Απομακρύνεται η πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων στην Τρίπολη;

Απομακρύνεται η πιθανότητα φιλοξενίας προσφύγων στην Τρίπολη;

Απρίλιος 18, 2017 - 12:03
0 σχόλια

Από πέρυσι σιγή ιχθύος επικρατεί στην Αρκαδία σε σχέση με το αν τελικώς θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει καταθέσει φάκελο με οκτώ «προσφορές» στο υπουργείο, αλλά απάντηση, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχει δοθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα, ένα νέο σχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τους πρόσφυγες που ίσως απομακρύνει την πιθανότητα να φιλοξενηθούν στην Τρίπολη.

Σε πόλεις με πληθυσμό περίπου 10.000-15.000 κατοίκων φαίνεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που έως σήμερα διαβιούν στα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου οι δομές φιλοξενίας έχουν κορεστεί. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ιδιόκτητα διαμερίσματα για τα οποία θα καταβάλλεται μίσθωμα.

«Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Πρώτου Θέματος'', στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και σε ένα πλάνο που μελετά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υπάρχει στόχευση σε πόλεις με πληθυσμό ανάλογο της Λιβαδειάς (περίπου 10.000-15.000 μόνιμοι κάτοικοι) και με προφανή προβλήματα στην οικονομία τους, οι οποίες μπορούν να στεγάσουν ομάδες 500 έως 1.500 ανά περίπτωση προσφύγων μέσω της ενοικίασης κατοικιών από τους κατοίκους των περιοχών (άρα να υπάρχει άμεσο οικονομικό όφελος) και με κουπόνια που τα τοπικά καταστήματα θα δέχονται ως αμοιβή για τρόφιμα ή άλλες υπηρεσίες που θα παρέχουν», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο σημειώνεται ότι μετά τη Λιβαδειά ανάλογη έρευνα για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει επέκταση αυτού του μέτρου γίνεται σε πόλεις της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας. Επίσης, σκοπός είναι, προκειμένου τα οικονομικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση να «πιάσουν τόπο», στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνονται πόλεις που δεν βρίσκονται κοντά στα σύνορα, έχουν πληγεί από την κρίση και γενικότερα πρωταγωνιστούν στις λίστες με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας.

Η Τρίπολη δεν φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του πίνακα ανεργίας και έχει πληθυσμό περίπου 47.000 κατοίκους, αφενός. Αφετέρου, φαίνεται ότι ο κ. Μουζάλας προτιμά περιοχές, όπως η Λιβαδειά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρό ρεύμα. Η Τρίπολη, οπωσδήποτε, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσά τους.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.