Το ArcadiaPortal.gr σας παρουσιάζει τη ΜΠΕ για τα απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης

Το ArcadiaPortal.gr σας παρουσιάζει τη ΜΠΕ για τα απορρίμματα του Δήμου Τρίπολης

Οκτώβριος 31, 2012 - 22:12
3 σχόλια

Έτσι όπως αυτή ήρθε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου 

Εισήγηση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο με τίτλο «Μονάδα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Τρίπολης» στη θέση «Μενέδες» δήμου Τρίπολης της ΠΕ Αρκαδίας».

Από τη Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελ/σου της Γενικής Δ/νσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου με το υπ.αριθ. οικ.19001/268/08-10-2012(ΑΠ: 62473/16-10-2012 της υπηρεσίας) έγγραφό της, έχει διαβιβασθεί στην υπηρεσία μας για δημοσίευση η ΜΠΕ του έργου με τίτλο «Μονάδα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Τρίπολης» στη θέση «Μενέδες» δήμου Τρίπολης της ΠΕ Αρκαδίας».
Σύμφωνα με τον Ν.1650/1986 «για την προστασία του περιβάλλοντος»(όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και την ΚΥΑ37111/2021/2003 «καθορισμός τρόπου ενημέρωσης και συμμετοχής κοινού…»έγινε η σχετική ανακοίνωση (στις 22-10-2012 και η οποία κοινοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο) προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας να λάβει γνώση ολόκληρης της μελέτης και κάθε συναφούς πληροφορίας και να διατυπώσει εγγράφως τη γνώμη του και τις προτάσεις του.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία μας απόψεις φορέων και πολιτών για το έργο.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο  θα υλοποιηθεί σε δύο γήπεδα εγκατάστασης, περίπου 10 στρεμμάτων το καθένα, το γήπεδο εγκατάστασης του ΚΔΑΥ και του δεματοποιητή και το γήπεδο ανοιχτής κομποστοποίησης.
Οι εργασίες που θα λαμβάνουν χώρα στο πρώτο γήπεδο είναι οι κάτωθι:
-Μηχανικός διαχωρισμός με διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικών από τα ΑΣΑ.
- Συμπίεση υλικών μέχρι και 6:1
- Περιτύλιξη και δημιουργία δεμάτων των υπολειμμάτων των ΑΣΑ τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση ως RDF (Refused Derived Fuel).
-Προσωρινή αποθήκευση των παραγόμενων δεμάτων RDF και των Ανακυκλώσιμων υλικών για 15 μέρες.
-Μεταφόρτωση των συμπιεσμένων και διαχωρισμένων Ανακυκλώσιμων Υλικών ανά κατηγορία υλικού και των δεμάτων RDF σε κατάλληλες για την αξιοποίησή τους βιομηχανίες.
Στο δεύτερο γήπεδο θα λαμβάνουν χώρα:
-Κομποστοποίηση ανοιχτού τύπου σε σειράδια των κλαδοδεμάτων κήπων, των πράσινων αποβλήτων και των οργανικών αποβλήτων που θα προκύπτουν από τη διαλογή των ΑΣΑ.
- Μεταφορά της παραγόμενης ποσότητας εδαφοβελτιωτικού – κομπόστ ανάλογα με την ποιότητα προς τελική χρήση.
Η υπηρεσία μας , αφού έλεγξε κατά το δυνατόν την αναφερόμενη μελέτη και εκτιμώντας τα διαθέσιμα δεδομένα από την περιβαλλοντική μελέτη (ΜΠΕ)
Εισηγείται την έγκριση της μελέτης αφού εξασφαλιστούν τα παρακάτω:
-Να γίνει από το μελετητή διασύνδεση του έργου με τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ, να περιγραφεί λεπτομερώς πώς εντάσσεται το παρόν έργο στον ΠΕΣΔΑ, η διάρκεια λειτουργίας του έργου και η τελική μορφή λειτουργίας του έργου κατά το τελικό στάδιο εφαρμογής του  ΠΕΣΔΑ με τη δημιουργία ΟΕΔΑ(Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων).
Να εξασφαλισθεί η διάθεση του RDF και του κομπόστ με σύναψη κατάλληλων συμβάσεων ή συμφωνητικών πριν από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (;) με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.
Στα πλαίσια της πιθανής περίπτωσης δυσκολίας διάθεσης του RDF και του κομπόστ, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής και σωστά διαρρυθμισμένος χώρος προσωρινής αποθήκευσης ασφαλείας.
Να μελετηθεί η αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών (ΚΔΑΥ, ανακύκλωση πλαστικών) όπως σαφώς ορίζεται στον ΠΕΣΔΑ.
Τα απορριμματοφόρα οχήματα θα πρέπει να αδειάζουν το φορτίο τους με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα απορρίμματα να φτάνουν σύντομα στο διαχωρισμό (first in first out) και να μην δημιουργούνται οσμές από αποσυντιθέμενα απορρίμματα.
Εάν μετά την έναρξη λειτουργίας αναφερθούν προβλήματα οσμών να κατασκευασθούν ή αγορασθούν κατάλληλα βιολογικά φίλτρα (ή οποιαδήποτε άλλη αποδεκτή μέθοδος) για τη μείωση αυτών.
Να δοθεί έμφαση στην περιμετρική δενδροφύτευση ώστε ο χώρος να μην είναι ιδιαίτερα ορατός από τον αυτοκινητόδρομο ΕΟ Τρίπολης- Καλαμάτας και από το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

 


3 Σχόλια

Βούρκωσα... :(

Το καταλληλότερο σημείο για την «Μονάδα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τρίπολης» επιλέχθηκε.... Θέση «Μενέδες» δήμου Τρίπολης δηλαδή στον Αγ. Κωνσταντίνο για όσους δεν κατάλαβαν... Το Γενικό επιτελείο πότε θα ξυπνήσει??? Οι εργαζόμενοι στην 124 ΠΒΕ πότε θα ξυπνήσουν??? Δίπλα είναι ένα από τα λίγα στρατόπεδο που θα εκπαιδεύονται οι νέοι (σμηνίτες, οπλίτες και ναύτες) και οι οσμές θα είναι ανυπόφορες. (Μια βόλτα στα Λιόσια θα σας πείσει). Μήπως υπάρχει πρόθεση να κλείσει η 124 ΠΒΕ???

Μήπως έρχεται το τέλος του κόσμου?????????