Ασέα Αρκαδίας: Ποιος θυμάται το «βετζύρι»;

Ασέα Αρκαδίας: Ποιος θυμάται το «βετζύρι»;

Ιούνιος 26, 2021 - 09:01
0 σχόλια

Έχετε ακξούσει το «βετζήρι»; Είναι ένα μικρό κόκκαλο από το πόδι της κατσίκας. Η Μαριά Φράγκου από την Ασέα Αρκαδίας θυμάται πώς το κόκκαλο αυτό, εκτός από σημεό αναγνώρισης του αρνιού από το κατσίκι στον χασάπη, έδινε αφορμή για ένα παιδικό παιχνίδι:

Μία γλυκιά ανάμνηση των παιδιών μου χρόνων είναι ο Βεζύρης. Είναι ένα μικρό κόκκαλο από το πόδι των κατσικιών. Αυτό παλιά ήταν και το σημείο αναγνώρισης όταν το ζώο ήταν στον χασάπη και προσπαθούσε να σου πουλήσει το αρνί για κατσίκι. Τίς ατέλειωτες νύχτες του χειμώνα μαζευόμαστε κοντά στο τζάκι, πολλές φορές η φλόγα από τα ξύλα ήταν και η μοναδική πηγή φωτός. Τα παιδιά που έπαιρναν μέρος στο παιχνίδι κρατούσαν από ένα ξύλο. Πετούσαν το κόκκαλο και από το ποια πλευρά στεκόταν, εξαρτιόταν αν κέρδισες η έχασες. Αν ερχόταν με την λακούβα προς τα πάνω είχες χάσει. Η κάθε πλευρά είχε όνομα, ήταν ο Ψωμάς ο κλέφτης ο Βεζύρης και ο βασιλιάς. Η τιμωρία του χαμένου είχε συμφωνηθεί πριν αρχίσει το παιχνίδι. Ο βασιλιάς έδινε διαταγές σε όλους ενώ ο Βεζύρης μόνο στους άλλους δύο. Σήμερα για τα παιδιά έχει ανακαλυφθεί το απόλυτο ναρκωτικό για να τα ελέγχουν και να μην είναι ευτυχισμένα με τίποτα, το λένε κινητό τηλέφωνο.

(Από τη σελίδα Ασέα Αρκαδίας στο Facebook)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.