Αρης Σαβούρδος: «Πρέπει όλοι να είμαστε γνώστες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών»

Αρης Σαβούρδος: «Πρέπει όλοι να είμαστε γνώστες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών»

Δεκέμβριος 07, 2011 - 09:11

του συνεργάτη astrosnews.gr

Συγκλονισμένη αλλά και… ανακουφισμένη είναι, ακόμα και τώρα, όλη η ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) Αρκαδία για τη ζωή νεαρού αθλητή που παραλίγο να χαθεί στον αγώνα Λεωνίδιο – Ερμής. Το astrosnews μίλησε με τον προπονητή της ομάδας της Μελιγούς, Αρη Σαβούρδο, που βρέθηκε κοντά στο περιστατικό, βοηθώντας να αποτραπεί το κακό. Δείτε τι μας είπε…

Αρη, καλησπέρα. Είδες τα πράγματα από κοντά. Πως εξελίχθηκε το περιστατικό;

Την Κυριακή (4/12), στον ποδοσφαιρικό αγώνα Λεωνίδιο – Ερμής, βιώσαμε όλοι μας ένα περισταστικό, μια άτυχη στιγμή, που ευτυχώς δεν ήταν μοιραία για τον αθλητή του Λεωνιδίου. Συγκεκριμένα, σε μια εναέρια μονομαχία, που είναι συχνό φαινόμενο σε ένα παιχνίδι, ο ποδοσφαιριστής του Λεωνιδίου έχασε την ισορροπία του και έπεσε με άσχημο τρόπο στο τερέν. Από την πτώση του κατάλαβα αμέσως πως είχε χτυπήσει άσχημα κι έτρεξα να τον βοηθήσω, όπως και ο γιατρός του αγώνα. Ο χρόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο εχθρός του τραυματία, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά βήματα. Ολοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν, αλλά θέλω να τονίσω πως σημαντικό ρόλο έπαιξε ένας νεαρός, που ήρθε απ’ έξω. Φορούσε ένα πορτοκαλί μπουφάν αλλά δυστυχώς αργότερα δεν τον βρήκα για να μάθω το όνομά του. Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του.

Η παρουσία γιατρού στα ματς των τοπικών πρωταθλημάτων Αρκαδίας έγινε από φέτος υποχρεωτική. Νομίζεις ότι αυτό από μόνο του αρκεί;
Θα ήθελα καταρχήν, τόσο προσωπικά όσο και από όλους στις τάξεις του Ερμή, να δώσω τις ευχές μου για περιστατικά στον Γ. Λάτση. Τέτοια περιστατικά επιβάλουν την παρουσία γιατρού στους αγώνες και όχι μόνο. Θα πρέπει όλοι εμείς που είμαστε παρόντες εντός των αγωνιστικών χώρων να ενημερωθούμε, να εκπαιδευτούμε στις πρώτες βοήθειες. Εχουμε υποχρέωση να είμαστε γνώστες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Ας μη ξεχνάμε ότι δικούς μας ανθρώπους θα προστατεύσουμε, αν χρειαστεί.

Ναι αλλά δεν είναι μόνο οι επίσημοι αγώνες. Υπάρχουν πολλά φιλικά ματς, αγώνες ακαδημιών, προπονήσεις κλπ.
Γι’ αυτό πρέπει στις Ακαδημίες, στις αντρικές ομάδες, παντού, να υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις, όπως και οι ομάδες πρέπει να έχουν ένα πλήρες φαρμακείο και στις προπονήσεις και στους αγώνες. Προσωπικά, μου έχουν τύχει στο παρελθόν δύο παρόμοια περιστατικά που βοήθησα να ζήσει ο αθλητής. Οι γυμναστές παίρνουμε μαθήματα πρώτων βοηθειών, έχουμε γνώσεις και να πρέπει και οι υπόλοιποι να μπορούν να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. Πιστεύω πως και η αρμόδια ΕΠΣ Αρκαδίας θα πρέπει, μέσω σεμιναρίων με κάποιους φορείς (πχ Ερυθρό Σταυρός) και εταιρειών να επιμορφώσουν όλους τους συμμετέχοντες στα ερασιτεχνικά σωματεία και οι γιατροί των αγώνων να είναι προετοιμασμένοι για οτιδήποτε χρειαστεί.

Το περιστατικό αυτό επισκίασε τα υπόλοιπα από τον συγκεκριμένο αγώνα, όμως οι άνθρωποι του Ερμή έχουν και κάποια παράπονα.
Σε ότι αφορά στα αγωνιστικά του συγκεκριμένου ματς, όπως είναι λογικό περάσανε σε δεύτερη μοίρα. Αλλά θα ήθελα να τονίσω κάτι για την όλη ατμόσφαιρα, εντός και εκτός γηπέδου. Είμαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και πρέπει να τονίσω ότι τέτοιοι τραυματισμοί δεν γίνονται σε κάθε παιχνίδι και πως το σωστότερο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και όχι να κατηγορούμε το ποδόσφαιρο ως βάρβαρο άθλημα. Βάρβαρη, όμως, ήταν η συμπεριφορά των φιλάθλων του Λεωνιδίου, που ήταν στο γήπεδο με πράξεις και λόγια τα οποία δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση. Πόσο μάλλον σε ένα ματς που παραλίγο να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή και που όλοι μαζί προσπαθήσαμε να το αποτρέψουμε.
Υπήρχαν, όμως, άνθρωποι από την ομάδα του Λεωνιδίου, όπως ο προπονητής Κώστας Διαμαντής και κάποιοι παίκτες που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Η πλειοψηφία των όμως των υπολοίπων, κυρίως των φιλάθλων, είχε εχθρική συμπεριφορά. Ντρέπομαι και λυπάμαι πραγματικά που πιστεύουν ότι υπερασπίζονται το κυνουριάτικο ποδόσφαιρο. Δεν ανήκουν εδώ σε αυτό το χώρο. Μόνο κακό κάνουν και ελπίζω οι υγιείς φίλαθλοι του Λεωνιδίου να τους περιθωριοποιήσουν, γιατί στην ομάδα του υπάρχουν άνθρωποι υπεύθυνοι και σοβαροί που εργάζονται με σκοπό να εμφανίσουν αθλητικό πνεύμα και ήθος.

Ειδήσεις: