Απαιτούμε πραγματικά την προστασία του Μαινάλου και του Λυκαίου Όρους;

Απαιτούμε πραγματικά την προστασία του Μαινάλου και του Λυκαίου Όρους;

Ιανουάριος 26, 2023 - 21:00
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal

Από τις 7 Νοεμβρίου του 2022 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δώσει το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση 126 ανεμογεννητριών στην Κεντρική Πελοπόννησο με 70 περίπου να σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο Μαίναλο.

Από τότε έχουν ακολουθήσει συζητήσεις επί συζητήσεων τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που επηρεάζονται άμεσα όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να έρχεται στην πόλη μας και να «παίζει» με τις λέξεις και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να κάνει την εμφάνισή του με την «δάδα» του φυσικού αερίου και χωρίς κάτι ουσιαστικό να πει για αυτό το ζήτημα που μας καίει.

Μας καίει, όμως, πραγματικά;

Παρά τις πρώτες αντιδράσεις που είδαμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση όταν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πόλη μας στις 5 Δεκεμβρίου. Από ό,τι φαίνεται, όλοι περιμέναμε την δική του θέση για αυτό το θέμα.

Και φτάνουμε στις 10 Δεκεμβρίου όπου γίνεται η σύσταση της Επιτροπής του Αγώνα Για τη σωτηρία του Μαίναλου και Λυκαίου Όρους στη Στεμνίτσα. Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να σταματήσει αυτό το εγχείρημα. Ποιες είναι όμως οι ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα;

Η ενημέρωση όλων των πολιτών –κατά την γνώμη μου κυρίως στο κέντρο και μετά περιφερειακά- θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα της επιτροπής. Όλο ακούμε από εκπροσώπους της επιτροπής ότι σχεδιάζουν να διοργανώσουν εκδήλωση ενημέρωσης για τις ΑΠΕ και τις καταστροφές που θα έρθουν στην πόλη μας, αλλά μένουμε μόνο στα λόγια ενώ ο χρόνος κυλά.

Επιπλέον όταν μιλάμε για ενημέρωση, αναφερόμαστε σε ομιλίες όχι από τα μέλη της επιτροπής και ιδιαίτερα από αυτά που είναι άκρως κομματικοποιημένα, αλλά από επιστήμονες όπως περιβαλλοντολόγους, δασολόγους που με απτά παραδείγματα και ξεκάθαρα λόγια θα δώσουν μια σαφή εικόνα του προβλήματος στον κόσμο.

Το σοβαρό αυτό θέμα ίσως θα έπρεπε να ξεφύγει από στενά κομματικά πλαίσια, παρόλο που οι εκλογές είναι κοντά.  

Νομίζω ότι βαρεθήκαμε να ακούμε λόγια του αέρα και κενές εκφράσεις για «αγώνες του λαού», όταν κανείς δεν μετέδωσε ένα ισχυρό μήνυμα αποστροφής για τα όσα σχεδιάζονται στον κ. Σκρέκα, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας, ή έστω δεν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον υπουργό.

Τόσοι φορείς έχουν εμπλακεί σε αυτή την επιτροπή αλλά το αποτέλεσμα δεν λέει να αλλάξει. Αντίθετα, ο αναρριχητικός - ορειβατικός σύλλογος του Λεωνιδίου μας «έβαλε» τα γυαλιά.

Άμεσα κινήθηκε, ήρθε σε επαφή με σημαντικούς επιστήμονες του χώρου όπως περιβαλλοντολόγους, ορνιθολόγους και δικηγόρους και παρουσίασε μια πλήρη εικόνα του θέματος, φέρνοντας στο προσκήνιο και παραδείγματα όπως αυτό της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Εύβοια και τελικά κατάφερε να πληροφορήσει περισσότερο κόσμο.

Αν πραγματικά θέλουμε να δούμε μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων και συγκεκριμένα νέων ανθρώπων να παίρνει μέρος σε αυτή την συζήτηση, λίγη σωστή ενημέρωση δεν νομίζω ότι θα μας βλάψει...

Αγγελική Γεωργοπούλου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.