Αποφασισμένος να πατάξει την εισφοροδιαφυγή δηλώνει ο νέος διοικητής του ΙΚΑ

Αποφασισμένος να πατάξει την εισφοροδιαφυγή δηλώνει ο νέος διοικητής του ΙΚΑ

Αύγουστος 09, 2010 - 12:14

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι μετά τις 31 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο θέμα της εισφοροδιαφυγής, στέλνει ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι το συσσωρευμένο χρέος από ιδιώτες και δημόσιες επιχειρήσεις φτάνει στα 8 δισ. ευρώ. Αναφέρει, όμως, ότι από την 1/1/2011, οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, γεγονός που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος.

Σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, ο κ. Σπυρόπουλος υπογραμμίζει ότι κάθε μήνα το ΙΚΑ χάνει 250-300 εκατομμύρια ευρώ. «Το 30% των εσόδων 'χάνεται', με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να δυσπραγεί οικονομικά και οι δικαιούχοι να νιώθουν ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός θα αδυνατεί σε βάθος χρόνου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια» σημειώνει.

Όπως λέει, ώς τον Οκτώβριο υπάρχει θεσμοθετημένη η δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν προς το ΙΚΑ να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου για να ρυθμίσουν τις οφειλές.

«Έως τον Οκτώβριο θα είμαστε ελαστικοί. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, καμία κατανόηση» διαμηνύει.

Τονίζει, όμως, ότι εκτός από το θέμα της εισφοροδιαφυγής, υπάρχουν και άλλες πηγές απωλειών για το Ίδρυμα, όπως οι υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι. «Υπάρχουν 10.000 υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι σε όλα τα Ταμεία, η πλειονότητα των οποίων είναι στο ΙΚΑ. Μακάρι να ζουν αυτοί οι άνθρωποι, ωστόσο έχουμε σοβαρές υπόνοιες ότι συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με πλαστά στοιχεία, χωρίς να είναι εν ζωή. Θα αναζητούν ευθύνες, διότι οι συντάξεις αυτές ταχυδρομούνται και λαμβάνονται από υπαρκτά πρόσωπα. Τις περιπτώσεις εξετάζει το υπουργείο σημείο προς σημείο» επισημαίνει.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι «στο μέλλον, όποιος πολίτης έρθει στη διοίκηση του ΙΚΑ θα υπάγεται σε αυτό, είτε ως ασφαλισμένος είτε ως συνταξιούχος. Διότι εξελίσσεται σε οργανισμό στον οποίο θα υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι. Από την 1/1/2011, οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ, αφού μιλάμε για γενιά εργαζομένων, που θα πάρει σύνταξη μετά από 35 χρόνια».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231054792