Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους: Θα μεταφερθούν τα εκθέματα; - Τι συζητήθηκε στο ΔΣ (vid)

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους: Θα μεταφερθούν τα εκθέματα; - Τι συζητήθηκε στο ΔΣ (vid)

Απρίλιος 06, 2022 - 14:00
0 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Προ ημερησίας διάταξης ετέθη το θέμα της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους το οποίο παραμένει ουσιαστικά κλειστό από το 2008, ύστερα από τον σεισμό του 2007 που προκάλεσε προβλήματα στη στατικότητα του κτιρίου. Αφορμή για να τεθεί το θέμα προ ημερησίας, η πιθανή μεταφορά των εκθεμάτων του μουσείου σε άλλον χώρο, εποπτείας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν.

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης εξέθεσε πολύ αναλυτικά την κατάσταση, παραθέτοντας το τι έχει και το τι δεν έχει γίνει από το 2011: «Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, είχαμε συνάντηση με την κυρία Άννα Καραπαναγιώτου, την τότε έφορο Αρκαδίας, αυτό έγινε το 2019. Ζητήσαμε και λάβαμε ενημέρωση στις 23 Σεπτεμβρίου, που ανέφερε ότι το Μουσείο έκλεισε το 2008 λόγω ζημιών από σεισμό. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας κατέθεσε στο υπ. Πολιτισμού το 2011 αίτημα επαναλειτουργίας και η απόφαση περιείχε ένα σύνολο όρων για την επαναλειτουργία του μουσείου. Σύμφωνα με τον όρο 9, έπρεπε για τη στερέωση του μουσείου, να εκπονηθεί πλήρης μελέτη.

»Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, η πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τότε, μετά την άρση ετοιμορροπίας, θα έπρεπε να ακολουθήσει πλήρης μελέτη (έλεγχος στατικής επάρκειας, εξυγίανση οροφής, μελέτη συστημάτων κ.ά.). Αυτή ήταν η υπουργική απόφαση του 2011. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2015, και η Εφορεία γνωστοποίησε ότι δεν υπήρχε μόνιμος φύλακας. Επισημαίνει την αδυναμία να λειτουργήσει το κτίριο, επειδή έλειπαν οι μελέτες στατικής επάρκειας.

»Εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τη μελέτη από το υπουργείο. Στις 28/9/18, είχαμε συνάντηση στο υπουργείο κατά την οποία παρέστησαν ο προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης, η κυρία Καραπαναγιώτου, ο προϊστάμενος και ο τέως δήμαρχος. Δόθηκαν από το τμήμα εκκρεμείς διευκρινίσεις επί των επισημάνσεων. Το τότε κλιμάκιο του Δήμου δεσμεύτηκε να αποστείλει νέα μελέτη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αφού πέρασαν πέντε μήνες η υπηρεσία μας επεσήμανε εκ νέου τη νέα στατική μελέτη. Στις 28/2/19 η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ζητούσε να αποσταλεί νέα μελέτη στατικής επάρκειας, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις. ''Το κρίσιμο ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα, να μας γνωρίσετε εγγράφως αν προτίθεστε να εκπονήσετε μελέτη στατικής επάρκειας. Σε περίπτωση που δεν γίνεται, η υπηρεσία μας θα εντάξει κονδύλι για μεταστέγαση σε ασφαλή χώρο εποπτείας σας''. Στις 23/9/2019 αυτό.

»Πριν από κάποιους μήνες, σε συνάντηση με τους Φίλους Αρχαιολογικού Μουσείου, κάποιοι είχαν εκπλαγεί από τις δυσάρεστες εξελίξεις. Δεν μπορούμε το 2021 να εκδηλώνουμε έκπληξη, όταν αυτό οφείλεται στο ότι από τον 9ο του 2018 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Βρήκαμε το ζήτημα της επαναλειτουργίας του μουσείου σε πολύ κρίσιμο σημείο. Πέραν του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί, το πλέον κρίσιμο είναι ότι ο Δήμος γνωρίζει από το 2011 τι πρέπει να κάνει, και μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονήσει μελέτες.

»Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η άμεση προτεραιότητά μας (πρέπει να εκπονηθούν όλες οι μελέτες, δεν επαρκεί μόνο η στατική) ήταν να προχωρήσουμε με τη στατική επάρκεια. Ακολούθησε στις 6/11 έγγραφο στην Εφορεία, ότι είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδότησης της μελέτης. Αφού εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση -ευχαριστώ τον κ. Κοντοζαμάνη που μεσολάβησε για να λάβουμε χρηματοδότηση μέσω εταιρίας του Αθανάσιου Μαρτίνου, τον ευχαριστούμε- ακολούθησε αυτοψία τον Μάρτιο του 2020. Με επιστολή της η εταιρία ενημέρωσε τον Σύλλογο Φίλων, στις 15/6 έγινε η αποδοχή της δωρεάς, ζητήσαμε άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ληφθούν δείγματα από την εταιρία για τη μελέτη, διαβιβάστηκε το αίτημα στο υπουργείο και λάβαμε την άδεια στις 21/1/21.

»Στις 8/7/21 η μελέτη διαβιβάστηκε στον Σύλλογο Φίλων και μας διαβίβασαν ότι η μελέτη απεστάλη υπουργείο. Η απάντηση από το υπουργείο σχετικά με κάποιες παρατηρήσεις, ήρθε στις 18/10/21. Εκεί επεσήμανε κάποιον ανασχεδιασμό στα στοιχεία και ότι εκτός της στατικής μελέτης απαιτούνται και αρχιτεκτονική και άλλες, κάτι που έλεγε το υπουργείο από το 2011.

»Στις 15/12/21 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο ΥΠΟΑ, παρουσία του κ. Βλάση, του κ. Μπάρλα, εκπροσώπων του Συλλόγου. Μας ζητάτε να επαναλειτουργήσει το μουσείο και δεν έχετε εκπονήσει τις μελέτες. Η απάντηση ήταν ότι, από τη στιγμή που θα εκπονηθούν οι μελέτες, το υπουργείο αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το έργο. Στις 15/12/21 αναλάβαμε τη δέσμευση να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση. Ύστερα από συζητήσεις, ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Να ευχαριστήσουμε τον κ. Κοντοζαμάνη για άλλη μία φορά, ο κ. Μαρτίνος δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει τις υπόλοιπες μελέτες, με κόστος περίπου 40.000 ευρώ. Είμαστε σε εβδομαδιαία επικοινωνία με τον νέο έφορο κ. Κίσσα, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Διδασκάλου, βρισκόμαστε στο σημείο όπου ξεκινά η εκπόνηση των μελετών, να γίνουν οι μελέτες όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Με τη δέσμευση της κυρίας Μενδώνη, να υλοποιηθεί το έργο. Ευχαριστώ τον κ. Νίκα, εξέφρασε την προσωπική του βούληση, να προχωρήσει το έργο. Θέλω να επισημάνω ότι κάποιοι εξεπλάγησαν. Η κυρία Καραπαναγιώτου είπε ότι μπορεί να αφαιρεθούν τα ευρήματα, αποτέλεσμα όλων αυτών που έχουν γίνει διαχρονικά και όλων αυτών που δεν έχουν γίνει διαχρονικά».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Άστρους κυρία Σμαραγδή Αρβανίτη η οποία παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε: «Ο δήμαρχος έκανε πλήρη ενημέρωση, για το τι έχει γίνει από την αρχή, από το 2008, τα έγγραφα τα έχουμε συγκεντρώσει και εμείς. Αυτό που βλέπουμε, όλα ανάγονται στο έγγραφο του 2011. Το γιατί δεν έγιναν;.. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αφού τώρα βρήκαμε τον τρόπο και τη χρηματοδότηση, ελπίζουμε να λειτουργήσει το μουσείο μας σύντομα. Το παρόν ΔΣ εξελέγη τον Οκτώβριο του 2020, η πρώτη ενέργεια που κάναμε μαζί με τον δήμαρχο, ήταν να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για τη μελέτη στατικής επάρκειας. Είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι να επαναλειτουργήσει το μουσείο. Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες να αφήσουμε μικροπολιτικές ή το τι δεν έγινε στο παρελθόν, ας το ξεχάσουμε, βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να λειτουργήσει και πάλι το μουσείο μας».

Ο κ. Τάκης Μαντάς από την πλευρά του απάντησε: «Θα μπορούσα, αν ήμουν Καμπύλης, να διαβάσω κι εγώ μια τεράστια έκθεση, θα μπορούσα να πω ότι πάμε μπροστά και ότι προχωράμε το θέμα. Όμως, θέλω να σας πω με βάση τη λογική πώς αντιμετωπίσαμε ένα ζήτημα από το 2011 ως το 2019. Ο δήμαρχος είπε ότι το έγγραφο το συγκεκριμένο το 2011 όριζε ότι έπρεπε να εκπονηθεί πλήρης μελέτη στατικής επάρκειας, και μετά αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Το 2008 είχαμε ένα κτίριο όπου λειτουργούσε το Μουσείο. Λειτουργούσε ο πρώτος όροφος ως χώρος έκθεσης και μέσα στο κτίριο είχαν αποθηκευτεί αρχαιότητες στο υπόγειο. Το 2007 είχε συμβεί ένας σεισμός, η επιτροπή έκρινε το κτίριο ως επικίνδυνο για τη λειτουργία. Η τότε δημοτική αρχή εκπόνησε μελέτη άρσης ετοιμορροπίας, την παραλάβαμε το 2011, ήμουν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, λάβαμε την έγκριση. ''Σας εγκρίνουμε να κάνετε τις εργασίες και, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το μουσείο, πρέπει να κάνετε αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες...''.

»Αυτή τη γραμμή ακολουθήσαμε ως το 2015. Θα εκτελέσουμε την άρση ετοιμορροπίας, θα ξεκινήσει η λειτουργία όπως προ του σεισμού και, όταν είναι πρόσφορο, θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες μελέτες. Αυτό έτυχε της απόλυτης και σύμφωνης γνώμης της Εφορείας, διότι μας λέει η Εφορεία ότι για να λειτουργήσει το μουσείο πρέπει να έχει προσωπικό φύλαξης, που τότε δεν είχε. Λειτούργησε το μουσείο σε κάποιες χρονικές περιόδους. Ήταν επικίνδυνο;

»Το κτίριο δεν είναι επικίνδυνο ούτε ετοιμόρροπο. Όχι να μας πάρουν και τα αρχαία, για να συγχέουν δύο διαφορετικές καταστάσεις. Θεωρώ ότι ο Δήμος παίρνει λάθος ρότα στον χειρισμό του θέματος όταν αναγνωρίζει ότι μόνος τρόπος για να επαναλειτουργήσει το μουσείο είναι να βρεθούν πόροι, να γίνουν οι μελέτες, να εκτελεστούν οι εργασίες και να επαναλειτουργήσει. Να προχωρήσουμε στις μελέτες ώστε να λειτουργήσουμε ένα σύγχρονο μουσείο, όμως, πρέπει να επιμείνουμε το μουσείο να λειτουργήσει στα πρότυπα με τα οποία λειτουργούσε το 2007. Ένας που θα διαβάσει προσεκτικά το έγγραφο του 2011, σε αυτό θα καταλήξει».

Ο κ. Καμπύλης είπε: «Προς στιγμήν, όπως μιλούσε ο κ. Μαντάς, νόμισα ότι λειτουργεί το μουσείο. Το είπε και πριν, σε αντιπαράθεση δεν θέλω να μπω. Η συζήτηση έγινε ύστερα από μια δημοσίευση για συνάντηση της παράταξης Μαντά με τον Σύλλογο. Δεν ζητήσαμε ευθύνες από κανέναν, και σκύψαμε πάνω στο πρόβλημα για να βρούμε λύση. Πέσατε από τα σύννεφα επειδή υπάρχει κίνδυνος να απομακρυνθούν τα εκθέματα, είδα σε ένα δημοσίευμα. Ρωτάω: Γιατί δεν έχει ανοίξει ως το 2022 το μουσείο; Μας πήραν από τα μούτρα στο υπουργείο, πού είναι οι μελέτες; Δεν μπορούμε να το ανοίξουμε έτσι. Ο στόχος μας δεν είναι να συγκρουστούμε με το υπουργείο, ο στόχος μας είναι να επαναλειτουργήσει το μουσείο. Δεν θέλω να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση για αυτό το θέμα. Θα μπορούσαμε να είχαμε αναφερθεί από την αρχή στο έγγραφο της κυρίας Καραπαναγιώτου, αλλά δεν το είχα κάνει. Το κάνω σήμερα γιατί προκλήθηκα».

Ο κ. Μαντάς απάντησε: «Επιβεβαιώνω πλήρως το δημοσίευμα και λέω ότι με την τακτική σας εγκαταλείπετε τη δυνατότητα να λειτουργήσει το μουσείο με τα πρότυπα που λειτουργούσε. Θεωρώ ότι με την τακτική σας πηγαίνετε πολύ πίσω. Εμείς δεν απολογούμαστε, αλλά κατηγορούμε».

Ο κ. Γκαύρος έλαβε τον λόγο και είπε ότι με ευχαριστίες και αποποίηση ευθυνών δεν ανοίγει το μουσείο. «Δήμαρχε, όταν το 2019 λάβατε αυτό το έγγραφο και είδατε ότι χρειάζονται τρεις μελέτες, γιατί δεν ήρθατε στο ΔΣ, εφόσον αγωνιάτε τόσο πολύ για το μουσείο; Παρά να ψάχνουμε χρηματοδότες. Δεν πρέπει να παίζουμε με λέξεις. Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα πάνω στο πρόβλημα. Να ευχαριστήσουμε και τον Κοντοζαμάνη και τον Μαρτίνο, αλλά ό,τι χρειάζεται σαν δήμος μπορούμε να βάλουμε τα 40.000 - 50.000 ευρώ. Ας γίνουν οι μελέτες, ο δήμος χρηματοδοτεί τόσα άλλα».

Ο κ. Κολοστούμπης, από την παράταξη των Δολιανών, εξέφρασε την αγωνία του για το μουσείο και είπε: «Να κοιτάξουμε να πάμε μπροστά, αλλά για να πετύχει, πρέπει να έχουμε παρέα και την Εύα ως επισκέψιμο χώρο».

Ο κ. Καμπύλης απάντησε ότι, όταν θα ωριμάσει και αυτό το ζήτημα, θα ενημερώσουμε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Δυστυχώς, κατηγορούμαστε από μια δημοτική αρχή που έχει καθυστερήσει, ότι έχουμε εμείς καθυστερήσει. Η πρώην δημοτική αρχή ζει στον δικό της κόσμο και προσπαθεί να μας κάνει το άσπρο, μαύρο. Ο κάθε ένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος, εμείς αναλαμβάνοντας σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουμε το θέμα. Ελπίζω το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου».

Ο κ. Κατσής είπε ότι σε δύο και τρία προηγούμενα συμβούλια, ευελπιστούσε ότι θα έφερναν ως τακτικό το θέμα, προκειμένου να γίνει πλήρης ενημέρωση. «Το Άστρος μαραζώνει, θα μπορούσαμε να είχαμε μαθητές, να είχαμε πολιτιστικό τουρισμό. Δεν είμαστε πολιτικά αφελείς. Μας κατηγορεί όλους ως πολιτικά ανίκανους. Το Μουσείο είναι κλειστό και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήγμα». Πρότεινε μια υπερκομματική επιτροπή για να διεκδικήσει υπό την προεδρία του δημάρχου την επαναλειτουργία του μουσείου».

 

Ακολουθεί βίντεο

Video: 

Astrosnews.gr Κίνδυνος να μεταφερθούν τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.