Αυξήσεις «φωτιά» σε λιπάσματα και ζωοτροφές – Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Αρκαδίας

Αυξήσεις «φωτιά» σε λιπάσματα και ζωοτροφές – Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Αρκαδίας

Νοέμβριος 18, 2021 - 11:54
0 σχόλια

Β. Παρασκευόπουλος: «O Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας στέκεται στο πλευρό των παραγωγών»

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Η κούρσα των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, ενέργεια και μεταφορές  σε διεθνές επίπεδο έχει εκτινάξει στα ύψη και τις τιμές των γεωργικών εφοδίων.

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται μία αυξητική πορεία στις τιμές όλων των πρώτων υλών με αποτέλεσμα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ζωοτροφές να σημειώνουν αυξήσεις έως και 50%.

Την εποχή αυτή οι παραγωγοί της Αρκαδίας χρειάζονται για την βασική λίπανση των σιτηρών, είδη τα οποία έχουν ανατιμηθεί έως και 50%.

Οι ζωοτροφές επίσης έχουν πάρει την ανιούσα, αφού σιτηρά, όπως η σόγια και το καλαμπόκι σημειώνουν μεγάλες αυξήσεις έως και 40%. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το καλαμπόκι πέρυσι στοίχισε στον παραγωγό 0,20 ευρώ, ενώ φέτος η ίδια ποσότητα στοιχίζει 0,30 ευρώ, αύξηση που φτάνει έως και το 40%.

Εξαιτίας των παραπάνω ανατιμήσεων εργοστάσια λιπασμάτων αναγκάζονται να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή τους λόγω υψηλού κόστους, αφήνοντας την αγορά ακάλυπτη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Βαγγέλη Παρασκευόπουλο Διευθυντή του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας ενημερωθήκαμε για τις αυξήσεις στην αγορά, τις οποίες η «Ένωση» προσπαθεί να απορροφήσει, αλλά και για τις ελλείψεις προϊόντων στην αγορά, οι οποίες αντικαθίστανται με άλλα είδη.

Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στην αγορά, μιας και παραγωγοί βλέπουν τους τιμοκαταλόγους να αλλάζουν, πάντα με αυξήσεις τιμών μέσα σε λίγες μόλις μέρες.

Αυτό προκαλεί αβεβαιότητα στον κλάδο με τους παραγωγούς να δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν σωστά ή να ταΐσουν σωστά τα ζώα τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, κάνουν αγώνα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να είναι εντάξει οικονομικά με τους προμηθευτές τους

Ο διπλασιασμός του κόστους στην ενέργεια, έχει αυξήσει και το κόστος λειτουργίας των ψυγείων της «Ένωσης» στα οποία διατηρούνται τα προϊόντα των παραγωγών.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας αντιλαμβανόμενος της δυσκολίες των παραγωγών κατάφερε να «παγώσει» τις τιμές από τον Αύγουστο, έως τον Οκτώβριο, αυτό όμως δεν είναι πλέον βιώσιμο,  έτσι από τον Νοέμβριο προχώρησε σε μία μικρή ανατίμηση, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Οι προκαταβολές που έλαβαν οι παραγωγοί από τις επιδοτήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά, γεγονός το οποίο δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμούς για την συνέχιση της καλλιέργειας.

Οι επιδοτήσεις, είναι μειωμένες  κατά 2% περίπου, την στιγμή που το ράλλυ των ανατιμήσεων συνεχίζει ακάθεκτο

Ο κόσμος θα καλλιεργήσει, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος , αλλά όλοι είναι λίγο συγκρατημένοι λόγω των ανατιμήσεων, ελπίζοντας σε μία καλή παραγωγή και σε μία καλή σαιζόν, χωρίς προβλήματα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας η «Ένωση» κάνει προσπάθειες να ισορροπήσει την αγορά και στα γεωργικά εφόδια, προϊόντα και ζωοτροφές προς όφελος των πελατών τους.

«Θα σταθούμε στα πλάι των παραγωγών έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες» είπε κλείνοντας την συνέντευξή μας ο κ. Παρασκευόπουλος.

φωτογραφία αρχείου

 

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.