Αυξάνεται η μερική απασχόληση στην Αρκαδία

Αυξάνεται η μερική απασχόληση στην Αρκαδία

Ιανουάριος 18, 2011 - 08:57

Τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας «δείχνουν» ότι … ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ …και παράλληλα μειώνονται σημαντικά οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Η πορεία της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΔ (Οκτώβριος 2010), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Αύγουστος 2010) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Γ' τρίμηνο 2010) καταγράφεται σε δελτίο που εκδίδεται κάθε μήνα και συντάσσεται από την DATA RC για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην περιφέρεια Πελοποννήσου αυξήθηκαν κατά 9% (ή 2.182 άτομα) τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010.
 
Η πορεία της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΔ (Οκτώβριος 2010), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Αύγουστος 2010) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Γ' τρίμηνο 2010) καταγράφεται σε δελτίο που εκδίδεται κάθε μήνα και συντάσσεται από την DATA RC για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην περιφέρεια Πελοποννήσου αυξήθηκαν κατά 9% (ή 2.182 άτομα) τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010. Οι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε 26.434 άτομα, από τα οποία οι 22.490 (85,1%) αναζητούν ενεργά εργασία, ενώ οι 3.944 (14,9%) έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να βρουν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι εγγεγραμμένοι αναζητούντες εργασία αυξήθηκαν κατά 1.054 άτομα (ή κατά 4,9%) και οι εγγεγραμμένοι μη αναζητούντες εργασία κατά 1.128 άτομα (ή κατά 40,1%). Η αύξηση των μη αναζητούντων εργασία είναι πολύ μεγάλη τον Οκτώβριο, ως απόλυτος αριθμός αλλά κυρίως ως ποσοστό. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη λήξη της τουριστικής περιόδου.
Στη συνέχεια εστιάζουμε στους ανέργους αναζητούντες εργασία και συγκεκριμένα στη διαχρονική πορεία του αριθμού τους, στο χρονικό διάστημα που παραμένουν στην ανεργία και στο ποσοστό αυτών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας έχει ανοδική τάση τόσο στην περιφέρεια, όσο και στη χώρα. Ωστόσο, το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην περιφέρεια παραμένει κατά 0,6 έως και 2,3 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της χώρας σε ολόκληρη την εξεταζόμενη περίοδο.

Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των ανέργων, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, αυξήθηκε από 25,6% των εγγεγραμμένων ανέργων αναζητούντων εργασία τον Ιανουάριο σε 33,6% τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, σε επίπεδο χώρας, ο δείκτης αυξήθηκε από 26,2% στον Ιανουάριο σε 35,7% τον Οκτώβριο.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πραγματικό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι υψηλότερο τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο χώρας. Αυτό διότι ο χαρακτηρισμός ενός εγγεγραμμένου ως μακροχρόνια ανέργου από τον Ο.Α.Ε.Δ. προϋποθέτει ότι αυτός διατηρεί κάρτα ανεργίας, την οποία ανανεώνει κάθε μήνα, για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από το μήνα αναφοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στην περιφέρεια, το α' τρίμηνο 2010, ήταν 60% του συνόλου των ανέργων. Το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας ήταν 44,6%, σε επίπεδο ευρωζώνης 42,6% και σε επίπεδο ΕΕ-27 39,8%.
 
Ποσοστό ανεργίας (Αύγουστος 2010)
Σχετικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας παρατηρούμε τα εξής:
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2009, το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου διπλασιάστηκε, ανερχόμενο από το χαμηλό για τα δεδομένα της χώρας 5,1%, στο 10%.
Τον φετινό Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας της περιφέρειας (10%) παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό ανεργίας της χώρας (12,2%).

Στην κατάταξη μεταξύ των 13 περιφερειών, η περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στη
δέκατη θέση, με 9 περιφέρειες να έχουν υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και 3 χαμηλότερο.
• Σε 11 από τις 13 περιφέρειες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, σε σχέση με τον Ιούλιο
του 2009. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου ενώ ακολουθεί η Θεσσαλία και η Δυτική Μακεδονία. Μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια αυξήθηκε κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα τον Αύγουστο 2010, συγκριτικά με τον Ιούλιο, φτάνοντας στο 10% του εργατικού δυναμικού. Σημειώνουμε ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει σημειωθεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου τα τελευταία 5 έτη (από τον Αύγουστο του 2005 οπότε και είχε σημειωθεί ποσοστό ανεργίας 10,3%).
Στο διάστημα 2008 - 2009, το ποσοστό ανεργίας της περιφέρεια Πελοποννήσου βρέθηκε σε μέγιστα σημεία το Μάρτιο 2008 (9,1%) και τον Ιανουάριο 2009 (9,5%). Ωστόσο, σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, το ποσοστό ανεργίας της περιφέρειας κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο ποσοστό ανεργία τόσο της χώρας όσο και της ευρωζώνης. Το 2010 παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην περιφέρεια, η οποία συμβαδίζει με τη γενικότερη τάση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2010 ο δείκτης κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 9% (με εξαίρεση το Μάρτιο, 8,1%), παραμένει ωστόσο χαμηλότερος
από το μέσου όρο της χώρας και στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της ευρωζώνης (9,6% τον
Αύγουστο).
 
Ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα
Παρατηρούμε ότι, τον Οκτώβριο του 2010 σημειώθηκαν 6.508 απολύσεις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή οικειοθελείς αποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν μόλις 2.846 προσλήψεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης είναι έντονα αρνητικό, με καθαρή μεταβολή 3.662 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Τον προηγούμενο μήνα, είχε σημειωθεί επίσης σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας κατά 2.750 θέσεις. Η καθαρή απώλεια 6.412 θέσεων εργασίας μέσα σε μόλις δύο μήνες είναι εντυπωσιακή. Το φαινόμενο οφείλεται κατά ένα μέρος στη λήξη της τουριστικής περιόδου (αφορά δηλαδή προσλήψεις που είχαν γίνει νωρίτερα το 2010 για συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης) και κατά ένα μέρος σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
 
Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για την απασχόληση, με καθαρή απώλεια 3.662 θέσεων εργασίας μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Σημαντικές (μηνιαίες) αυξήσεις παρατηρήθηκαν νωρίτερα το 2010 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο (1.311), το Μάιο (1.462), τον Ιούλιο (1.457) και τον Αύγουστο (1.767).
Αθροίζοντας τις μηνιαίες μεταβολές παρατηρούμε ότι η συνολική μεταβολή της περιόδου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010 είναι αρνητική κατά 2. 796 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου από την αρχή του έτους.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται η καθαρή μεταβολή των ροών απασχόλησης (ισοζύγιο), στις 13 περιφέρειες της χώρας, μόνο τον Οκτώβριο 2010, αλλά και συνολικά από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2010.
Σε 4 περιφέρειες σημειώθηκε καθαρή αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, τον Οκτώβριο του 2010 σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Οι υπόλοιπες παρουσίασαν μείωση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων. Ακολουθεί η Πελοπόννησος, η οποία σημείωσε την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ των περιφερειών της χώρας (-3.662).
Στη διάρκεια των δέκα μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2010, σε 4 περιφέρειες σημειώθηκε καθαρή αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ενώ σε 9 περιφέρειες σημειώθηκε μείωση. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις περιφέρεις Ν. Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων, λόγω της εποχικότητας των τουριστικών επαγγελμάτων. Η σημαντικότερη μείωση με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες περιφέρειες σημειώθηκε στην Αττική με 46.286 λιγότερες θέσεις απασχόλησης. Όπως είδαμε και παραπάνω, η συνολική μεταβολή ήταν αρνητική για την περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία σημείωσε την πέμπτη μεγαλύτερη καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας (-2.796) μετά από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και τη Θεσσαλία.
 
Νέες προσλήψεις ανά είδος συμβάσεων εργασίας (Γ τρίμ. 2010)
Κατά το Γ' τρίμηνο του 2010, σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο, καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, από 68,5% του συνόλου των νέων συμβάσεων στην περιφέρεια, σε 71,5%. Ελάχιστα μειώθηκε το ποσοστό των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης, από 8,2% σε 8%, ενώ μεγαλύτερη μείωση σημείωσε το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, από 23,3% σε 20,5%.
Μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου παρατηρούμε για το Νομό Αρκαδίας: Αύξηση του ποσοστού των συμβάσεων μερικής απασχόλησης κατά 15,5 μονάδες με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Το ποσοστό των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης παρέμεινε μηδενικό.
 
Πηγή: ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ