμε για το περίφημο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ MUSICAFE».

Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και δύο φίλοι ο Γιώργος Μποβέτας και ο Γιώργος Παπαναστασίου, θέλοντας να δώσουν κάτι ξεχωριστό στο χώρο της διασκέδασης, ξεκινούν το ταξίδι…

Παίρνουν την έμπνευσή τους από τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας και το όνομα από έναν φίλο που ζει μόνιμα στο LA και δημιουργούν ένα μοναδικό στολίδι, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην πόλη.

Το ύφος του μαγαζιού με αγιογραφίες στους τοίχους, τα έντονα χρώματα και ο ιδιαίτερος φωτισμός, προκαλούν ενθουσιασμό στον κόσμο, που το αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή.
Το συγκεκριμένο café-club, το πρώτο της πόλης μας, έδωσε το έναυσμα για μια άλλη νύχτα στα μέχρι τότε δεδομένα της πόλης. Ένα μοναδικό μαγαζί με ξεχωριστούς θαμώνες που ήξεραν να διασκεδάζουν.

Στην πόρτα υπήρχε υποδοχή και καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο espresso και ο cappuccino. Τα events τις Απόκριες, αλλά και της μέρας των ερωτευμένων του Αγίου Βαλεντίνου μοναδικά…

Λειτούργησε έως και το 2000 με μια ενδιάμεση ανακαίνιση που έγινε το 1998. Χαρακτηριστικές στιγμές, όπως μας αποκαλύπτουν οι ιδιοκτήτες, πριν ανοίξει το μαγαζί είχαν σκεπάσει την πρόσοψη με ένα πανί και με το που το κατέβασαν , αυτοκίνητα είχαν σχηματίσει ουρά και χάζευαν εσωτερικά. Κάποτε του Αγίου Βαλεντίνου, κάποια κοπέλα δε βρήκε ούτε ένα στολίδι και ρώτησε τους ιδιοκτήτες γιατί δε στόλισαν και γυρνώντας το κεφάλι της στην οροφή του café -club, αντίκρισε μία οροφή γεμάτη τριαντάφυλλα, μένοντας άναυδη.

Κάποια απ’ τα ονόματα υπαλλήλων που εργάστηκαν στο «Βυζαντινό» είναι τα εξής: Αθανασιάδης Βασίλης, Χαλκιάς Τάκης, Κουγιούφας Θανάσης, Τσετσώνης Δημήτρης, Λαμπρόπουλος Γιώργος , Αυγερινού Πέρυ, Σκιαδάς Γιάννης, Ρεκουνιώτης Σάκης, Ρεκουνιώτη Μαίρη, Κοράκης Γιώργος, Παπαβασιλείου Γιάννης, Παντότης Δημήτρης , Ασκούνης Δημήτρης, Δουμάζος Σέμης, Καρασούλος Αλέξανδρος, Πετρόπουλος Νίκος, Καρβέλας Γιώργος, Νάτσης Νίκος, Τσιάμπαλης Δημήτρης, Βασιλόπουλος Γιάννης , Τσαντίλης Θεοφάνης, Κότσιβας Σωτήρης, Κωνσταντινόπουλος Ντίνος ,Καρδαράς Πάνος, Μαντάς Αντώνης, Μπόγρης Θάνος, Καρνέζης Θάνος, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Πενέσης Τάκης.

Παλιότερα αφιερώματα:

Το αφιέρωμα στο pac man ΕΔΩ

Το αφιέρωμα στο Vertigo ΕΔΩ

Το αφιέρωμα στο City Club ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

18 Σχόλια

Τελικά βλέπω πως αυτό που ανέδειξε η πόλη τα τελευταία 20 χρόνια τώρα , είναι ο καφες και τα κλάμπ. Αφιέρωμα στο βυζαντινό, στο πακ-μαν, στο Σιτυ κ.ο.κ. Δεν λέω και εγώ πηγαινα εκεί, βεβαια πολλές φορές αναρωτιώμουνα αν πραγματικά το ήθελα ή επειδή με πιεζαν οι φίλοι μου ή τέλος πάντων κατα ένα παρανοικό τρόπο πηγαίναμε γιατί δεν είχαμε εναλακτικές. Είχαμε σινεμά; Είχαμε θέατρο; Είχαμε πολιστική δραστηριότητα; Συναυλίες, εκθέσεις; Μάσα, καφές, ποτό. Βυζαντινό, ταβέρνα και κλάμπ όπου μέσα καθόμασταν σαν κωλώνες της δεη με ένα ποτήρι οινοπνευμα στο χέρι... Τι αξιόλογο έχω να θυμάμαι ρε παιδιά απο μια καφετέρια; Λες και ήταν κανα μουσείο με βυζαντινά εκθέματα που σήμερα δεν υπάρχει. Τι πρέπει να μνημονεύω δηλαδή, τους καφέδες;...

Θα συμφωνήσω εν μέρει με το σχόλιο του Χρήστος Ματθαιόπουλος (χωρίς επαλήθευση) Παρ, 28 Φεβ 2014 - 11:50. Σαφώς και εγώ πέρασα απο αυτή την καφετέρια αλλά δεν θεωρώ ότι είναι άξια μνημόνευσης για τους ίδιους λόγους που ανέφερε και ο Χρήστος. Αντιθέτως, το αφιέρωμα στο pacman άγγιξε περισσότερο κόσμο γιατί οι σημερινές ηλικίες των -άντα και μερικώς των -ήντα, είχαν το συγκεκριμένο μαγαζί κυρίως ως τόπο συνάντησης, κοπάνας, ραντεβού, κρυφού καπνιστηρίου, κλπ. Πλέον, περισσότερο θυμάμαι το Βυζαντινό ως σημείο πώλησης χριστουγιεννιάτικων στολιδιών παρά ως καφετέρια...

Αμα ο ανθρωπος εχει κομπλεξ θα το βγαλει οταν του δωθει η ευκαιρια.........!!!!!!!!!! Ασε μας ρε Βασιλακη, (Λακη) πως σε λενε......... Οσα δεν πιανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια...........!!!!!!!!!

Anonymous (χωρίς επαλήθευση) Παρ, 28 Φεβ 2014 - 15:05 δε λες κιόλας ότι αυτός ο "Βασιλάκης" σαμποτάρει και την υποψηφιότητα της Τρίπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της κωλοΕυρώπης, που την περιμένουμε πώς και πώς για να τους φάμε κανα ευρώ; Δεν ξεχνάνε τα ουσιώδη ρε φιλάρα!

Ο φθόνος, η ζήλια και το κόμπλεξ έχουν μεγάλο πλεόνασμα τελικά σε αυτή τη πόλη.

καλα ρε ποσο κομπλεξ πια? αντι να θυμηθητε πραγματα που ειχατε περασει σε αυτες τις ηλικιες καθεστε και κραξετε? Μαλλον θα εισασταν απο τα παιδακια που τρωγανε σφαλιαρες...και χυλοπιτες!

Ένα απο τα πιο όμορφα cafe bar, σταθμός, που παρουσιάστηκαν ποτέ στην Τρίπολη. Μετά απο αυτό άλλαξε και ο τρόπος διασκέδασης της πόλης αφού άνοιξε τον χώρο για τα cafe club μαγαζιά που άνοιγαν απο το πρωί και συνέχιζαν να διασκεδάζουν τον κόσμο του ως αργά το βράδυ. Στην συνέχεια το αντέγραψαν όλα τα υπόλοιπα. Το αν ήταν πετυχημένο ή όχι δεν θα μας το πουν οι διάφοροι καχεντρεχείς ανώνυμοι, το είπε ο κόσμος της Τρίπολης που το αγκάλιασε απο την πρώτη μέρα της έναρξης του περιμένοντας το να ανοίξει για να πει καφέ, εώς την ώρα που θα άναβε τα φώτα και θα έκλεινε την μουσική για να δώσει το σύνθημα ότι κλείνει και να προλάβει να ετοιμαστεί για την επόμενη μέρα. Να μην τα πολυλογώ να έχετε καλό τριήμερο και απομονώστε του μίζερους ανθρώπους απο γύρω σας.... γιατί αυτοί έχουν στην ζωή τους ότι ακριβώς τους αξίζει, μην πάρετε και εσείς απο την μιζέρια και τα κόμπλεξ τους.... Λευτεριά στις ΜΚΟ......!!!!!!!

Απορώ πως ο φίλος μας ο Βασίλης δεν το θυμάτε καθόλου σαν σπίτι του << χαμόγελου του παιδιού >> που ειναι και πιο πρόσφατο............ Μάλλον εχει επιλεκτική μνήμη........

Και η επιλεκτικη μνημη δηλωνει πονηρια δυστυχως..........!!!!!!!!!!!

Απίστευτα χρόνια! άρε "μαλλιά" τι μας θύμησες !!!!

αυτό που δεν έχει αλλάξει τόσα χρόνια ειναι η αναλογία Ανδρών-Γυναικών που βγαίνεις έξω και είναι λες και πήγες στο προσκλητήριο!!!αρε τρίπολη με τα καλά σου....ευτυχώς και φύγαμε!!!

Ωραιο μαγαζι με απιστευτο κεφι και φανταστικο κοσμο..!!!!!!!!!!!!

Λίγα που θυμάμαι *Νύχτα εγκαινίων με Τάκη στον μπουφέ και 10 εσπρεσάκια τουλάχιστον ο καθένας σαν σφηνάκια *Κόσμος....κυριολεκτικά χαμός *Το μοναδικό μαγαζί που έχω δει στη ζωή μου όπου οι πελάτες έπιναν καπουτσίνο όρθιοι και κάθονταν ώρες. *Reserve τις καθημερινές ΠΛΑΚΕΣ.... *Το μπουφάν του Παπαναστά στο ψυγείο (πρώτη φορά που τον είδα τόσο θυμωμένο και μου είχε πει "θα μου το πληρώσεις αυτό") *Γιάννης με τα φώτα που άναβαν μαγικά από μόνα τους και στο τέλος μίλησε!!! *Βάρδια με "γιατρό" και στο cutty sark έβαζα σαντιγύ από πίσω και γινόταν χάλια *Θανάσης Κ (αδελφός), Νίκος Ν., Γιάννης Σ., Περούλα, Ζωίτσα, Σάκης, Ζουμερούλα, Ντίνος, Χρήστος Γεν., Χάρης Αυδ., Γιάννης Παπ., Δημήτρης Τσ., Αλέξανδρος, κλπ κλπ ... *Μεσαίος τσεεεκαδόοοοορος......σκοπός πάντα με παραστάτες Ψιμούλη, Τσατσουλή, Νούτσο, Τζίλο κλπ *Η Πέρυ μου ανακοίνωσε το ειδύλλιο της με τον Τζίγκερ..... τώρα είναι παντρεμένοι και με παιδιά!!! *Shack attack προαγωγή σε dj με αναβίωση του τραγουδιού you're my heart you're my soul *Η σειρήναααα...... *Procciutto-Mozzarella panini αγορασμένα από Βασιλόπουλο Κορίνθου!!! *Brand-αίοι everyday!!! *Απόκριες ξημερώματα.... διανομή λαγάνας με χορό πάνω στο bar *Χαρακτιριστική κίνηση "Ψαλίδι" του Μαλλιά με το χέρι όρθιο (είναι και επίκαιρο -hair cut-)με το άλλο χέρι μανταρισμένο και απίσης όρθιο από δυναμιτάκια *Βουτιές στο Άστρος με τον Παπαναστά να πατάει γυαλί (όλοι πατάγαμε εκεί ο μόνος που κόπηκε ήταν αυτός-Μητσοτάκης-) και κατόπιν μεταφορά στο ιατρείο "πετώντας" και με κόρνες να σώσουμε το νεκρό *......Αμέτρητοι φίλοι που ακόμα τα θυμόμαστε και τα συζητάμε....Όλοι το θυμούνται αυτό το μαγαζί σταθμός για την διασκέδαση της πόλης. Δεν έχει υπάρξει πιο ωραίο και ούτε θα υπάρξει και το λέω αυτό παρ' ότι έκανα πετέπειτα δικό μου μαγαζί. Ένα τελευταίο... Πήγα φαντάρος και πήρα μετάθεση σε μακρινή μονάδα.Συνάντησα ένα μόνιμο και με ρώτησε...Εσύ δεν δούλευες στο Βυζαντινό στην Τρίπολη;Περιττό να πω ότι την έβγαλα ζάχαρη μετά...έγινα δεξί του χέρι και με σύστηνε σαν υπάλληλο του "Βυζαντινό musicafe" Τρίπολης (μεγαλοστέλεχος υπουργείου δηλ)! Ωραίες αναμνήσεις της δικής μας εποχής

Τέλειο cafe, η σαντιγί είχε πρώτο ρόλο στις πλάκες..παρά πολλές αναμνήσεις, να είναι καλά όλα τα παιδιά,ωραίο αφιέρωμα , ευχαριστούμε για το "φρεσκαρισμα" .

Σε αυτό το μαγαζί κάποτε υπήρχε ένας από τους πιο σέξυ άντρες της Αρκαδίας!

Nα μνημονεύετε την χαζομάρα σας,την βλακεία σας και τα κόμπλεξ που έχετε στην Τρίπολη.Στην πραγματικότητα πρέπει να μνημονεύετε αυτούς που προσέφεραν και προσφέρουν στην πόλη οτιδήποτε ευχαριστεί-απασχολεί-προβάλλει τον έρημο τούτο τόπο.Τελευταίο παράδειγμα μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων που δίνει δουλειά σε πάνω απο 100 τουλάχιστον οικογένειες,που κάνει γνωστή την Αρκαδία σε όλη την υφήλιο,αλλά είπαμε μνημονεύεται την μπουρδολογία σας,οπότε και το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ είναι κατά κάποιο τρόπο στην ίδια κατηγορία της χαζομάρας σας όπως κάνετε και με τον ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ.Δυστυχώς το ξύπνημα του εγκεφάλου σας θέλει πολλά....ρίχτερ.Η απαξίωση επιχειρήσεων και όχι μόνο στην Τρίπολη συμβάλλει σε αυτό που ονομάζουμε <<κατάντια>>.!!!

Eυτυχώς που....φεύγετε οι περισσότεροι απο την Τρίπολη,για να ζήσετε μέσα σε κλουβιά με 300 ευρώ και να λέτε οτι κάνετε την..μεγάλη ζωή στην πιό βρώμικη και ελεεινή πρωτεύουσα της Ευρώπης την Αθήνα.(Εγώ γεννήθηκα μεγάλωσα και ζω ακόμα δυστυχώς,σε αυτό το πράμα που λέγεται Αθήνα).Η όσοι πάτε στο εξωτερικό να πλένετε πιάτα καί ποτήρια στα Ελληνικά εστιατόρια και καφετέριες.Μεγαλεία μιάς ζωής τελειωμένης σε ένα όνειρο αξίας λίγων ευρώ..!!!Περαστικά σας.!!

@ fanis asteras (χωρίς επαλήθευση) Κυρ, 13 Ιουλ 2014 - 3:48 Προς το παρόν, μνημονεύουμε τη δική σου χαζομάρα και απύθμενη βλακεία...'Ενα απλό flash-back στο παρελθόν, το έκανες μεσανατολικό ζήτημα και το είδες ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να στάξεις τη χολή σου...Κανένας δεν παραγνωρίζει την προσφορά όσων προέβαλαν αυτόν τον «έρημο» τόπο, όπως λες, ή όποια επένδυση προσφέρει θέσεις εργασίας σε άνεργο κόσμο...Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε μνήμες απ' αυτά για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αλλά, για παράδειγμα, έχουμε (κάποιοι από εμάς τουλάχιστον) όμορφες μνήμες από το «Βυζαντινό», το «Avalon», το «Vertigo», το «Pacman», το «La Frianderie», το «Δούκα» και τόσα άλλα...Μνήμες που μας θυμίζουν ανέμελες στιγμές της νιότης μας...Κοίτα λοιπόν τη δική σου κατάντια και μιζέρια «γατάκι» και άσε τους υπόλοιπους να αναπολούν όμορφες στιγμές του παρελθόντος...Και θα σου πρότεινα να αλλάξεις άμεσα nick-name...Το «fanis paparas» θα σου ταίριαζε γάντι...