Βόρεια Κυνουρία – Η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων

Βόρεια Κυνουρία – Η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων

Μάρτιος 10, 2011 - 12:52

Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν σχετικά με τη σύμφωνη με τις διατάξεις του Νόμου για τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων καθώς επίσης και για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του συγκεκριμένου τέλους, η Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας εξέδωσε ένα ολοκληρωμένο έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται τόσο το είδος των καταστημάτων που υπόκεινται στο αντίστοιχο τέλος όσο και η διαδικασία επιβολής προστίμου σε περίπτωση μη κανονικής ή καθυστερημένης απόδοσης του τέλους.

 

 

Το έγγραφο αυτό, αναφέρει: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 2539/97 επιβάλλεται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων στην περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τέλος σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) στα ακαθάριστα έσοδα των:

α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί, διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος,

β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας,

γ) καντινών.

    Στο ανωτέρω τέλος υπάγονται και τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα των SUPER MARKETS, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά. 
      Με την παρ. 2 του άρθρου 23 τουN. 3756/09, το ανωτέρω ποσοστόμειώθηκε σε 0,5% με ισχύ από 1-1-2009.

      Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική, το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).

         Το τέλος βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα κατά τις κείμενες διατάξεις στοιχεία, εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό, ο οποίος υποχρεούται να το καταβάλλει στο ταμείο του Δήμου, εντός της προθεσμίας απόδοσης του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.).

         Στην περίπτωση της μη καταβολής του τέλους ή εκπρόθεσμης καταβολής ή  υποβολής ανακριβούς ή εκπροθέσμου δηλώσεως, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου, βάσει των παρεχόμενων στο Δήμο από την  αρμοδία οικονομική εφορία σχετικών στοιχείων και πρόστιμο ίσον προς το δύο επί τοις εκατόν (2%) του τέλους για κάθε μήνα καθυστέρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται από το Δήμαρχο σύμφωνα με το άρθρο 73 του  Β.Δ. 9-24/10.10.58.

      Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53, παρ. 3 και 54 του Ν. 1416/84, οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να διενεργούν ελέγχους στους χώρους λειτουργίας των επιχειρήσεων που υπάγονται στο τέλος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρούνται κανονικά τα στοιχεία που απαιτούνται από το νόμο για την είσπραξή του.

Από τις ανωτέρω αναφερόμενες  διατάξεις προκύπτει ότι, οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων καταστημάτων υποχρεούνται να εισπράττουν από τους πελάτες το συγκεκριμένο τέλος και να το αποδίδουν χωρίς καθυστέρηση στον Δήμο. Σε περίπτωση μη κανονικής απόδοσης ο Δήμος υποχρεούται να αναζητά τα φορολογικά στοιχεία από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή άλλες υπηρεσίες, να ενεργεί ελέγχους και να εισπράττει το τέλος και το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι:

Α) Η καθυστέρηση που παρατηρείται, από πλευράς Δ.Ο.Υ. και άλλων υπηρεσιών,   στη διαδικασία χορήγησης των στοιχείων, (διαδικασία την οποία οδηγούμαστε όταν το τέλος δεν αποδίδεται κανονικά),  αυξάνει το χρονικό διάστημα υπολογισμού του προστίμου, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιβάρυνση του υπόχρεου.   

Β) Οι διαδικασίες που επιβάλλονται στην περίπτωση αρνήσεως ή μη κανονικής καταβολής του τέλους, δυσχεραίνουν το έργο των υπηρεσιών και  αυξάνουν το λειτουργικό κόστος.

Γ)  Με τις διατάξεις του άρθρου 277 του Ν. 3852/10 «Καλλικράτης», η υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρακολουθεί και την κανονική είσπραξη των εσόδων των Ο.Τ.Α. και ασκεί ελέγχους για την είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών και προστίμων. 

Δ) Προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής αδειών από Δήμους (π.χ, άδεια μουσικής άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, κτλ), είναι η μη ύπαρξη, σε βάρος του ενδιαφερόμενου, βεβαιωμένων οφειλών προς αυτούς. (άρθρο 285 του Ν. 3463/06).    

Παρακαλούμε να φροντίζετε για την εμπρόθεσμη απόδοση του τέλους επί των ακαθάριστων λογαριασμών που εκδίδονται στο πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησής σας, σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, προκειμένου να αποφεύγονται οι χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες αναζήτησης στοιχείων και ελέγχου, καθώς και η επιβολή του προστίμου.  Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τακτοποιήσετε άμεσα  και τις όποιες εκκρεμότητες παρελθόντων ετών, καταβάλλοντας άμεσα το σύνολο των οφειλών σας και το ανάλογο πρόστιμο.  

Το παρόν κοινοποιείται:

Α) Στους λογιστές – φοροτεχνικούς της περιοχής, με την παράκληση να φροντίζουν για την εμπρόθεσμη καταβολή του τέλους, όπως ακριβώς πράττουν με το ΦΠΑ και τις λοιπές υποχρεώσεις των πελατών τους. 

Β) Στον Πρόεδρο του Σωματείου Καταστηματαρχών Αναψυχής, Εστίασης & Διασκέδασης Παραλιακής Κυνουρίας «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άστρους, με την παράκληση να ενημερώνουν  τα μέλη τους και να συμβάλλουν στη σωστή συνεργασία των επιχειρηματιών της περιοχής με τις υπηρεσίες του Δήμου.  

Γ) Στoν Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άστρους και στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων: Αγίου Ανδρέα, Βερβένων, Μελιγούς, Ξηροπηγάδου και Παραλίου Άστρους, για ενημέρωση και με την παράκληση να συνδράμουν το έργο της αρμόδιας υπηρεσίας.   

Πληροφορίες:
Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Οικονομική Υπηρεσία 

Γραφείο Εσόδων. Τηλέφωνο επικοινωνίας:27553 60130 – 60135.

Ώρες Κοινού Δευτέρα έως Παρασκευή, από 08:00 - 14:00

Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του τέλους:

Ταυτότητα του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή της επιχείρησης

Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

Περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.

Δήλωση Ακαθάριστων Εσόδων (χορηγείται από την υπηρεσία)

 

Ο Αντιδήμαρχος

Οικονομικών-Διοικητικών Υπηρεσιών

& Κοινωνικής Πολιτικής

Σαβούρδος Γεώργιος

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: